做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
絕對同意樓主所講
香港人成日屌大陸人點樣自私自利乜乜柒柒
其實自己都一樣自私,有著數就攞盡,乜嘢都奉旨
同大陸人有咩分別??
講真 雖然我唔係波板糖人
都覺得自己個post冇乜用
大部分時間都係罰企
可能狗鐵想塑造返好安全好有秩序嘅形象掛
如果香港唔係咁迫人 我諗仲有計傾既
唔單止女人嫁 男人好多都好閪
其實好簡單,你見人比例,你見100人中,你見80個香港人10個支那人10個外國人,你自然遇到香港人的仆街機會最高,咁撚簡單退理都唔撚明 我以為你返左大陸地鐵做完黎香港咁講,用下腦
你人工包埋比人屌架啦 仲細?
人地有比錢架
個社會有你依d扮清高既on9仔世界先咁亂
講緊香港人無禮貌 你又講第二啲嘢
假你個閪
其實我係返左幾日罰企7個鐘自己都唔太想做
咪唔撚理training個陣當啲客上帝嘅邏輯
鍾意屌就屌
不過個陣10點幾屌完都冇同事聽到冇人搵我照肺
我個站行10秒就到
上車落車都知香港人完全係垃圾
做咗幾年pt客戶服務(當中有幾個月都六天工作)
可以答樓主 - 開頭咁諗係好正常
但我發現香港人並非咁惡劣
例如畀我搵到佢地違規/唔啱地方,咁咪同佢地理論下,
衰極都係走人,好啲就話「哦原來係咁嘅」呢啲意思。
最後我發現係人嘅問題 畀啲耐性、講多啲你理解佢嘅說話、唔係佢閪你就可以閪返佢轉頭,咁樣loop落去對大家冇著數。
況且班外國人(包括中國人)人生路不熟,唔係佢地主場點敢發爛咋。咁冇得比較
用把口講返d廣播說話有乜作用,唔聽廣播就唔會聽你唔理你,唔理你又俾你屌唔熱情唔nice, 所以我都係一見你就屌尻你先。仲要請多個廢人晌度講埋同一樣嘅咒語,好撚煩。
多唔多人爭Lift
幾好丫完美演譯香港人自鳩私心理
錯完仲要聲大夾惡覺得自己有理
要快大撚哂啊我要幫你趕埋時間?
提提你架梯癡住嘅係禁止推大型行李上梯唔係我求下你唔好帶上梯啊
有人睇扶手電梯 點解無人睇Lift??
以前工作需要 拖住個喼趕時間
搭lift 都要同人爭 有時d撚樣連輪椅都唔讓
讀書果時做過retail sales
感受一樣

相信好多sales 都係?

btw. 搭地鐵推車都上扶手電梯真係正仆街
要見一個屌一個
樓主五毛
乜鳩?
我講緊ratio喎唔係總數喎
香港人我見10個有6、7個都唔聽
大陸人3、4個 外國人1、2個
基數大就一定多仆街?
你自貶緊香港人
香港人以為自己乜都識
出事個陣就屌你點解唔講
返工認為 香港人鐘意r著數
多奇怪人就真
So lo 下次會注意下 有時候真係無留意,平時都會攝去啲玻璃位企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞