[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
我都係鍾意原裝無添加嘅500系
cont.

連8號車車頭個「模擬器」都被污辱
我屌你老母

指定席,來自以前GREEN CAR,拆左前面腳托改裝而成

自由席,同而家個d差唔多姐

重有本小冊子介紹,屌你喇冚家剷賤畜

好快又返到姬路,屌你真係頂唔順

btw影得最癲既係d中女,無乜妹妹仔
cont.

係姬路駅月台無喇喇有隻蟬係度,個駅員想「了」走佢,但失敗左;
最後另一個駅員一手捉住隻野開窗放佢出去

國寶姬路城,真係好靚

屋台,好宏偉

兩部N700A/A

轉眼間又返到岡山(兩個站姐 )
生果呀

海洋堂出既情景扭蛋,500YEN一隻,我都買左隻
cont.

Pokemon野菜汁,有唔同款精靈,我中左雷鳥

咁岩有架700系HIkari Railstar長時間待避,上去參觀下

700系Railstar獨有既個室,用邊隻JR PASS都要補錢
cont.

上車了,直通九州新幹線既SAKURA,用JR西既N700系7000番台
同JR九州N700系8000番台一樣,係N700系列入面無改到N700A既編成

GREEN CAR again,比其他番台既N700A比係靚D,同埋可以較埋張櫈既下半part

至於點解會有兩張指定席卷?因為要咁樣訂先有位,所以去到廣島我要調位

上車前買左d生果,提子同白桃啫喱

重有d魚肉捲,好食

去到博多又轉車,本身想坐800系,點知黎左部N700
去鹿兒島中央既TSUBAME

唉本身劃個陣無GREEN CAR先唔揀,點知...........

唔駛一粒鐘到左熊本
N700系つばめ難中好多
竟然?我好想試800系
其實我去旅行重早起身過你,我係九州10日得2日係遲過7點起身
巴打呢日咁得意,唔Hikari直去岡山,要坐kodama係新大阪轉

又坐回頭冇嘴貓,同埋你口裡說不但好似好有愛
我影Eva都冇你咁多相
太早喇班Hikari
唔想係岡山hea咁耐?
無錯
雖然要hea都hea到,但之前都去過兩次,無謂喇
攝一轉去高松嘛
坐下5000系
cont.

黎到熊本,當然要試下熊本市電喇,呢隻係9200形,係最後一款普通高地台電車,係佢之後既9700系就係日本第一款低地台電車

坐電車當然就係黎熊本城喇,雖然最快2036年先重建好,而家黎感受下當日地震既威力
一行過去就見到呢個馬具櫓,係主震只係震到脹左,但其後既餘震就震到散左.......

加藤清正像,出名既築城高手,熊本城就係佢既傑作(重有名古屋城、江戶城佢都有份起),同時都係豐臣家最後既有力支持者,德川家康都要等佢死左先夠膽打豐臣家

護城河

行幸坂,為左方便天皇進出而改建,亦係出名賞櫻地方,可惜係地震之後路面損壞而封左
坐過喇,不過坐下層
最鍾意坐下層,矮人一等好得意
cont.

西南戰爭回顧碑;西南戰爭係日本至今最後一場內戰,由而家NHK大河劇既主角西鄉隆盛領導一班係明治維新開始時候被忽略既舊武士階層同新政府軍作戰,結果係西鄉戰敗自盡,武士時代正式完結

而當時亦有係作為新政府軍重要據點既熊本城附近激戰過,西鄉軍畀新政府軍擊退而無踏入過熊本城半步

再行到未申櫓,同樣地係16年地震受到破壞

再黎到西大手門,本應係入熊本城天守既玄關,係最大規模既門,可惜16年地震令到石牆崩塌、條櫓斜哂而封左
cont.

而家只能遙望熊本城既天守,太可惜,期待你重開既一日

神風連戰死紀念碑,紀念發生係1876年係熊本城發生既舊士族騷亂,佢地因為反對新政府既廢刀令(簡單講除左皇室、軍人、警察之外,其餘人唔準帶刀,對舊有武士階層黎講唔畀佢地帶刀出街姐係侮辱佢地),結果當然被鎮壓,而當時領導鎮壓既就係後來有份指揮日俄戰爭既陸軍大將兒玉源太郎

同埋途中實在太曬太熱,入左休息站買支野飲同抖一抖,有兩副盔甲放左係度;
重有keroro原來係熊本市特別住民

落返去公園既另一邊,有旅客中心同鋪頭,重有得係街頭淋水

行完城就返落大路搭電車,其實d電車站同香港d電車站差唔多,係差個上蓋
cont.

搭兩個站黎到呢度,熊本熊既部長辦公室

特定時間部長會出黎同大家見面,不過當然過左時間喇

聽講呢間公司好出名整熊公仔

部長office度門

門後面有一大堆證書

部長今個月schedule
live
cont.

部長個位

行完就去坐市電,除左有新款電車之外,佢重有d舊款電車,同函館市電差唔多

返到熊本駅,入左閘之後有個部長既頭
我去果日係兒童節,排隊排到出商場門口
cont.
漏左d野,其實係到左熊本之後係過左在來線月台先既,因為實在無見過JR九州在來線既車

竟然遇到暫時最新既觀光特急「翡翠山翡翠」,用改造過既KIHA47形,來往熊本~人吉之間
cont.

另外重有815系電車,同翡翠山翡翠都係出自水戶岡銳治設計

重有815系既後繼車817系,其實好靚,我幾鍾意,內籠都好正

重有KIHA40形改造而成既KIHA140形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞