做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
樓主係藍田做?
好有共鳴
最撚憎啲香港人推住架bb車上梯
叫佢去搭𨋢有啲人會直接無視
有啲覆返我一句「吓無bb喎」
有啲會望都唔望我講句「得啦我搞得掂」
無人關心你個小朋友啊 我份工要我關心我條梯咋戇鳩仔

不過大陸人有樣野好就係即使佢地無禮貌
但你可以用極閪嘅態度對佢地都唔會投訴你
反而香港人就又無禮貌又唔可以用相同嘅態度對返佢
真心可唔可以有返啲禮貌 祝你個仔女將來都要做cs食返可以前種落啲屎
大陸人主要係唔識規矩,你同佢地講返多數都聽
雖然我都知香港人生活好大壓力 但點解要黑人地面比面色人睇 點解唔可以將心比己 將自己唔開心既人發洩人地身上
咁點解啲cs,特別係地鐵既,要黑我面比面色我睇先
外國人嚟旅行心情輕鬆
香港人返完份閪工仲邊有心情同你笑
如果大陸人係你同佢講就多數都聽就唔會柒出全世界啦
child登仔淨係會笑波板糖人無用
佢地根本唔會聽波板糖人勸喻
所以門照衝,電梯就趕住投胎咁急急腳行

到出咗事,就上child登埋怨車站無職員
都有好多人係會學識點樣尊重人嫁
成日唔該前唔該後人地對你嘅待遇都唔同啲
唔洗理 你講左已經係做左野 佢唔理係佢嘅選擇 一出事就係佢問題
根本香港人只係一個身分
有6成既中年人 都係大陸人黎
果批咪係以前走難黎香港 又無乜學識知識既人囉
香港既青年人有3成都係骨子裡大陸人

真正有品味有禮貌有學識既都唔會同你迫地鐵啦下嘛
大陸人係豬咁蠢同講野粗聲粗氣..
教佢填表點極都唔明
我都開始晦氣+愈講愈冇禮貌
佢地仲可以好似一副天然呆既樣問我點填
唔係幾好老皮教完之後竟然會同我講謝謝

香港後生都幾好禮貌
大多都會講唔該

最衰係班中年(40零)男女
通常都係有D錢既中產!? (睇表格佢地填既住址就知道)
哇...勁多都西口西面好似欠左佢地咁..
幫完佢地一句聲唔出就走..零禮貌
由尤係落黎香港無耐果d
唔係真係有張身分證就代表你係香港人囉
不過又咁講 香港高質果班又真係都算係最top果班黎既
樓主too Young 你處理下南亞街童就知咩係麻煩 唔係講兩句說話西面咁少事
咁黃衫波板糖人初出現既時候都係唔會向我(客人)點頭微笑
就好似你「乜都冇做」咁
又點撚解今日可以理直氣壯屌返客轉頭唔點頭微笑
黃衫波板糖人係義工所以要尊敬佢

唔係個個客都閪
就正如唔係個個服務業都係人渣
不過香港服務業普遍慣左串黎解決部分客既問題

我真係未見過地鐵D人點頭微笑
我比錢你,你都未點頭微笑,憑咩要我對你咁做?
有無諗過依個就係大陸溝淡港人既結果
我幫佢地答啦

肯定係高層唔比錢請人問題唔關前線事,你屌佢地就係你唔啱
冇第二個標準答案架啦,將個波射上去,問你做乜唔屌佢老世
樓主小心比狗咬

利申 戲院狗,香港客好多都仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞