做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
佢都有講一樣有支那仆街,不過比香港少,咁你叫香港8點地鐵站一個鐘香港人數都比你支那一日出入地鐵數多,咁就已經係比例問題,你都遇唔夠支那人,又點會知邊個有禮貌,佢呢種睇法比佢去到日本做都一撚樣,話日本人唔夠遊客有禮貌

根本所有服務業都一撚樣,連比例都唔知,就因香港人屌佢,支那人冇成日屌就話香港人仆街,呢種都叫比較
樓主呢啲就真係出黎行啦
唔似得部分連登毒撚日日毒在家中
唔知出面個世界點運作
九成會員咪識分青紅皂白
淨低果一成幫果條樓主出聲既咪on9 幫樓主既果班個論點無非都係「點解做客唔可以投訴」「點解電訊公司啲規矩咁賤都咁多人幫」
喂大佬,你簽左字畫左押架,冇人揸全支槍逼你用佢服務,你要用人地啲野就要遵守人地遊戲規則姐係合約,唔係一味發惡同埋掛住客人個牌就大撚哂
我覺得你針對某件事某個人 我認同樓主
但一開始就針對咁多香港人 對香港人有啲唔公平
Too long don’t read
其實真係 做開飲食業 啲大陸人好少事都唔該前唔該後 幫香港人真係唔會聽到唔該架 唔閪你面屌7你已經好好啦
用客人角度睇 啲客咪又係覺得啲侍應西口西面冇服務
有九成人識分青紅皂白

但係同時又有「好多香港人就好似果條樓主咁既心態,一啲都唔識互相尊重仲要屌9幫你解決問題既人」

服務業教曉你一成人就叫好多
仲一69打埋果9成人
垃圾人種,藉口多多
香港人最雙重標準 自己份工就啲客老闆點閪 自己做客就話人份工包埋
仲有喺女面前要威嗰啲
我都覺 自己做sales
香港人真係9唔搭8
同佢講又駁9你
唔信就咪撚問
跟住店長又話做咩唔幫客
點解冇Cs 我講佢唔聽關我撚事咩
可能除左LV呢啲牌子
喺香港做零售慘撚過食屎
https://youtu.be/RtetqS2U7YQ做左一個禮拜日本鐵路員,我發現部份日本人自私過支那人,佢地部車迫唔入,都要迫入去,仲要話我唔幫佢迫,支那人就唔會,上唔到車佢地就唔上,所以日本人下賤過支那人
分返清楚啲先,果9成人係現實中我地唔知係點,當然佢可以係網上講一套做一套,但果一成人同條樓主就可以肯定係服務業中常見既閪客,而且只係1%既冰山一角
上面啲咩香港做野好辛苦啊點點點 點會有禮貌啊個啲 而家唔係要你四萬咁口對住人 其實甚至唔該都唔駛 但可唔可以唔好咁閪少少事就屌人 姐係人地嘅工作係要你唔好帶大型物品搭電梯 咁你聽到咪唔好搭去坐lift囉 呢個仲要唔係要求而係規矩黎 你唔遵守都算 同你好聲好氣咁講仲要屌番人轉頭 喂家下做錯事嘅係你喎仲可以咁厚面皮都有嘅
壓力大就番屋企咪出街啦 呢啲咁嘅死人藉口
番主題樂園 唔笑會比上司話
所以你想講就係 網上講野衰野就一定衰 好唔一定好
做minions日日嘈撚住哂仲可以講到好自豪咁
班minions根本就冇作用 唔信你問下你啲呀sir
如果你覺得自己係咁重要既話 你真係同製造你出嚟個班冇腦高層一樣咁冇腦
口up up講到夠鐘收工又一日咪算囉 你唔屌鳩啲客根本唔會有人屌返你 個個都掂行掂過就算
做過前線,最閪一定係香港人,大陸人係無規矩同粗魯,但你話佢,佢地好多時都會聽,香港人就正仆街,鐘意r著數就出晒名,自己錯仲鐘意同你講「道理」,郁d就投訴(撞岩仆街公司驚晒d客就仲慘)

香港人後生果班都仲好d,起碼叫客氣d同明事理,40歲以上果班就多數蠻不講理,愈讀得書多咁班就愈係咁,特別帶住細路出街果d,不過有種樣個格特別衰,女人帶住細路、3字尾4字頭、短髮、帶眼鏡,女強人咁既款,見親十個 十個都係閪

哇中撚晒,都唔明點樣可以養到d細路生蕃咁,仲要有咩事第一時間話你唔岩。
明明自己唔守規矩仲會教返你點樣做人,大陸人係粗魯唔守規矩姐,香港人直頭係厚面皮加霸道。
你好我也是柴灣的
果個樓主直頭係得到左應得既教訓喎 個投訴係合理就唔洗受到咁既待遇啦,服務業零售業都係睇錢姐

應該話係心態問題,假如你抱住好似樓主本人或者幫樓主果班既心態講野就唔見得現實中會對sales/cs有幾尊重,而果九成就唔知,可以兩邊都係
做過服務業都知香港人唔西由自可,西起上嚟簡直屌打全世界
好多香港人有以下衰格嘢
1. 一唔滿意就話投訴你
2. 一達唔到佢要求就話搵個話得事黎同我講
3. 講野大大聲, 尤其係同外國人傾計果啲, 大聲到成個車箱都聽到
4. 一入車箱唔識企入去, 塞住個門口, 繁忙時間唔該幫下手啦
5. 撞到人唔會講sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞