[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
cont.

執完野出返青森駅附近行下,天氣又好好喎

影過對面,好靜好舒服

重有隻海上自衛隊既船泊左係隻青函連絡船後面

又係呢個寂寞地好天曬落雨淋既貨卡

青森灣

影返後面又一大堆雲

由青森駅一直延伸出黎既路段,有架空電纜但路軌已經無左

應該唔會有機會再用既裝置
cont.

青函連絡船八甲田丸,兩年前已經黎過,無謂再入喇

北東北地區限定既可樂,可惜無買幾支返黎

返到青森駅又影下車,青森鐵道線既701系

提多樣,係青森駅入閘上左電梯之後有間小賣店,除左有一般手信賣之外重有好多鐵道既野賣,例如有好多以前用過既鐵牌、車長用時刻表等等,值得行下

之後又去新青森,都係701系,而有唔少班次只係去津輕新城,應該係畀人接駁新幹線用(而因為新青森得雙線,所以要去到下一個站津輕新城先有位泊車)
正評 留名 一陣柯屎睇
睇完怕你屙唔出
樓主 見到你鐵道遊 好爽 可唔可以俾d意見我

想向12月中 去北海道玩9日

用Asia miles 換機票去東京

東京 —》 青森 —〉函館 —》 小樽 —〉 札榥

新千歳再搭廉航番黎

買東日本 南北海道 JR PASS

12月青森值得去ma?
點解唔直接飛札幌?同埋LCC要轉機喎
集中玩北海道算喇
想搭北海道新幹線
東北地區好多地方冬天未必會開,同埋落雪既話都幾麻煩,留意返

如果你想坐新幹線咁基本上一定買pass架喇
姐係去青森個d 未必建議
冬天去北海道ok?

係呀 諗住買東日本 南北海道張pass
想睇雪無乜所謂,不過如果睇城堡古跡睇風景會麻煩d
北海道我都未正式去過,答你唔到,不過冬天既北海道好神秘

提多樣,係青森駅入閘上左電梯之後有間小賣店,除左有一般手信賣之外重有好多鐵道既野賣,例如有好多以前用過既鐵牌、車長用時刻表等等,值得行下

之前經過 都當佢士多仔
樓主 有無咩入門級既鐵道遊 介紹下
見你真係好爽

小弟 都係玩過d雞野 東京近郊個d 唔稱得上玩過鐵道遊

想j下新幹線
cont.

到左新青森見到對面既快速RESORT白神號橅編成,兩年前坐過一流

今次坐返E5 GREEN CAR,唔錯喇

而家多左張案內圖,背面係畀班支那/港蝗賤畜睇架

又食便當,帆立貝
兩年前去都無咁多,今次去到大開眼界
不過忍到手無買
cont.

去到奧津輕今別駅附近,準備同在來線合流

到左木古內附近又分開了

呢個士多啤梨雪糕一流,雖然比平時d味道貴

一個鐘到新函館北斗

當然落返在來線轉Hakodate Liner
唔好畀佢個「LINER」呃到,佢只係一班普通既快速/普通列車,用PASS不另收費
青森鐵道隻公仔好得意 ,搞到我想去打個卡添
果間站內鐵道店有冇得賣呢隻野
cont.

三個字就到左函館駅,重見到遠處既臨時特急北斗,KIHA183系呀

函館本線既起點

當地特色既入場券(姐係月台票),我都幫襯左兩張,幫補下JR北海道

道南漁火鐵道(接管左北海道新幹線新青森~新函館北斗段通車之後既並行在來線(江差線)既第三sector公司;亦係第一次因為新幹線通車而將地方交通線移交畀第三sector公司,之前移交既都係幹線)既KIHA40形,其實d車都係JR北海道無償轉讓畀佢

時代演變呀......
印象中有file個類囉.......

btw

兩年前去見到月台候車室有部咁既野,今次去無留意重係唔係度
隻野叫「モーリー」(Mori),係幾得意既

btw原來既logo係咁.......
唔知你鍾意乜好難就咁答你
如果新幹線向既可以試下關西個邊先
下年去果陣留意下先
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞