做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
讀書時番過服務業
果時都同你諗法一樣 香港人真係最撚閪既客
但而家 OT完三個鐘放工 講真我真係笑唔出
心情燥底之餘 淨係想快快趣趣番屋企
工作壓力真係會令人變質架
巴打心水清
我去a本都唔該前唔該後喇
屌你朝頭早9點搭JR
班日本打工仔咪又係閪撚曬面
明明爆曬人都老閪咁逼曬入黎
屌根本冇得咁比
回覆咁陰質咪block左佢lo, 佢都係想見你發嬲
EQ咁低真係唔適合做服務業
香港人性格一向賤過狗
你D同行計錯數咪又係勁撚串抵我要比多咁多錢既態度

你D同行自己計錯仲串柒柒又點計數

我都唔係要班波板糖要對我行曬大禮咁

屌你老母開POST話鳩我地唔行禮,傻撚左?
幾錢一日
香港人係閪 不過閪好多時都係被同化
以前做得多好人 發現自己無論幾好幾有禮貌
都係會俾人閪 咁得啦 一齊閪囉
根本最撚閪既就係地鐵既人

突然諗起當年讀緊書係美孚轉車入閘機有問題,冇讀到八達通都比人入到去

到我出閘果陣理所當然係出唔到去

咁我去客服搞返

黃衫人:
我:

唔該出唔到閘,可唔可以睇睇?

咁我比張八達通佢CHECK

你冇入閘! (個表情好記得係嬲爆既)

我當堂

吓咁點呀?

我點知點呀? (大概啦,太耐之前,肯定記得佢冇第一時間比SOLUTION我)

我真係

佢見我冇反應,又再講落去

你係邊到入閘?

坐完西鐵係美孚轉車黎呢到

條友冇出聲,佢CHECK我張卡前幾日既出入閘紀錄,我知道係因為佢出面個MON都SHOW左出黎

當我係呃佢錢咁,屌佢老母

佢CHECK完就幫我搞埋

搞掂,下次記得DO卡

我真係心諗做乜鳩??

當時太細個冇屌鳩佢,而家諗返嬲多兩錢重

咁既服務態度,咁多年都冇一件我深刻既事改變我睇法,再加上我做過CONTRACTOR係站頭做野,更覺地鐵閪人之多

見到樓主屌鳩我地唔點頭,真係火都黎

我都好少係連登打咁多字,屌你老母
某d位香港人分分鐘肉酸過蝗
地鐵根本唔需要波板人,波板人成日播聲帶好撚嘈,以前冇波板人既時代一 d 問題都冇
而家 d 扶手電梯不斷播聲又係好撚煩,而家全港 d 人好似人弱智咁,係要求播段聲帶

當然我知點解要播聲帶個原因,但呢個正正反映出個社會缺乏常識判斷
當年做狗鐵都係咁
香港班廢中廢老港女仆街過垬人,客觀事實。

但你做垬鐵抵俾人屌,仲要求返工放工嘅人對你微笑?

本身想講有病就去睇醫生,但真係唔洗講了。
你俾幾多錢搭車 當正自己上帝咁 以為你買左港鐵啲地
咁地鐵又比左D咩我地,要我地對你班人點頭微笑?

壞車又冇人道歉 (已經唔係要求你唔壞啦)

價又係咁加

態度又閪
我都做過企電梯但係無比人罵過
通常啲人都會聽 唔聽既理你都廢時 照過
如果係細gip咪開大個咪叫佢緊握扶手
大gip 既早少少攔住佢指佢搭lift
都係收錢打工 駛咩咁執著
你份工本身應該係服務人,目標係等車站發生意外既機會小啲(當然唔止呢樣啦)
但係地鐵就比左一種權力你,去命令客人做一啲事,而去滿足工作既目標
做野既方法我覺得就完全錯晒
地鐵果啲黃衫仔,通常都係「叫」人拎gip,拖bb車就搭𨋢
個工作既內容由服務,變成命令
一個人無啦啦比陌生人命令做某啲同佢意願相反既事,即刻起晒鋼咁保護自己係可以預見既事
而黃衫人既命令比人無視,心裡面有怒火亦都係好正常不過
有怒火就會向番啲客發泄
一直向壞果方面loop到永遠
死證黎

我唔否認香港客好蠢,但係有邊個唔係做客
都係蠢人鬥蠢人
本身黃衫人呢個職位要去命令人已經係錯晒
加重成本,對件事無正面發展,對公司形象唔好
不過鐵路業比地鐵壟斷,點憎都好,都要逼住用,又點洗諗兩全其美既方法

要改善既地方就係,黃衫人唔應該有權力去命令人
而係應該見到有人拖gip/ bb車,就同佢講:搭電梯易有危險,不如我陪你搭𨋢丫
咁樣聽落就舒服好多
一來,你只係同緊有機會發生意外既人講野,對症下藥
二來,你咁做先係一個”service”應該做既野,你去陪佢,唔係去命令佢,你帶埋佢搭𨋢,佢好難拒絕你,就算佢真係強硬,你已經盡左責任提佢
三來,其他無帶大型行李既人,唔洗再聽到你地既命令,聽小一陣,心情都好過啲,邊個想搭地鐵都要比人命令?仲要係全天候咁命令,但係又唔關我事

不過,個個番得工都會屌客,好似呢個post咁,你屌客,都只係想宣洩你既權力/慾望,你想人聽你話
但係香港邊會有人聽話
結果頂唔順就屌人,講到好似要聽命令先岩咁
香港人係閪呀,但係由一開始已經用錯方法對人,結果就鳩閪對臭閪
之後又要非黑即白咁歸邊
其實做服務業係咪應該要上溝通課程呢

大家雞同鴨講就自然有西客同西staff
大家設身處地,俾d耐性啦
樓主初體驗社會未分到理想與現實

搵旅客同返緊工既香港人比根本錯撚晒
大阪地鐵有d車站一架lift都無
喼+lift基本上係安全
讀書果時做過retail sales
感受一樣

相信好多sales 都係?

btw. 搭地鐵推車都上扶手電梯真係正仆街
要見一個屌一個
大阪地鐵有d車站一架lift都無
喼+電梯基本上係安全
搭港鐵又逼又受氣 年年加價服務又無改善 屌唔到高層咪閪鳩你班前線 況且樓主做得呢啲工預咗受氣架啦
做過飲食同零售都知道香港人其實唔係真係咁高人一等同有質素,自己都唔鍾意大陸人,但做過飲食零售PT之後就覺得有質素既香港人真係好少,亦唔係好過大陸人好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞