[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
又係我,又係日本鐵膠獨遊
今次南至九州北至北海道都有留d腳毛,盡興喇真係 ,指定席卷都有五十張

當然有人會話走馬看花有乜意思,不過鐵道係我行程最重要一環,對我黎講唔搭鐵就真係無意思

同埋如果想睇食好野既人可以負評上一頁,因為我既行程係無預食飯時間,可以朝早6~7點食完兩個飯團,到夜晚9~10點先再食野 ;所以獨遊好喇,唔好其他人陪我受苦

行程大約係咁.....(被逼大改完之後)
DAY1:HKG-PUS-NRT+名古屋
DAY2:上福井拎飛+京都鐵道博物館+行下街+品川快閃拎飛+名古屋行街
DAY3:HELLO KITTY賤畜新幹線+熊本城+熊本熊部長辦公室
DAY4:松本城+長野電鐵253系+北陸新幹線GRAN CLASS+名古屋行街
DAY5:磁浮館+大阪行街+京阪電車PREMIUM CAR
DAY6:東北新幹線GRAN CLASS+青森+函館五稜郭+快閃長萬部
DAY7:青函隧道紀念館+龍飛崎+弘前城+快閃盛岡
DAY8:大宮鐵道博物館+東京行街+湘南LINER
DAY9:小田原城+快閃水戶+神田鐵道俱樂部+651系初體驗
DAY10:老秋行街+東京POKEMON CENTER DX+東成田駅探索+NRT-PUS-HKG

駛費方面:
機票:經達哥個間BOOK,$3700 HKD
全國14日GREEN PASS $42XX HKD
酒店:名古屋5晚 $2500 HKD+青森2晚 10530YEN+宇都宮2晚 10720YEN
其他駛費大約150000YEN,最大支出係買左部SWITCH

好講完D背景,開始

出發前知道颱風珊珊會係我出發正日係東京登陸,而check過JAL個網會delay我班機,由0750出發delay到1440出發 ,即刻改行程,由直去小倉改住多兩日名古屋 ,同時係ekinet即刻取消無可能拎到既飛,但一張飛要收3成票價(前一日取消,要收3成票價,而平時取消都要收每個330yen;而改飛第一次係唔駛錢,之後無得再改,請取消再book過 )

係香港機場開左間pokemon store
雖然d野計10算

背背龍+卡比獸

港豬指定動作,今次坐10月尾收皮既KE618
50張指定席
你想瞬移遊日
做咩係日本買switch
平dd
同埋而家都無鎖區喇d game,應該無所謂?
cont.

今轉坐HL7569,只係生產左52部既波音737-900,17年機齡,同LCC一樣,連頭頂電視都無
班機有9成滿,大部份都係韓國人,d大叔大嬸同支那人一樣好無儀態,係靜dd咁多

連red eye flight都咁好餸+用埋鐵餐具,難怪會摺

3粒鐘到釜山金海機場,泊outer bay,不過d接駁車好密,接住咁到

國際線禁區入面有兩層,上層有航空公司既lounge同d枱櫈;
下層得幾間免稅店+餐廳+一間7仔+一間修甲鋪,都幾荒蕪
同埋個wifi=垃圾
最重要連ATM都無,想買支水都用信用卡咩

而朝早6點幾到呢度,要1440先下一班機,但都搏一搏問下有無得轉其他機早d走
(因為由真係KE營運個班KE715係無delay,本身比JAL個班遲一個鐘飛;而我個班JAL係同KE codeshare)
本身個姨姨話唔得,算喇等七粒鐘姐,死唔去既
最多claim保險拎返幾舊水(剛剛超過6粒鐘夠claim)

不過去完廁所之後突然聽到開咪call我去櫃枱,去到個姨姨話安排到可以調去KE715 ,即刻畀埋護照樣樣佢再搞過張boarding pass,唔駛係呢個乜撚都無既機場等七粒鐘
其實未計坐唔到個d.........本身可以上到60張
無保養lor
cont.

等多個幾鐘就上機,HL7727,都係乜都無既波音737-900

比預定時間早到成田機場,landing個下好似直衝撞落去咁樣

而可能因為打風無乜機到,入境完全唔駛等,海關問左兩句連喼都唔開就放我走(個喼太輕掛),反而等行李等左10分鐘,平時係行李等人

1130左右落機,連埋開pass+ekinet拎飛既時間,趕到1220班NEX

btw係旅客中心個職員係新手,係要d時間+前輩指導點做,不過到左拎Gran Class飛個陣,
前輩都要刨menu

E259系Green Car,真皮櫈一流
legroom非常多,亦有插頭叉下電

今次試下所謂日系wifi蛋,8000yen 10日,速度算係咁,同香港差唔多,同埋送埋上門
不過下次都係用返sim卡算

好彩只係天陰陰無橫風橫雨,而總武快速線都好生性無延遲
wifi 蛋 8000円咪好貴
本身7000yen,但計埋送上我屋企同還機運費
cont.
漏左好多謝機場旅客中心個姐姐好耐心幫我係ekinet一次過出左30張飛
好彩後面無人等

準時到東京駅,多人+熱到仆街既東京

N700A Green Car,都幾好坐既

會派濕紙巾,又係呢個男人

牛肉便當

一心劃D席想睇下富士山,結果訓著左

兩粒鐘唔駛就到名古屋
大部份只行東海道段既Hikari都係停完小田原後就直飛名古屋,有近似Nozomi既感受
(有幾班唔停小田原停豐橋,留意返)(另外直通山陽段既Hikari就會由名古屋直飛京都,要來回名阪可以留意下)

呢五晚會住既三交酒店名古屋新幹線口,係名古屋駅新幹線北口行一分鐘就到
對面重有間bic camera可以行街,方便到不得了

間房有部smart phone借畀你,重要無限上網+打idd唔駛錢
一返到香港就出遊記
突登預一日畀自己休息下,同埋有d野趁重記得記底佢好d
lm
留名
樓主點解唔留多四日??
無假
lm
留名學野
cont.

同埋係日本呢十日都有甲子園賽事,而今屆亦係第100屆賽事,亦係平成年代最後一場,所以關注度更高!?(另外大會主題曲「栄冠は君に輝く」係東北新幹線福島駅既發車音樂,好好聽)

過對面bic camera幫人搵錶,順手行下街,比卡超呀
某程度上都係因為比卡超先買switch

初代造型既數碼暴龍扭蛋,中左隻豆豆獸,我想要天使獸呀

即刻劃飛向京都出發,去京阪當然揀直通山陽段既Hikari
btwN700A都竟然重有收費電話

繼續便當

天氣好好

唔駛40分鐘就到京都,Nozomi既感覺

然後轉地鐵去高島屋間Pokemon Store

鴨川 好多人,但個景係靚既

本身想順勢試埋京阪電車既Premium Car,頂佢鴨東線人身事故運轉見合
唯有之後再黎過
好奇問下點解五日都住名古屋?
癡撚線
仲癲過我
cont.

唯有坐京阪線落返東福寺再轉JR,個站畀我既印象係好多好大既蜘蛛

繼續即刻劃飛即走,繼續N700A

返到名古屋見時間尚早,繼續遊車河,今次係想坐好耐既名鐵快速特急

特急有專用月台,而名鐵名古屋駅亦係日本列車班次最密既車站,一個鐘入面有24~26班車,以得雙線既月台黎講,做到咁密班次真係無得頂

擁有大銀幕既名鐵1000系電車,個view真係一流

頭枕可以有兩款玩法,nice

去到豐橋總站,同JR東海共用站舍,而名古屋本線亦有一段要同JR東海既飯田線共用
(平井訊號場~豐橋駅,飯田線有延遲要讓飯田線既列車行先,名鐵線既車要留係上一個站伊奈駅等;不過電費同架空電纜成本都係JR東海負責出,公平d掛 ),而要限制名鐵列車一個鐘只可以有6班車通過 ,咁樣對競爭對手真識玩

JR東海少有既國鐵年代211系列車

因為時間問題,就咁上架新幹線自由席就算了,不過又撞正700系,不過又未坐過佢既普通車廂

JR Central Towers同應該係JR Gate Tower?

返到酒店就訓了,好累
因為名古屋係中間位,方便d
同埋可以唔駛轉多次酒店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞