[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
本身諗住搭好多夜行巴士,結果要book多3晚酒店
有兩間加唔到日子,要轉酒店

神人
3晩酒店錢+pass貴咗嘅錢平過夜行巴士total車費?
你本身用山陽山陰定係九州pass?
本身係唔買pass
大版撘落九州嘅巴士好貴
Sakura就算搭曬山陽全程都係慢Mizuho兩三個字啫

Nozomi行16卡其實反而唔太逼
原來樓主8月9去到日本
如果你早幾日去我哋有機會見

早繁我試過新神戶落新大阪係爆到搵個位都難
I know that feel
一pass在手
日本任你走
有難度
cont.
繼續更新,歡迎騎劫

之後見到700系駕駛室見學!即刻排隊
繼三年前入過0系之後又入多款喇
同埋都有買返佢幫我影個張相,留個紀念喇

第2代特急SHINANO既主力用車,國鐵381系電車,而家JR西日本重將呢款車放係伯備線特急YAKUMO,雖然未聽講會轉新車,但應該時候不遠了

0系新幹線,四圍都見到佢

100系新幹線,遲來的後繼車

重有餐車,可惜而家唔會再有

300系新幹線,初代NOZOMI用車,275KM/H極速同而家個D新幹線相近,同埋由投入服務到退役,都keep住16輛編成
cont.

初代DR.YELLO,都係0系改出黎

700系,而家重會見到,係布牌NOZOMI已不復見(定期行駛班次,加開個D另計喇)

新幹線的一天,其實真係同地鐵一樣咁頻密,做到咁其實好不可思議
另外張運行圖真係唔識睇,不過而家一粒鐘入面最多班次既係NOZOMI-->HIKARI-->KODAMA

另外日本電力既頻率都有唔同,大致用「糸魚川靜岡構造線」做分界(因為當年分別由美國同德國引進發電機,所以一邊跟歐制一邊跟美制,而當年311地震關東地區大停電,關西想就咁借電過去都唔得 ),因而有幾個頻率轉換站可以令到兩邊既電力可以共通
cont.

未來將會見到既N700S介紹

兒童樂園,應該全館最嘈呢度架喇

特別展覽,東海道新幹線既誕生

東海道新幹線被IEEE(美國電氣和電子工程師協會)認定既里程碑之一,同貝爾發明電話、巴拿馬運河等齊名

新幹線之父島秀雄,作為東海道新幹線既總工程師貢獻良多,裕仁天皇都授勳畀佢

十河信二,一個幾受爭議既人物,為左起新幹線而做假數
cont.

幾代新幹線聚首

國鐵bus一號

影返落去三架最高速

戶外有架117系做流動餐車,人地JR西重用緊

伊勢灣岸自動車道,條橋幾靚既

LEGOLAND

特別塗裝既AONAMI LINE列車
用盡pass
cont.

當然唔會空手而回,起碼買左呢本書,對東海道新幹線由來講解好詳細

返到名古屋,又係直飛京都+新大阪既HIKARI

又食便當,正

唔駛一個鐘就到新大阪

之後落返在來線月台坐特急KUROSHIO去天王寺,287系電車

287系既GREEN CAR,同683系差唔多,同埋都有電掣
cont.

3個字就到天王寺

係近鐵百貨店入面有間Popondetta X 近鐵,可惜d二手車唔太多

重有個POKEMON專櫃,咁岩有活動所以勁多小朋友好熱鬧

運桔比卡超

行完就四圍行,重有阪堺電車
cont.

係呢間野買左把模造刀,好彩尋日已經安全到手

之後去OSAKA METRO既天王寺駅,出發去下一個目的地
同埋月台有D似俄羅斯地鐵D月台

幾個站就到淀屋橋

點解黎呢度,就係為左試京阪電車PREMIUM CAR,要坐就要去指定counter買指定席券(然要入ic card入閘/買乘車券入閘),但張飛未免太hea了
cont.

淀屋橋駅,京阪本線既總站

京阪5000系電車

京阪6000系電車,現時京阪電鐵車隊數量最多既型號,作為通勤列車都會搭單做特急班次

PREMIUM CAR專用乘車位置,京阪8000系電車,重有雙層車卡
cont.

PREMIUM CAR車門,有專人接待

LEGROOM同在來線GREEN CAR差唔多,觀感上同E259系GREEN CAR幾似
特急ICON都好靚
cont.

日落風景幾靚

都有車內販賣

買左呢個銘牌匙扣 ,重有個一週年特有既袋仔

最估唔到係有呢張紙,個列車職員親手寫張紙多謝我買野,
但其實個銘牌只係千幾yen,有d受寵若驚

一個鐘就到左總站出町柳
好正,唔止坐JR重坐埋私鐵
模型刀more okay?
長野電鐵想左好耐,253系始終係童年回憶
京阪電車其實係突然諗起可以試下,因為架車好靚

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞