[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike

rip kix
生日搞鑊咁既野
真係陰鳩公
cont.
KIX 24歲生日大禮..............
希望快d搞掂+JR西日本今年真係黑撚到..........

好,繼續

奧津輕今別駅,係JR北海道唯一係本州既車站

新幹線用既月台2面3線,得一條通過線

右手邊就係同在來線分開既地方

今次都係坐HAYABUSA,不過係H5系!!!!!!!!!!
雖然其實除左外表條紫色帶+LOGO唔同之外,同E5無太大分別

度門都係用紫色

睇落好似新淨D,同埋地毯好似有D唔同
睇到咁冇晒心機
cont.

好快返到新青森,極速轉車
RESORT白神號青池編成 ,上次坐過橅編成,今次坐第二組編成,NICE

同上次一樣都係一個人坐成個包廂

同橅編成差唔多,不過好似唯一唔同係橅編成有小賣部,青池編成好似無
特登坐一個站
你講奧津輕今別去新青森?快過經津輕線半粒鐘到
但完全唔夾要等好耐
算好彩,等左七個字就有車
cont.

可以將張櫈摺做床

車內售賣menu

開餐先 海三味唔錯

都係天陰陰......

半粒鐘到弘前

HB-E300系混合動力列車
坐到弘前就落車?
HB-E300普通指定席舒服過新幹線green car
坐過冇乜特別喎 除咗legroom大d同普通特急冇分別
無錯,架車只係配菜,反正之前都坐過全程,夠架喇
cont.

上返大堂,有個Q版橅編成車頭

好大個蘋果,可惜d蘋果好酸

弘前駅,另外有弘南鐵道既弘前駅

話就話可以行去弘前公園(弘前城),但其實唔算近,乖乖去等巴士算

而巴士亦有分兩種,一種係普通路線巴士,一種係100yen循環巴士,不過上落地點唔同的,留意返,而我等路線巴士(因為一出站就見到唔駛搵)個陣都有dd猶豫,但見到前面條友揸住本100名城攻略我就知無等錯車

好快就落左車,有間特別裝修既Starbucks
點樣book到廂房?
ekinet好似無得揀
我剩係揀窗邊咋,兩次都畀廂房我
可能因為我早book掛......
其實都唔可以叫廂房,頂多叫卡位
上次坐resort白神又係坐包廂位
本身自己一個坐晒成個廂,但後面有班一團十幾人既台灣人勁嘈不斷傾計,又係咁聊人傾計
由青森坐到十二湖,想訓都訓唔到
咁個d位又真係傾計幾好既.......有d難避免
不過嘈得濟又真係.....
手執100名城書...
cont.

間Starbucks好多鬼佬幫襯,同埋裝修都幾靚既

買左杯vanilla frappe,好香唔太甜,第一次係日本飲Starbucks

之後就行去弘前城
又一座現存天守get

keep住行入去都係落緊雨.....

盛惠310yen,同埋畀份正體中文menu我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞