[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
同場加映篇

PP自強號,本身係韓狗現代集團中左標,不過佢將機車頭部份再判畀南非造,自己只係整拖車部份;結果堆車頭就成日壞要搵法國佬幫手整,班韓狗重要仆街到唔聲唔聲撤走哂d維修人員,所以台灣個邊就下令唔畀韓狗公司再入標先逼到班韓狗過黎執手尾

行左陣就返酒店,樓下無喇喇有張波枱
台鐵最近又訂番韓國車
間酒店我諗起入住請敲門
睇下會唔會中伏,正仆街賤畜韓狗
一開始覺得有d恐怖,不過又無乜野
有野你唔知姐
咁我寧願唔知
同場加映篇DAY2
一早起身又出發,返完NIGHT直踩到夜晚再早起身係好痛苦

一行出酒店就見到既柳川,整得幾靚既條步道

台灣大道,可以講係台中市區最主要道路,有好快就廢除左既BRT所留低專用巴士線同巴士站

亦有BRT留低既雙節巴士,另外坐巴士上落車用IC卡各拍一次,首10公里唔駛錢

好伏既宮原眼科

日頭既台中車站,舊站舍會保留,但唔知會搞成點

因為新站入口未整好,所以可以經舊站行過去
同場加映篇DAY2

坐PP自強號落彰化,好撚多人,特別多越南人,做乜日本同台灣而家都咁多越南人?

好快就到彰化,原來普悠瑪號會SKIP彰化站

站舍,都幾舊

去彰化就係為左去扇形車庫,好撚多人

美製柴油機車頭

台鐵DT650型蒸汽車頭,日本國鐵D51型蒸汽車頭既同種
Lm
同場加映篇DAY2

維修坑道

S300型柴油車頭,1966年美國製,而家得返呢部重用緊,作為扇形車庫入面調車用

電車頭都會入黎

轉車盤

向彰化站方向一影

高處全景

應該因為假期,特登開架R100型柴頭出黎表演下

影多次部D51形先
個觀景台好難影晒成個車庫
同場加映篇DAY2

彰化站都係台鐵縱貫線山線(經台中)同海線(經沙鹿)交匯站,重有條成追線直接連住山海線

遠處見到EMU300型電車,意大利製,少有既電聯車自強號

又坐PP自強號,又係多人到仆街

落到黎嘉義,隔離就係阿里山鐵路既月台,用既係762MM路軌

疏車到仆街

垃圾台鐵,部閘機卡住張飛整爛埋,屌你

嘉義站
的確好難
津山?
請追最近幾個post.....彰化黎
津山黎緊我都plan緊去
我岩岩先追到 live
津山我黎緊就去
同場加映篇DAY2

又係鐵道藝術村,但唔知邊忽藝術

國軍募兵廣告

又係呢d心鎖橋

之後去左什麼檜意森活村,其實姐係一堆鋪頭.........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞