做左一個禮拜地鐵 發現部分香港人自私過連登仔眼中嘅賤種大陸人好多

647 回覆
2913 Like 265 Dislike
香港人咪姐係大陸人
冇人話樓豬00後連登變了
果班人真係好撚on9
不過每個國家都有呢d 少數極品
所以係正常
香港人=R著數當自己大老闆,搵經理
大陸人=用盡權利唔怕你黑面,面皮極厚
外國人=溫文儒雅,笑口迎迎轉頭投訴

結論:做得服務業唔好諗有好人,除非你服務對象只係一拙人
但係照你咁講有禮貌嘅香港人數目係咪都應該按比例調整番呢
樓主重點唔係就係香港有禮貌嘅人比例太低咩
本地人無禮貌係架啦 但唔多唔少都係返工比老細話到咁

放工都唔會好嘴臉
樓主要攪清楚乜野係sample size 同ratio
香港好既客都有唔少
要閪起上嚟最閪當之無愧
仲有係最冷漠
對客打招呼同埋講bye bye 都唔係個個會應你
或者好怕醜咁勁細聲應你
但大陸閪都唔係好得好多
好多好似比左錢就好似大爺咁
仲有係班大陸閪等巴士經常扮哂野打尖
問路又無禮貌
一定鳩答佢

做飲食
香港閪客不嬲世界級
現實係無理取鬧既港人比例真係好撚高 投訴之都呢個名唔係冇原因,唔講遠既你諗下之前有個巴打明明成件事係自己柒撚左係咁爆粗鬧人地cs之後投訴到人地電訊公司ceo,最終俾人cut撚哂所有服務就上黎開post取暖,點知成個post九成會員都幫哂人地公司果邊

好多香港人就好似果條樓主咁既心態,一啲都唔識互相尊重仲要屌9幫你解決問題既人
不過都係果句 做過一兩年服務業自然會明
好奇樓主屌9條友之後條友有咩反應
邊撚到有香港人用毛巾
用紙巾喇
成日側側膊攝埋嚟,見親即屌柒叫佢排隊
有個心理上嘅bias
就係有人對你好 你多數唔會記住
但有人對你差 你就印象深刻
佢地最鐘意話黃衫人係狗架啦
利申:做過 未出聲就俾個香港人當面屌我做狗
其實你咁講即係大部分人都認為個樓主錯囉 有咩問題
唔好咁啦,係時候接受現實
識既坐緊OFFICE喇

洗企街?
洗做CS幫公司受屌?
洗做SALES成隻烏蠅咁摟人買野?
最撚憎d紅衫仔,扶搖電梯已經人多迫撚到死,仲要行行企叫人睇路,屌你老母要你提先睇路嘅撚樣一早應該比電梯夾死比車車死,你以為咁鳩叫兩聲d人就會睇路

仲要懶係好心咁幫d廢老,但又唔知自己幾咁危險咁左穿右插,仲要阻撚住唔比人過
咁果九成人你點睇?
咪証明左做服務業既人眼中只有衰野
好野當睇唔到
好慘
D人真係癡撚線
比小小錢當自己大爺
btw會打招呼嘅仲有警察,黑警同大陸人連登仔最憎嘅元素都齊哂

岩岩細心睇多次,黑警係你同類唔講,大陸人打招呼只係對制服恐懼
以為著制服就有一定特權,而且你有波板糖係手,點知你係咪有即時處死佢權力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞