做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
唔好搞人哋個post
你自己個post好多人召喚緊你
https://lih.kg/731819
幾中point
有一次搭地鐵 隔離個呀叔大汗到成身濕曬 又臭
條友叫我行入啲
我冇行 然後用隻手係輕輕指一指個呀叔 再輕輕搖一搖頭表示行唔到
之後佢勁書即刻大聲喝我 請行入車箱 大聲到啲人都心諗乜事望一望
果下真係忍唔住落車屌佢
你最好考慮埋大阪地鐵的乘客密度 vs HK

同埋有選擇下, 有先進設備點解 仲要去take risk?
認真

上次見到有個女人推BB車上扶手電梯
去到盡頭果陣"卡"住咗個轆上唔到
好彩果陣扶手電梯上面無乜人
3個人合力推/抬架BB車走先無事
如果繁忙時段真係不堪設想

BTW,香港人的確係出名冷漠同無禮貌
但你話佢地係咪心地差我又唔覺得
因為我地就係嗰隻
要考慮埋喼的密度
其實香港人就真係同大陸人無咩分別
喺我眼中 只不過係寫繁體字嘅大陸人
咪一樣係無禮貌 無公德心 打人尖 無分別
壓力大係無禮貌既藉口?
波板糖人又做過D乜野有禮貌既行為值得我以禮相待?
講緊我係客,佢係服務我果個
佢冇笑容,點解我要有?
如果樓主同每一個做service都好似你咁諗
我諗會少d閪客

希望各位參詳下啦
有d香港人係特別閪
再加上好多人都唔鍾意地鐵黃衫波板人
所以會對你double閪
無計,地鐵本身負荷唔到咁多人
係人地眼中其他人永遠有位再入啲
係自己眼中永遠覺得已經盡量入啲,都要留番小小位比電話,又或者前面個人有異味
理解到就無咩好屌
明就明,唔明出去隻抽
坦白講,你去日本你都會乖乖地遵守規定指示 香港人一至六返工 工作壓力又大 工時又長 節奏根本唔同 當然佢地係有問題啦 唔見棺材唔留眼淚
香港人一向西,自以為高級過大陸人但根本同一個種
不過有起事,好多香港人會幫手既
香港人就係咁撚奇怪
實際上,港鐵係請得太多黃衫人,而且請太多師奶,幫唔到手之餘又嘈,又成日想搵機會蛇,最好企到收工冇人問野冇人出事。

但你話黃衫人有冇用,我覺得真係有用,我做過一年波板糖人,我個站要放人嘅幕門通常都係電梯landing位同埋lift位,每日就係喺繁忙時間返個半鐘,冇乜邊日係冇事發生,打交、炒梯攝鞋攝裙,只係可能你上車落車轉車嗰幾分鐘見唔到/你冇需要幫手。

企電梯landing位係因為太多人跑落扶手梯衝門,喺梯跌親又有,叉錯腳落空隙又有,比門夾親都有。
企lift位就係為咗分流優先使用同埋普通乘客,比排優先嘅乘客入lift先再勸普通乘客可能行前少少搭電梯咁。

其實份工真係閪工黎,全因太多豬隊友。
有時我覺得黃衫仔係睇人屌
利申 我係絲 果日著住返工衫 斯斯文文咁
如果係麻甩佬 他點會夠膽咁喝
香港人
閪客:我係神嚟㗎!我有畀錢㗎!

港豬進化成咬人港豬
波板糖人洗春比面你咩
係真,做過服務業就知大陸人會唔該前唔該後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞