[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
遲啲可以同中台隧道比較
奴工分+100
只能講責任使然,班仔等緊我返去
我都係返工先出水痘,果陣醫生比得3日SL比我,第4日我就返工
cont.

行左十五分鐘先見到一個告示牌 原來呢段係東北自然步道既一部份

見到呢個牌,0.5km就到展望台喇!
但事實係........少年我真係太年輕喇

要不斷行樓梯向上行,d草高過我個人咁濟
本身對鞋都無濕,但行過d草就整濕哂

行左十分鐘就上到頂,簡直係人生最痛苦既十分鐘
行到個人真係有d暈暈地
原來一下就爬升左90米,我屌
你咁好抵抗力

我指我d case
男worker唔跟得女case
同埋佢地都係中度智障既學生,完全唔會有反應
cont.

總算上到黎,雖然得返半條人命

有幾間鋪頭仔,重有得賣到達紀念證明,我都買左張

前面就係龍飛崎燈塔

龍飛崎燈塔

可惜天陰陰,望唔到北海道
天氣唔好真係令人傷感
cont.

好喇準備又要行樓梯,呢條就係日本唯一既樓梯國道
362級,高低差70米,由龍飛崎燈塔到龍飛漁港

但其實呢段樓梯國道只係國道339號既其中一小段,係由JR三廄駅附近開始,兜龍飛崎再經五所川原市去到弘前市 全長125公里,但因為呢段樓梯國道所以揸車係唔可以揸足全條國道339號

起點

沿途幾好行幾靚

望到龍飛漁港了
cont.

繼續行返落去.......

到地面,影返上去

龍飛漁港,好寧靜好舒服,可惜之後開始落雨

重遇到函館牛奶公司既車黎賣奶,沿途開speaker播音樂話人知有奶賣,都幾多人幫襯

之後太大雨....入返候車室避雨

等左半個鐘到上循環巴士返三廄駅

呢張poster都幾岩港畜/支蝗睇

等左陣就準備上車,但又突然落大雨 成堆人一齊衝出去月台上車
開車之後架車重要因為太大雨而慢駛,好彩唔趕時間
cont.

坐左陣就到津輕二股駅

道之駅今別,應該係附近最大既建築
入面基本上係賣手信+有餐廳,但間餐廳竟然full哂

沿隧道就可以去到北海道新幹線既奧津輕今別駅,話就話同津輕二股駅係連埋,但佢地既班次係完全唔夾轉車的
重有奧津輕今別駅係所有新幹線駅所在既自治體入面人口最少,得二千人鬆d

停車場泊滿哂

重有單車免費租,可惜落車無得踩
得2千人但停車場泊滿晒

可能呢度就係全部勞動人口既車
亦有可能係遊客,今次去比我想像中熱鬧好多
兩個痴埋既站,又要改唔同名
因為屬於兩條唔同既線,津輕二股駅係JR東日本津輕線;奧津輕今別駅(同之前既津輕今別駅)係屬於JR北海道既北海道新幹線/津輕海峽線
好似辛苦過行山
天氣唔好+條路咁近海邊
捲走左真係唔知咩事
好彩當時無落雨,落埋雨一定仆街
cont.

繼續直播甲子園大賽

橋上影返去津輕二股駅

奧津輕保守基地+津輕線

同時橋上面有瀨戶大橋+青函隧道通車30週年展覽

天橋轉彎就到新幹線改札口,繼續幫補因鐵
所以真係唔會有下次,同埋自己一個行山真係好危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞