[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
大宮鐵博你行左幾耐 想預時間 純睇新幹線
其實我已經第三次去 ,今次我既目標就係新館,舊館好快就行完
不過今次等位食埋野所以都行左三個鐘左右

但其實你真係只睇新幹線的話好快會走,因為得5部(0系、200系、400系、E1、E5),重要部E1未入得定唔入得
唔好浪費咁大個博物館,行耐d都值既
你第三次去都行左3個鐘
咁我都預多啲時間
e5模擬器有幾多限額
唔知,但好似唔多
放心 我會玩埋你果份e5模擬
放心,我實會再去
cont.

唔駛錢既模擬器就係排到仆街

出面又有個兒童公園,放電一流,同埋好似有部迷你E5系坐

有埋駅員模擬,不過未夠鐘

車掌模擬,唔識日文就算喇....... 用既係209系既車頭

E5系新幹線,其實買張入場券去東京/大宮影得重多
我第二次去,淨睇新館同舊館好快咁影返啲相,用左兩個幾鐘

不過我冇排隊食野
cont.

隔離個部就係好野喇,第一代新在直通特急(所謂既迷你新幹線)400系
由1992年山形新幹線開業就開始行駛,亦因為要就返在來線既規格(因為迷你新幹線只係係原有在來線之上加條標準軌+改善設備,電壓/車身等標準都係同在來線一樣),佢比一般新幹線既車身較窄,亦因為要就返新幹線車站較闊既月台,佢亦係每度車門加左塊踏版
佢一開始同200系併結行駛,之後就同E4系併結,時速240km/h,去到2010年就玩完

留意返其實400系既所有權係屬於「山形JR直行特急保有株式會社」,而唔係JR東日本,同埋其實山形新幹線入面有D設施都係呢間山形縣地方政府出錢既公司所擁有,總之個擁有權係有D複雜

展出呢卡係GREEN CAR,1+2座位,同在來線特急睇齊
大宮係咪真係好多嘢睇?

我淨係去過九州果個
cont.

新館同舊館中間多左兩抽183系畀人上去坐低食野

再後d有部E1新幹線,新幹線家族第一次出現雙層列車
設計期間佢係叫「600系」,不過因為JR東日本改左列車命名方法先叫E1系
可惜佢唔入得
CONT.

返到舊館,東北新幹線既第一代用車200系,由1982年用到2013年,佢既後輩400系/E1系重早過佢退役

又係呢SET體驗,繼續唔少人玩

今日係中間既C57形蒸氣火車頭

ED40形電車,變左重要文化財
日本最大,你話呢?
cont.

蒸氣火車模擬器,要額外畀錢+小朋友玩唔到

二樓既模型火車區,無左E5+E6併結,但多左四季島、E351系

影返去中間

之後就排隊等食日本食堂,都係大把人排,同埋好興一個人排隊之後彈幾個人出黎既情況,屌

排左半粒鐘多D終於入得
佢係用以前寢台列車既食堂車做主題,食具係以前寢台特急北斗星用過既

前菜沙律

其實我本身係叫牛扒,但我食食下先發覺唔多對路,豬肉黎既喂
不過都食左就算喇,之後個侍應應該知出錯左就走埋黎係咁講唔好意思話幫我換,我話無所謂喇都食左,最後佢免左我杯野飲錢

食完就再行下,有個小朋友畫展,有人黎認返自己張畫
未去過大宮鐵博,嚟緊諗住一落機就狗衝去預計行大半日,星期六怕好多人
星期六日你預會多人,你落機幾早先?
我幾次都係一開館就入
星期六多人定紅日(平日既紅日)多人

我一係勞動感謝節去 一係星期六
咁一定星期六喇
諗住十一去 我都怕好L 多人
實會,放心
不過應該係多支/港人
我去個陣就多日本人
我坐uo班凌晨機落羽田,衝就一定衝得切,只係怕眼訓頂唔順 多人嘅話我諗住9點去到大宮放低行李就去等佢開門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞