做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
咁你係香港打工 緊係見得香港人閪面多
你去外國或者返大陸打工咪一樣覺得人地閪
之前做左一陣
叫人搭lifts好似攞佢條命咁
雖然港鐵抵鬧成個月台得1,2部lifts
排隊都有排排
不過d人真係好冇禮貌
推住架BB車爆哂粗鬧人
大陸人都好冇禮貌不過可以屌鳩番佢佢地多數會驚
不如你算吧啦講嚟講去都唔鳩明
你係咪想過香港人多所以遇到嘅仆街多好正常啊?
我而家同你講Ratio唔撚講總數架10個係咁1000都係咁架on9
屌完又照樣繼續搭咁犯賤
300萬人坐,我比夠你30萬遊客人坐地鐵,香港減完270萬
你30萬遊客有一半仆街,計埋鬼佬都咁仆街率,15萬仆街坐車
香港270萬10%都有27萬
咁你做地鐵你遇旅客仆街易定旅客仆街易,都弱智問題,你不如你去三知月深圳地鐵之後返黎就有比較
對遊客嚟講,搭地鐵係一個選擇,又未必趕時間
而對香港打工仔,搭地鐵係近乎必須
加上你公司又閪(年年加價,壞車、波板糖又嘈又阻月台空間,最明顯輕鐵)
仲帶頭改變一啲香港舊時留落嚟嘅習慣
例如 扶手電梯左行右企,變到兩行企
上落車 部分月台中間落兩邊上、一部分就單邊上
而港鐵加啲職員仲訓練成監你一定要跟佢嗰套(排隊明明後面大把位都係要你企前啲/ 排兩行)
加左職員除左美其名減少啲乘客危險動作,係想減低出事時候嘅疏忽責任...
之前中學暑期工做餐廳 嗰間餐廳係扮高級嗰d 兩個人食大概700到 有一次有一家人慶祝生日黎食 我就serve佢地啦 之後我會得閒去睇佢地有咩需要 無哂水就斟水比佢地咁啦 有一下我唔小心倒瀉左小小 我已經即刻講哂對唔住 好唔好意思咁 之後其中一個女人就係咁屌到我仆街又話我係咪想整傷佢又盛 隔左陣我就上湯啦 咁規矩上都要問佢地要唔要落胡椒粉 問完又即刻比人屌過 問我又想點呀又嘜又柒
都知道自己有做錯既 但自問道歉得好誠懇 但都要比人屌到化開
講真本身設立依啲職位就係啲人唔守規則先
例如啲人唔排隊 唔俾人落車先
所以先要搵人係咁提住
仲越黎越aggressive (即係幾年前都係講廣播果幾句,但近年多左好多台詞,仲會捉啲唔受規則既人)
不過冇辦法,冇左佢地可能車都上唔到

另外黑面又唔一定係冇禮貌既
冇理由係咁對人笑
同埋可能文化唔同掛
外國人會多啲同路人搭訕
話你弱智都唔止,小三都唔會咁樣比較,你都拎出黎講,同大學問卷一樣,問65歲以上加車費有咩睇法 真係用下腦先上連登
補充:佢地應該係有小小錢但又唔係勁有錢
香港人對香港人就最仆街
負責喺電梯到叫人緊握扶手
淨係上落車上落電梯唔排隊已經夠仆街
雖然呢啲事好多地方都有
不過有啲嘢香港人係特別啲

好多時其他人上車無品就係唔等人落車衝上車
但香港人好多會扮讓人但又唔讓人
阻住半度門唔入住"讓"人落先
左右兩條友都咁就得返條罅落車
同時又𥄫住隔離度門
如果有人開始上車就即刻撞上車

上車搶位其他人會衝埋去即刻坐低
香港人會衝埋張櫈前面確保其他人搶唔到
然後好優雅咁慢慢轉身除袋坐低
務求表現到個位唔係搶返嚟咁cheap
睇返上個cm啦弱智
照你咁講如果大陸人7成人都仆街嘅就算我遇到10個係咪大概都有7個係仆街啊
如果香港人得10%係仆街咁我係咪遇1000人都得100人係仆街啊
咁就算100對7我都會話係大陸人仆街
明唔撚明啊天才
你見個d蝗 鬼佬係游客 本地係返工放工
面口點一樣
上child登同百度貼吧就知啦
我屌你老母垃圾狗鐵,架垃圾車日撚日到塞爆,車都冇得上,你班狗鐵職員仲敢膽開post 屌9我地香港人,你試下日撚日番工放工都要逼餐曚,睇下你嬲唔嬲?屌你老母食屎狗
這就是香港
係佢錯既咪即場糾正佢,開post搏咩 以為全香港全世界得你個崗位會咁?
香港人不嬲係咁
嘩咁撚差啊有骨氣嘅就唔好搭
我支持你啊
搭狗鐵正仆街
香港人質素一向都係五十步咖啦
不過又咁講,正如你出國做遊客,心情輕鬆又去到人地方
禮貌D都正常既(或者係惡唔起),即係你去人屋企都唔會亂攪一樣姐
屌你,你家陣就唔撚係比較囉 仲唔撚明,比較係你去做三個月深圳地鐵做先叫比較,仲覺你自己好岩,你遇支那同香港人比例幾多,講埋出黎,10比1定50比1,仲自己自自已岩,真你笑撚死
最CHEAP一定係當地人
你係日本問都係咁

努力工作啦
開post搏你唔好on99拎大型行李上梯到時比我開mic屌咁柒啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞