[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
我上次一人自駕,去奧津輕今別拎張東北PASS俾佢,佢竟然都幫我劃位

事後睇返,奧津輕今別係JR北海道站,其實佢唔洗理我
想請教點樣可以check到幾時有e5 e6 kiss?
1小時行得哂?
其實只要係HAYABUSA+KOMACHI一齊行既話,就一定會係盛岡解/併結,睇返時間表就知
我個陣行左個幾鐘
cont.

都係食松屋 呢d平民野先岩我食
btw有一家十口既日本人搞左部自動售賣機好耐都未搞掂
係我前面等緊既人都唔耐煩走哂

人工都有830yen一粒鐘,好似算唔錯?

食完四圍行,盛岡街頭都幾靜下

開運橋,連結盛岡駅同市中心最重要既通道

北上川,東北地區最大既河流,一直流到宮城縣石卷市附近再出海
10月去第3次
有錢有假真好

btw黎緊聖誕本身plan去北海道,但咁搞法睇黎去返九州好d.....
好葡萄你哋
CONT.

返到盛岡駅,黎緊岩手縣會搞Rugby世界盃

已經預告定第二日會落大雨而運休既列車
不過真既,個雨區第二朝就南下去到盛岡三陸個邊

又上返新幹線月台,又見證E5E6分開一刻

今次坐尾班上函館既HAYABUSA,唔駛一粒鐘就到新青森(中間只停八戶)

呢抽E5今年先出廠

返到新青森,轉車個陣見到特急TSUGARU大DELAY

E751系係半車GREEN CAR,之前坐過係唔錯的

不過無劃位都係乖乖坐返自由席喇(因為特例,來往青森~新青森坐特急係可以唔駛補特急費的)

E751系電車

接近終電既青森駅,青森鐵道直情終電開埋售票機都關埋
最後行返酒店訓覺,第二日真係要好早起身
去盛岡我實試挑戰百碗麵
DAY8

四點幾就起身,不過都賴左床一陣,實在太眼訓
而一開電視見到尋日既雨量係昭和51年(1976年)以來最多,一粒鐘100mm雨量

始電既青森駅,就係要坐奧羽線頭班車(0541往弘前個班)

去到新青森駅,係候車室慢慢等車

今次坐頭班去東京既HAYABUSA

兩個幾鐘到大宮

睇黎東北地區情況唔太好
cont.

咁早起身為咩?咪就係為左轉NEW SHUTTLE去鐵道博物館囉
九點幾去到已經排到仆街 真係下次唔會再係日本連假去呢D地方

結果早左半粒鐘放人入去

入到去即衝去新館搵E5模擬器,結果就係慢左15秒就..........................

我屌你老母

結果只能睇人地玩....................................
有無玩到車掌體驗?
唔識日文點玩......................
cont.

新館天台有個露天花園,可以望到新幹線路軌,影車唔錯

其實都幾曬下

舊KOMACHI色E3,影唔清楚

在來線個邊有部單獨運行既機頭

落一層有間餐廳,不過未夠鐘開門

落一層有關於日本鐵道歷史既展館
輕鬆
cont.

佢分左唔同年代咁去介紹,配一d可以玩既示範,例如呢個列車連接扣幾有趣

60年代既北海道鐵道版圖............

立席特急券

記得有巴打問由能登半島落東京要幾耐,畀張國鐵能登線時刻表參考下

當年世博既新幹線優惠pass

第一代既MARS 1(Multi Access seat Reservation System),國鐵/JR用黎賣飛、劃位用既系統,呢套野1960年開始投入服務,好似係全世界第一套火車用既賣票劃位系統
順帶一提,而家各間JR公司用緊既係MARS 501,2002年開始用到而家
一碗得一啖
份量仲要隨機
cont.

呢隻T型加減速控制桿,係東急8000系電車第一次用到,對之後列車駕駛室既設計有深遠影響

因管理不善而最後債台高築解體既日本國有鐵道

國鐵放係本部大樓塊牌,已成歷史

有慶祝國鐵收皮/JR成立既特別列車
cont.

長野新幹線開業既poster

E5 debut

重有香港八達通卡既後輩,SUICA卡

阪神淡路大地震,對日本黎講係血的教訓
當年令到東海道新幹線要慢駛;山陽新幹線停駛左81日

點會少得311大地震.........當年東北新幹線用左個幾月全線復駛,半年左右全面恢復正常
配埋呢個廣告真係..........
https://www.youtube.com/watch?v=_OrlE-igbb0
漏左樣野無講,咁岩311地震之後個日九州新幹線(鹿兒島段)全線通車+開始直通山陽新幹線,但撞到d咁既野又點慶祝得落?所以最後JR九州選擇係通車100日後黎慶祝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞