[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
我都係入門級新手,我覺得可以由特色假日列車開始,尤其是東日本嘅特色列車。SL列車都係好正,自從上年第一次鐵道遊開始我就每次去都要搵一列SL坐
對SL無愛

最愛氣動車同新幹線
新幹線當然都係正,我獨愛E3同E6
cont.

好喇非常多謝JR北海道話我知和式便所既正確方向

函館駅,又見面了,今次都係天陰陰,重落毛毛雨
本身plan左上函館山睇夜景,又要等下次
所以把心一橫即刻劃位去遊下車河,試下北海道既氣動車特急

同埋係函館駅準備拎飛個陣有識英文既職員埋黎幫手,但佢似乎解答唔到我KIHA261系既GREEN CAR座席係咪1+2(因為我上EKINET見到佢row B全部X,以為畀人book哂 )
結果去到綠色窗口職員要摷書話我知原來係1+2
同埋佢地對我去長萬部只係留一陣都好好奇,未見過人遊車河咩而家

去五稜郭公園其實可以搭市電再行過去,但我太懶所以揀搭的士
訓前推一推
搭的士
北海道啲鐵好似好正咁

去五稜郭公園其實可以搭市電再行過去,但我太懶所以揀搭的士

呢句真係霸氣盡現
日本搭短程的士唔會貴過巴士好多, 抵搭
1500yen左右…
😂😂貴到
十倍呀
當刻頹廢唔想諗嘛
車程有無5分鐘
都接近十分鐘,多燈位
我上次又係搭8分鐘左右 冇咩燈位 850yen 八戶apa返本八戶 去程試過行 行死人 拖住20kg上斜
cont.

上五稜郭塔盛惠900yen,上去睇下風景涼下冷氣都唔錯既

由高望落去五稜郭,一個係江戶時代末期起既星型要塞,專門用黎防禦火炮洋槍之類既攻城武器;而落成之後兩年江戶無血開城,德川幕府就咁玩完;之後既箱館戰爭成為左舊幕府軍既據點,但最後都棄械投降,可以叫結束左新政府同幕府之間既內戰
上面係咪好細?
cont.

講漏左,五稜郭塔係有部電梯直接上到高層觀景台,面積當然唔能夠同東京鐵塔/skytree個d比架喇,不過又未至於細既

對面既函館山,影個陣落緊大雨+好大霧,證明我改行程係無錯既,屌你老母

函館機場,好似最近去到台北有直航

五稜郭大事表,其實佢都唔算好耐歷史

之後落返一層既觀景台,又有呢d直望落底既玻璃,對於有畏高既我係嚇撚死既,所以自殺一定唔會揀跳樓

重買左個雪糕,300yen,蜜瓜+牛奶,好味
你果杯咁大
我果杯少你一半
函館有少悶 五稜郭我覺得最吸引 食野就小丑漢堡
呢個我同女友一齊食先ko到
cont.

有幾支當年箱館戰役既大炮模型

好喇,落住雨都要走喇,真係濕撚哂唔撚驚

道道571

記得兩年前出遊記個陣畀人問去函館做乜唔食小醜漢堡,所以今次一定要食到!
入到去個哥哥仔話等20分鐘有無問題,你話呢?
叫左個芝士漢堡,真係好正好足料,塊肉好多汁
不過我影得比較柒,sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞