[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
cont.

一樣會有一份輕食,揀左和食,唔錯喇

都有拖鞋提供

原來張櫈係日立、川重同RECARO共同設計

玻璃杯都有GRAN CLASS logo

同飛機一樣會推車仔派餐同野飲

好喇呢度門今次打開架咋,之後應該無機會架喇

3個鐘上到新青森,E5盛世 ,同埋涼風送爽好舒服

總結黎講我係鍾意E7既GRAN CLASS多d,E7個隻係週圍都有好grand既感覺,E5格調硬係差d
當然啦 e7咁靚仔
E7我覺得好似藝術品
將來要坐一次e7 gran class
有20000yen就得
e5 Gran Class 個服務員幾靚
重好落力serve客,真係不得了
7日pass好似唔止加2萬?
加特急費同GRAN CLASS費姐,邊隻pass都一樣
普通同green class pass都一樣?
無錯
Car*
咁買返普通玩算
我買Green Pass係因為不斷長距離移動舒服d
未去到你咁瘋狂
唔夠d人由指宿玩上稚內
用親全國都是green
呢兩次係
其實好想試
臨訓一推
我都想試
cont.

尋晚去左一個唔係好想去既地方,而個消息就係呢個旅程收到的,RIP

津輕線全線開通60年,其實點解愛稱『蟹線』? (應該同蟹田駅有關?)

去在來線月台閘口,呢幾日會成日經過

秋田車輛中心開放,可惜安排唔到去

新青森在來線月台,奧羽本線其中一個大站

底下重有D歷史遺跡

都係天陰陰.......重有D寒風

701系電車,東北地區標準既普通列車,係青森、秋田、仙台、山形、盛岡都會見到佢
另外有田澤湖線同山形線(同秋田/山形新幹線並行既在來線路段,同樣改左軌距)專用既標準軌編成

一個站就返到青森,又黎呢度喇
cont.

一邊就天陰陰,一邊就藍天

青森鐵道線既地頭 ,佢接管左東北新幹線八戶~新青森開業之後既並行在來線(東北本線目時~青森一段),亦成為日本第三sector鐵道公司之中最長

呢兩日會住既東橫inn青森駅正面口,係青森駅過條馬路就到,好方便
同埋我早左去佢係唔畀我拎匙住,一定要我1500之後先入得 (呢樣我去到之後會再提)
所以執左背囊+放低個喼畀staff就出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞