[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
cont.

之後又上車了,都係383系特急WIDEVIEW SHINANO,又劃到頭位

唔駛一粒鐘就到長野

因為1998年舉辦冬季奧運會,長野新幹線(北陸新幹線高崎~長野段)先可以變做標準規格

之後再行落地底既長野電鐵長野駅,好昭和feel

乘車券+特急券,特急券只需加100yen
然後駅員會叫人入閘

長野電鐵有兩款特急列車,都係食二手飯的,今次坐呢款係前JR東日本既253系(姐係長野電鐵2100系),係上一代成田空港特急用車 (另一款係前小田急10000系HiSE)

而其實呢款車係我人生第一款擁有既鐵道模型既車種,廿幾年後重可以坐到真係好正
跟幾張昭和feel嘅長野電鐵長野站

長野電鐵好正,可惜我上次唔夠時間慢慢遊下
巴打又黎鐵道遊
睇左成日東日本個網,差啲以為東北pass無得劃位
如果自己出既pass都無得用自己既system真係死得喇
cont.

車廂內籠,大致保留當年NEX既味道,雖然而家JR東日本有將253系改造,放係直通東武鐵道線既特急「日光」同「鬼怒川」,但無論將外觀到內籠都同原裝253系差得遠......
所以要試原汁原味既253系,黎長野電鐵試喇

另外佢有分A特急(用253系行)同B特急(用小田急10000形行);同埋特急全車自由席,留意返
長野電鐵另一架有展望台果架特急是咪要星期六日先坐到架?
定其實平日都有?
cont.

9個字就到左湯田中總站,好多溫泉旅館都有接駁車往來呢度,同埋要去睇浸溫泉馬騮都係呢度轉車

其實好快又走,即刻買飛又準備上車,都幾多人坐

影得唔係太清楚,253系A特急(Snow Monkey Express)既班次有個室,需要預約+1000YEN料金,同埋只能即日於兩邊始發駅預約,保留左當年253系NEX既其中一種特色

部車外觀其實頗殘.....D漆甩甩地........

今次試另外一卡,呢卡D櫈係唔可以拉後,同埋都有好似飛機既頭頂行李箱
http://www.nagaden-net.co.jp/common/docs/info/timetable/timetable.pdf?20180402

B特急同Nonbiri就係用1000系電車(元小田急10000系電車)
咁好過無位坐

同樣地佢都有車內販賣,但只有紀念品,無水無小食呢D
買左呢兩樣

沿途風景,天氣好睇乜都靚,心情都好D;不過架車冷氣唔太夠,有點焗

都係九個字返到長野,影下運轉台先

長野都係好曬,行一陣對面間激安就返新幹線月台上車
cont.

北陸新幹線其實都唔算密車

今次旅程其中一個重點,北陸新幹線E7既GRAN CLASS
本身想劃HAKUTAKA,停多D站可以享受耐D,不過原來KAGAYAKI只係快少少,咁就是但喇
另外會有乘務員係車門迎接你,同特急SUPERVIEW ODORIKO一樣

個位,比某D航空公司既BUSINESS CLASS更靚

一上車會有熱毛巾奉上
呢d車想坐展望席是咪要去排隊架?
即係平日果架yukemuri同假期果架yukemuri Nonbiri係同一架車黎?
cont.

legroom闊到不得了,比GREEN CAR更多喇當然

MENU,基本上小食同飲品任叫 ,同埋無車內販賣既車行過 ,要買野請㩒掣搵STAFF
另外會包一份和式/洋式輕食,想知食乜可以去返GRAN CLASS個網睇;同埋佢特別提醒要安靜,呢樣真係好緊要.................................

重有係側邊(單人位)/座位前面(雙人位)有拖鞋提供,應該可以拎走的

張櫈既使用MENU,真係好舒服

上餐了,揀左和式 ,真係輕食,唔好預飽肚;另外舊蛋糕仔幾好食
-呢d車想坐展望席是咪要去排隊架?
係,全車自由席,先到先得

-即係平日果架yukemuri同假期果架yukemuri Nonbiri係同一架車黎?
係,留返我畀個條link最底個行

咁即係本日去都得
星期六日可以留番比其他觀光列車
應該劃到比卡超車啦
grand class
cont.

之前係youtube睇日本仔GRAN CLASS遊記,話呢隻白酒好飲,即管試下
雖然飲完有D頭痛,果然我係唔飲得酒

之後叫姐姐畀左杯熱茶,舒服返D

E7既GRAN CLASS真係好grand

廁所要同GREEN CAR共用

曾經中伏既位

個半鐘返到東京,唔夠喉呀
劃到,但無得揀指定座位,只能揀頭/尾排與否同窗邊定走廊位
Gran Class 好正呀
本線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞