[鐵膠日本遊][長氣多字][重有d歷史]生日獨遊Green Car+Gran Class初體驗10日之旅

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
9粒鐘
普通指定席冇熱茶賣
青春18好過啦
坐ODORIKO+新快速開心D,係熱海~濱松個段麻煩D
計好時間搭頓賀開去播州赤穗嘅日本最長新快速
邊止
新幹線都唔止9粒鐘啦
記錯咗
東海道本線全區間,要13小時18分鐘
cont.

一句講哂,GRAN CLASS個12000YEN係抵畀既,當然試一次就算喇

又搭NOZOMI感覺既HIKARI返名古屋,終於坐到N700A

一粒鐘九個字又返到名古屋,又去榮行下街,不斷落雨但個天好光猛,想點

去POKEMON CENTER朝聖,好多小呆獸

然後坐地鐵名城線,名古屋地鐵唯一既環狀線,亦係日本第一條地鐵環狀線

去到金山駅,終於肚餓,結果搵間野就入去

咖喱飯+冷食蕎麥麵,幾好食

食完就返去JR金山駅,同名鐵金山駅基本係痴住

中央西線因為大雨而delay ,而返名古屋想快d就搭中央線,搭東海道線會停多個站

今次坐少有既國鐵211系,好快又返到名古屋

晚晚新幹線北口個廣場都好多人,應該因為個度係夜行巴士既始發站
咁又完一日了
唔同體驗喇,自己係日本鐵道迷就當然首選日本既
佢買部SWITCH同GRAN CLASS先咁貴姐
gran class兩程加埋部switch夾埋四千幾hkd
我仲以為Gran class更加貴
lm
用PASS包左基本車費,要補特急費+GRAN CLASS費,一程800幾一程接近千二蚊港紙
一次過坐3個鐘新幹線我已經覺得好chur
成日以為要加好多錢
sakura普通都ok啦
唔好坐東海就得
全費既話咪貴,所以有PASS先敢試,同埋呢D都係試一次過左癮就算
3粒鐘都叫chur?唔係掛
高速/夜行巴士集中地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞