[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
cont.

直通肥薩橙鐵道(因應九州新幹線鹿兒島段開通而將並行既鹿兒島本線(八代~川內)分割出黎轉做第三sector公司)既快速「SUPER ORANGE」,用既係HSOR-100形柴聯車

重有見到準備回送既兩部觀光列車,首先係SL人吉
國鐵8620形蒸氣火車頭

會有部DE10柴油車拉佢返廠,部DE10隻色都好型

第二部見到既回送列車就係佢!特急「坐A列車去吧」
用國鐵KIHA185形柴聯車改造,又係好型
cont.

之後上返新幹線月台,終於見到800系!!
佢係以JR西日本既700系7000番台(HIKARI RAILSTAR)為基礎開發,但擁有截然唔同既風格

內籠又係一流,用樟木做材料,太正喇,可惜無得坐
另外佢係無GREEN CAR的,但本身已經係2+2座位

然後坐SAKURA返新大阪了,都係JR西日本既N700系

同東海道/山陽新幹線唔同,九州新幹線既GREEN CAR會除左濕紙巾之外送多粒糖

當然唔少得便當+雪糕
重有買左D零食

3粒幾鐘返到新大阪,再轉KODAMA返名古屋,咁又完一日
熊本熊
我去過佢office 3次,表演前後就好多人,表演後就拍晒烏蠅咁
不過因為拍烏蠅所以我可以慢慢影相

另外,熊本站再來線高架化完成晒未
我上年9月去就起好左1/2/3月台但未開始用
同埋最可惜係豐肥本線未開返,如果唔係你可以影埋阿蘇Boy!
高架化已完成,我今年5月去SL人吉都係上6號月台發車。最新消息係而家拆緊舊站體,我去果陣仲係用圍板圍住剩返中間一條通道通去新站。
咁我15年去,坐SL人吉都係6號月台既
我係想知123號月台姐,btw thanks
用得喇,我影個架Super Orange就係2號月台始發
DAY4

又到新一日,又一早起身

一早起身就係為左坐頭班特急WIDEVIEW SHINANO,JR東海373系電車

大銀幕呀
重聽到司機大大聲做指差呼喚,好正
前面展望
加速
係咪特登book左第一排
CONT.

講錯左,坐既應該係383系

中央西線沿途風景,好大霧

木曾福島駅重有部D51蒸氣火車頭

點少得影下車長用時刻表

兩粒鐘就到左松本
當然喇,早一個月上EKINET要求頭尾排+窗口位
最早幾時可以上去book 我想book pokemon列車
發車日一個月前既1000
thanks
cont.

隔離有架回送E257系

已經無左E351系....

松本駅
取消左D飛俾左幾$俾ekinet...
百幾蚊HKD,最低消費都330yen,重有d收左三成
しなの有得用ekinet揀位咩
揀頭/尾排+走廊定窗口位
如果俾左尾排咪出事
cont.

一出松本駅就有忍者造型既人問你搭唔搭巴士,咁佢會經過大部份景點,當然搭佢喇

國寶松本城天守

明治天皇暫住過既紀念碑

太鼓櫓開放,同埋有忍者既展覽

九字護身法

重有國際忍者大會
cont.

正當想去埋天守既時候................結果見到呢個牌就即刻調頭
勁多日本人排隊等買飛

唯有係出面影下相算喇,好靚

松本城係12個現存天守之一,歷經小笠原氏、甲斐武田氏之後,就由德川家出走豐臣家既石川數正做城主,並開始建設天守同城下町等等;而係明治維新之後,好多天守都被解體出售,好彩松本城避過一劫,如果唔係都捱唔到今日

既然係咁,又搭的士返松本駅了

返到松本駅,去影下車先,松本電鐵上高地線
松本電鐵3000系電車,竟然有人係車上面表演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞