[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
咁大個............
見限定味試下 不過好抵食 900yen食飽兩條女
兩條友
cont.

食完就行返市電駅等車,見慣香港電車覺得呢d路面電車無乜大不了

後面上車要拎整備券,落車去車頭跟車頭個mon顯示相應整備券號碼個價錢入錢

兩年前行個呢個商場,可惜而家已經做唔住
而函館市其實係日本其中一個過疎地域之一(簡單講就係人口減少、高齡化;地方稅收少、財政力弱,北海道大把呢d地域,亦有相關法例去對應呢d地方問題)

國道元標記,北海道唯一一條單位數國道(國道5號)就係由呢度開始,經八雲、長萬部、二世谷、俱知安、小樽,一直去到札幌,同鐵道既函館本線(山線)基本上走線一樣
cont.

返到函館駅,見到呢張告示,話函館本線砂原支線因為路軌經過融雪期之後氣溫急劇上昇,令到路基變得脆弱,再加上個段有貨物列車經過(呢段支線比本線坡度無咁大),所以話要限速

詳請睇呢個PDF,有埋圖參考,JR北真係......
http://www.jrhokkaido.co.jp/CM/Info/unkou/pdf/20180601_KO_hakodatesenjyokou2.pdf

入到月台見到KIHA281系,不過今次坐唔到佢

今次係坐佢,可以講係性能最強既氣動車,KIHA261系
重要上左新色,都幾順眼呀

單輛輸出920匹馬力(有兩台460匹引擎),應該係現有日本氣動車單輛最大馬力
本身佢係有裝置車身傾斜裝置(振子),但去到2014年就為左減少對路軌同車輛既負荷,所以停左振子,然後新造既列車索性連振子都唔裝,極速亦由130KM/H降到120KM/H
cont.

呢抽車係2016年第6批生產既車,有行李位

路過指定席,2+2毛毛櫈,其實都好唔錯,另外有獨撚位

返到GREEN CAR,1+2真皮櫈,好舒服
係個腳墊差D

拉到最低係咁,過得去喇
好正呀
利申未去過東北
如果想鐵膠遊,有幾個方向既...

最懶一定係去九州,網頁介紹最清楚最啱新手入門,不過壞處就係好多遊客

想坐國鐵車就西日本岡山地區,可以去埋津山鐵道博物館

想平坐新幹線就關西地區買張Kansai Wide Area Pass,9000yen可以由新大阪坐到岡山,而且700系Railstar、500系、N700短篇成同N700A(N700A)都有

想睇多啲唔同既新幹線就關東買Tokyo Wide Pass,10000yen但可以坐晒E2、E3、E4、E5、E6、E7(E5同E6唔可以坐Hayabusa同Komachi),在來線都可以坐251系、185系呢啲特別既車

但最深入一定係睇住東日本、西日本啲觀光列車排行程,中文資訊唔夠齊全,要靠睇日文,但因為咁所以冇咩遊客坐

至於東海就...算鳩數吧啦,佢地係唔歡迎鐵膠既

四國就得兩定三架觀光列車同麵包超人系列,基本上你真係去四國玩先諗啦,無謂特登去坐

北海道就快連車都冇得坐,都唔好講觀光列車
cont.
臨訓整多篇先

路過函館運輸所

得返一部份SUPER北斗有車內販賣 ,其餘班次自己買定野上車喇

提你班支那賤蝗/香港賤畜要文明乘車呀仆街

去到大沼公園附近,好大霧........
而本身因為函館本線坡度大,所以起左之前提過無咁斜既砂原支線,不過隨住列車性能越黎越強,所以而家所有特急列車都會行返本線

然後有一段會沿住內浦灣(噴火灣)行,可惜就日落+天陰

坐得幾舒服,聽住氣動車加速既聲真係好振奮,同埋制動解除既聲聽得好清楚,真係好正

原來車頭唔畀入,重有舊脫出用既野

個半鐘到長萬部駅,函館本線(山線)同室蘭本線(海線)既交匯駅,
而特急SUPER北斗/北斗會經室蘭本線繼續去札幌
我補充dd....

如果想坐氣動車既話,北海道係首選,絕對係氣動車樂園,不過成本最高(無論錢同時間),
可惜而家少左好多苗穗魔改造氣動車

如果低成本d可以去山陰地區(鳥取~山口),KIHA187/189最高 ,同埋老爺車居多(KIHA47),又可以痴住關西地區玩,方便;

四國就要比較長時間先玩得哂,不過無北海道咁高成本,同埋可以試埋瀨戶大橋線

九州既氣動車就觀光性質居多,無北海道/四國/山陰地區個種狂野

而東海其實都唔錯,高山/關西/紀勢本線既氣動車都唔錯,不過車費方面就預左貴,因為無乜PASS揀

JR東日本就........無哂特急氣動車,係差好遠
咁巨型
東海係不歡迎海外遊客
上次搭KIHA261,一起步快到比佢嚇親
最衰淨係搭新函館北斗至函館個段,完全唔夠喉,好想搭晒成條函館本線
唔算喇,而家職員好多都流利英文
KIHA261行唔哂函館本線喎
係喎,無視左札幌去旭川個段
唔係,係長萬部到小樽/札幌個段山線
札幌到旭川有特急宗谷號
我一路都以為特急北斗係經小樽個邊
如果唔係為左食埋機場啲客會唔會行山線快啲
唔會,山線線型差得多,好似經海線會快最少半粒鐘
東日本特急車多元化好多 E353
北海道 以前都有旭川動物園號好好地 而家
有冇實圖睇睇
東日本無哂氣動車特急,太可惜
好想試氣動車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞