[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
我坐完都唔係好覺
坐Green Car更唔覺
之前坐普通車覺得好正架
你坐緊green
我覺得185系最大魅力就係d聲
Green Car既體驗係我眼中反而更差
cont.

一個鐘到又到小田原,其實有D失望,因為GREEN CAR個第兩卡(4+5)係無動力既拖車,
所以無動力卡個隻聲 ,如果重有機會坐既話,坐返普通車算

晨早既小田原市街頭,都係靜靜的

見到護城河同橋,不過呢條橋係出口,正規入小田原城條路係前面

入到去見到D工人應該執緊水面D植物

一路行入去,重有義工解釋當年豐臣秀吉圍攻小田原既情況,當然日文我就聽唔明既
其實合理
Green隔音再好啲
cont.

本丸東堀跡,用左黎種野

又繼續行入去天守閣,條路都幾長下

去到天守閣下面無喇喇有個籠養左堆馬騮,有班架妹走去嚇d馬騮,無野下話

小田原城天守
小田原城最出名在於係戰國時代後北條氏既領地,以難攻不落見稱,上杉/武田都打唔到
亦係當時關東地區最有規模既地方,甚至比豐臣秀吉既大阪城更大,
不過都係敵唔過豐臣秀吉傾全國之力圍攻(當然同北條氏迎戰策略有問題有關),之後就成為德川家康既領土,但因為德川家康以江戶城做根據地,小田原城就封畀佢既心腹大久保忠世,之後就開始沒落
到明治維新之後就拆左天守,而家見到既天守閣係1960年復完,都係鋼筋水泥造,當係博物館+觀景台個觀感會好d
幾靚啵
有啲似迷你既姬路城
但係姫路大件好多
睇落幾值得去小田原
姬路係現存天守無得比架喇
如果係忠於原汁原味木造結構既話小田原就未必值得去
觀景台+博物館觀感好得多
同大阪城一樣
係無咁多人
大坂城觀景角度差d喎
cont.

入天守閣盛惠500yen

日本十大最高天守閣,最高係大坂城,之後係名古屋城,小田原城第七,估唔到會津若松城都咁高

上到最頂,個景唔錯,望住相模灣好正
同埋都望到小田原駅個邊

之後落返下面,再落原來有個遊樂場,重有小火車坐
終於追到live 爸打好正 瘋狂坐Green Car
cont.

返落去護城河個邊,有人餵緊鯉魚,成堆湧上黎 (
(左下黑黑地個堆同中間對上黑黑地色個堆野都係鯉魚黎)

真係好多好活躍

伊豆箱根鐵道既小田原駅,同JR/小田急比規模差好遠

又返到小田原駅

落返JR線在來線月台,對面就係小田急既月台,見到箱根登山鐵道色既小田急1000形

重有小田急60000形MSE(Multi Super Express),第一款直通地下鐵路線既特急列車
cont.

車到了,今次係251系既SUPER VIEW ODORIKO
同之前一樣係門口已經有人查飛,唔錯

CAR1有GREEN CAR專用既小賣部+坐低飲野既地方,乘務員重問我飲咩,奇怪

大銀幕真係J死人,雖然係倒頭車,都好正

個位幾好坐,同埋有手抽出黎既腳靠

最估唔到既係原來有毛巾同welcome drink 唔怪得個乘務員姐姐問我飲乜
cont.

大銀幕

251系既logo

其實車身已經幾殘下,不過都就黎換新車,等下喇

返到東京就順手開始儲印仔

第一次坐E235系

搭一個站去有樂町,謎擬Q
有pass當然坐到盡
都未計返坐左幾錢
不過我估應該過30萬yen
好瘋狂

btw 你唔251去185返既?咁咪唔洗倒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞