做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
冇人判定 咁你咪睇下搵最多錢或者最有教養學識班人
佢哋係搭公共交通工具定係搭私家車多囉

宜家只不過係理性咁講緊統計學上嘅問題
你條友酸到
中國人太好了
大把馬路炸彈惡過狗
咁用私家車代步嘅人入面 都有唔少係環境比較好 或者比較有學識教養既
我諗呢啲人應該多過馬路炸彈
私家車代步 = 比較有學識教養啖 ?

呢個乜撚野邏輯?
從乘搭交通工具既習慣去判定一個人既教養程度,
真係得啖笑。
冇人判定 咁你咪睇下搵最多錢或者最有教養學識班人
佢哋係搭公共交通工具定係搭私家車多囉

宜家只不過係理性咁講緊統計學上嘅問題
你條友酸到

由始至終只係講緊數量上 有學識有教養嘅人 搭公共交通工具嘅比例 一定多過普通大眾搭公共交通工具

幾時有講過私家車代步等於比較有學識教養

你邏輯係咪有問題
中囇
閪面係正常 本地人返工收工仲對住你笑?
外地人黎玩 人生路不熟 每去一個地方都係新奇開心
好禮貌都係正常 你去外地玩會唔會閪住面玩呀屌樓主老母
將自己代入去 用下個豬腦諗下野先岀po

之後不如你再答下我
普遍教育程度比較高比較有學識嘅 係人均收入比較高定比較低嘅人呀

而家冇人要判定呀
只係用緊統計學 去分析樓主點解喺地鐵站遇到咁多冇禮貌嘅香港人

唔好人哋講少少野 自己酸就勁敏感 斷章取義好唔好
我夠知有啲有錢人好仆街
我夠知有啲窮人都會好有禮貌
咁而家比例上 咩人多啲呀

理性小小好唔好
聲大大問人邏輯有冇問題 你理解能力就有問題
你個sample就算500比25都係大陸人仆街啲
但睇唔睇到個個係你嘅ratio
最尾個句嘅結論你係點得出嚟
個比例係我自己做左個幾禮拜比較香港地鐵入面嘅仆街
從來只係適用於呢個禮拜嘅所見所聞
從來冇講過用全部香港人全部大陸人嚟比
唔知你屈完人嚟駁有咩意義
傻閪都唔係講緊呢樣野格硬搵位入
首先你要說服到我
指出我邊點係冇道理先
收皮啦地鐵狗
日日嘈住晒
返工放工都冇得靜下
問題係

1/ 香港人行多兩步都唔肯, 排隊搭lift 成日都腳好多後生仔/中年 。 佢哋又唔讓有需要嘅人優先使用。搞到真正要用嘅人等好耐

2/部分地鐵站電梯太少,太細部。 例如油麻地, 中環站
第一日識香港人?
咪玩啦咁都屈毛講話而家部分時下大陸後生仔都幾有禮貌班香港人就會改觀咩
乜撚都打手唔啱你意見就打手
我有冇話你係閪客打手啊
到底負評 死撐果批係覺得香港人無禮貌係岩定點?
明明事實香港真係一大批人都劣質,無禮貌係事實,當然都有有禮貌既人。但樓主講緊事實,就算做飲食業既都覺得香港人好難服侍,一大班消費者就係至高無上咁。咩幫狗鐵打工預左,有無腦啊?你鬧前線唔會影響到上級架喎
人唔笑你咪吠
唔需要 面子工程
點會好 某程度上仲閪過中國人
做野唔順佢地意 表面就無野 轉個頭就投訴
再唔係就咩著數都r一餐 比唔到佢又發老脾
樓主應該返多d大陸, 體驗下大陸人既美
.
樓主快喲走 一批評香港人會比人當五毛
大陸嘅後生就好啲禮貌嘅大部份,但中年老年人我完全唔覺得有樓主遇到嘅咁好。
喂我屌你個閪你唔撚滿意我啲睇法咪講囉上討論區大家係用唔同睇法架啦
你係咪賤撚種到要拎人地屋企人嚟講啊臭閪
香港咪就係有咁多你啲賤種囉自己就大撚哂唔撚受顧人感受
係咪上個網匿名就大撚柒鳩閪哂啊屌你個閪
咁撚唔妥留低電話出嚟講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞