做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
篇文分左兩日寫,第一日詳盡啲溫和啲,第二日燥底啲就廢話短說

話說小弟做緊個港鐵暑期工,就負責喺電梯到叫人緊握扶手,同叫啲拖手推車,bb車同大gip嘅仆街去搭lift之類嘅,做之前已經聽過有啲閪客會唔聽之餘仲鬧返你轉頭,一直都以為會係大陸人多,做左幾日先知完全唔係咁

首先唔係話崇洋但外國人真係幾有禮貌,黑人白人都咁話,幫完你講多謝你可能會覺得好正常,但真係好多香港人幫完佢當老奉咁轉面就走,仲有就係份工好無聊通常會企到又攰又悶,得啲外國人經過時會笑住同你點下頭打下招呼,而香港人就會當你唔存在咁望都唔望你一眼,當然香港人文化習俗不嬲係咁都明白嘅,呢個點只當係bonus。(btw會打招呼嘅仲有警察,黑警同大陸人連登仔最憎嘅元素都齊哂 )總括嚟講外國人幾有禮貌。

之後講香港人,仆你個臭街香港人啲嘴面真係難睇到,叫佢拖bb車大gip唔好搭電梯去搭lift,禮貌啲嘅就搵藉口話好輕唔使(on99你個gip阻住人啊我理得你輕唔輕),閪啲嘅一係當聽唔到一係就閪口閪面話唔撚需要啊阻撚住哂,我話行兩步咋喎有幾難啊佢又港女聲話:「我唔覺喎!」 一開頭我都忍佢返左幾日工大膽啲有次我就屌柒班人:「喂咩你唔需要啊而家係唔比你拎上電梯唔係徵求你同意啊,就係你啲自私嘅人為左一時之便就罔顧你bb同其他人安全,你夠厚面皮咪上去囉我睇下你第時比咩嘅身教你個小朋友」而家諗起都燥燥地部分香港人真係又自私又冇禮貌尤其係啲臭閪港女老母。

最尾講大陸人,普遍印象對佢地都係又冇文化又冇禮貌,但成個禮拜落嚟佢地有禮貌過班自私香港人好多啦 首先無論幫唔幫到佢多謝一聲就梗,有時推佢地去搭lift佢地仲多謝返我轉頭話我真係好人,我返工咋有時真係幾唔好意思 當然唔係所有大陸人都係咁,但嚟旅行嘅年青同中年人普遍都幾有禮貌。

最後講句,唔好咁肉酸啦香港人笑鳩人下賤自己啲行為仲賤撚過佢地,拖大型野就搭lift咪阻住人啦,出意外傷到人咪又係你自己負責
放break時打 返去返工先
好閒
狗咬狗
香港人不嬲肉鳩酸嫁喇
垃圾人種
人地黎旅遊 心情放鬆 開心
有禮貌d 都正常
但本地人返工放工生活壓力 黑面都難怪
第一日出嚟做野
但返到禮貌都冇埋搬入去深山住啦
樓主分享下唔得?
做過服務業都知,係連登仔接受唔到大部分香港人(廢老廢中)閪過大陸人呢個事實
做得服務業都知呢個道理
只可以話劉德華個廣告累死我地
部分
樓主第一日返工?果站又迫又多人,啲人閪面就緊架喇,仲要同你微笑?好撚熟呀?唔鍾意做唔好做
你估你活係童話故事
好多香港人個格衰撚到仆街
港鐵呢間公司得罪咁多人,你返得呢份工,預左比人屌,因為份糧包埋架。
香港人不嬲最撚自私,又極度自我中心
唔同你微笑都要拎黎講

你份人同你口中屌既人一樣咁閪煩
做過customer service就知香港人有幾閪
大陸人係粗聲粗氣,把聲好撚煩,但起碼問完嘢大部份都識講「謝謝」
香港人最撚叻就老奉,唔該都唔識講
最有錢嘅通常都有禮貌,最無禮貌係嗰啲有啲錢又唔係好撚有錢嘅仆街
出呢個post目的係咩?
做緊零售sales。
係得d 香港人先會發癲 好似撞左鬼咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞