大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
一次過睇到live
【常威中史】為慈禧平反系列(五十四)

自從常威開咗依個專頁講吓晚清歷史,就有人話我係黃屍,奇又奇在又有人話我係五毛?有人話我對清代專制政權塗脂抹粉,又有人屌我唱衰中國。其實講吓歷史狗噏啫,我冇諗咁多嘢,而且有政治立場又點jet?人係政治嘅動物嚟架,冇人可以離開政治存在,好多港豬唔講政治唔理政治以為就可以獨善其身?

我想講,碎肉機一經開動,最後人人有份,永不落空。

甲午黃海海戰,由中午12:50分開打,打咗20分鐘,到咗13:10分,其實高下已分,北洋艦隊嘅火力優勢一閃即逝,超勇艦、揚威艦分別中彈起火,船員冇法控制火勢,先後沉沒,超勇揚威艦沉時,全軍棄船,超勇管帶黃建勳,揚威管帶林履中跳海自盡,與船同亡,其餘船員一部份被魚雷艇救起,離開血腥戰場。

日本艦隊重整隊型,集中火力圍剿大清鎮遠、定遠兩艘鐵甲怪物,北洋水師全軍博命還擊!當中致遠艦管帶番禺人鄧世昌(1849-1994)真係英雄!15時10分,日艦扶桑號一枚炮彈擊中旗艦定遠艦首爆炸,船艙入水,幸得鄧世昌致遠艦趕到救援,以炮擊逼開敵艦,為定遠旗艦爭取時間排水,定遠失至可以頂到落去。但致遠艦救得人時,自己亦身受重傷,艦體傾斜,生死關頭,廣東人鄧世昌睇到敵人旗艦吉野號響自己面前,如果撞沉佢,大局或者仲有機會扭轉,於是較準角度,全速向吉野撞埋去,同佢一齊杏加橙同歸於盡,但大清實在冇運行,致遠艦中途俾水雷擊中,鍋爐爆裂,壯舉成空!依枝水雷原本係射向重傷嘅定遠旗艦,只不過中途誤中致遠!慘到想死!日本人真係有運行!

致遠沉沒時,鄧世昌同全艦250名船員一齊跌落海,悲壯到最後只有7人生還!當時鄧世昌生活相當西化(其實大部份北洋海軍高級軍官都係半個西人),佢養咗兩隻狗(至經係咩狗我唔知),兩隻義犬同鄧生一齊沉入大海殉國……亦有野史話鄧世昌係廣東佬,唔鍾意比福建佬救,結果冇上到福建人嘅救生艇咁講,大家有性趣可以自己揾吓資料昅昅。

致遠沉嗰陣,已經係下晝15:30之後,黃海海戰大局已定,濟遠艦管帶方伯謙(1853-1894)(佢係同徐步蟾一齊留學英國嘅同學)掛出重傷信號旗離開戰場,廣甲號見佢走,自己又走。濟遠走嗰陣,仲撞到重傷嘅揚威號,結果揚威艦擱淺。

廣甲號逃走中途迷路,最後觸礁擱淺大連灣,幾日冇人救援,最終被日本艦發現,被迫自爆沉沒。濟遠平安回航,但管帶方伯謙其後被光緒下聖旨話佢臨陣退縮,聖筆一勾,軍前正法斬頭。喂,有冇九兩菜先?方伯謙先生嘅濟遠號已經由1點打到3點先走,彈盡重傷,點算臨陣退縮呢?同埋帶番隻艦完完整整返屋企,保留實力下次再鍊過,錯乜卵嘢先?方伯謙實在死得好冤枉!

大清衰啲乜?咪所以啲嘢囉……

下回再talk……

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

Too long I can’t read before back to home
之但係,佢集政府朝廷全國所有權力於一身,佢冇責任邊個有責任?
同期所有列強都有經歷過內亂,但人地都一樣四圍開戰,愈戰愈強
簡單講,內部戰亂都頂唔住,仲講咩同歐美爭奪殖民地和資源?
出呢個post唔係想沽名釣譽就係獨立特行,慈禧都要平反
沽名釣譽就一定
支持支持
得,ios 有google books,但係買書好似要電腦買
乳陰導航
!!
咁就要支持下啦
開safari,login google account上google books買,裝google books app或者上返網頁版睇都得。

已買電子版支持,用緊iPhone。
買咗,用kindle 睇緊
【常威中史】為慈禧平反系列(五十五)

黃海大戰打到16點左右,已經係一個圍攻嘅局面,北洋艦隊一隻隻被擊沉,或被撤退離開戰場,只剩低鎮遠同定遠兩艘皇牌主力孤兒仔繼續同對手周旋火拚,日本聯合艦隊亦傷痕纍纍,司令伊東祐亨身處嘅松島旗艦唔卵沉根本又係天照大神保佑下嘅大奇蹟,日本海軍大臣樺山資紀(後來成為臺灣最高行政長官)坐嘅西京丸號更加神奇地避過幾次魚雷攻擊,仲有比穿甲彈貫穿船艙直出直入都冇事,連佢自己都話Lucky!打仗同踼波一樣,點都要有小小運氣,大清冇運行日本有,吹咩?

16點30分,大清北洋艦隊原本參戰嘅10艘戰艦只剩低4艘響戰場,定遠同鎮遠旗艦、來遠、靖遠兩艘輔艦起晒火,兩艘重甲旗艦遍體鱗傷,日軍事後統計,定遠艘被擊中2000發大小炮彈仍然頂X得住,你都咪話唔X勁囉!如果兩艘旗艦打X埋柴,亦唔會有之後嘅劉公島大戰。

黃海之上,定遠鎮遠係都唔沉,死頂住日本松島、千代田、嚴島、橋立、扶桑五艦圍剿,日軍都冇曬計,日落時份,劉步蟾指揮兩艘旗艦將日軍引離大東海溝,等另一邊大清陸軍可以完成鳩登行動。一場驚天大海戰一直打咗4個半鐘,到黃昏17時45分,伊東祐亨驚入黑會被大清魚雷艇偷襲,於是發出停戰旗號,雙方艦隻退出戰場,黃海海戰結束。

夜幕低垂,北洋艦隊折返大東海溝,確保陸軍完成鳩登行動,先駛返旅順港海軍基地。

黃海一役以日本聯合艦隊完勝作結。日本一隻艦都冇沉,北洋水師損失5艘戰艦,大清死傷837人,日本死傷298人,日艦發炮命中率為15%,大清10%,瓣瓣都係日本人秤先……

輸還輸,但北洋海軍冇衰俾人睇,冇臨陣退縮,一於同日本人鍊過,唔夠一件事抽唔贏打冇辦法,我唔要條命,你想贏我都要有冇命嘅準備!勇武就係咁解!百幾年過去,公道啲,唔可以睇低抹黑依班盡忠死戰嘅海軍英魂,William Ferdinard Tyler條撚様1929年出本書鳩噏抹黑北洋艦隊,正仆街。呃稿費有啲良心好啲。(我常公子都出書呃錢,其實又係仆街一條……)

https://www.382now.com/product?id=87

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

【七不思議系列一:孽咒】
https://play.google.com/store/books/details?id=gSZnDwAAQBAJ

網上世界咩人都有 隔住個moon癲佬都變智者
【常威中史】為慈禧平反系列(五十六)

1894年9月17號,平壤淪淊、黃海海戰災難性慘敗嘅消息傳返去清廷,成班皇族成員先大吃一驚(吓?會輸嘅咩?),光緒嚇到瀨屎(唔漏精),拿拿臨要求李鴻章善後,同時退咗休嘅豆斗立刻擺駕離開頤和園,返去紫禁城旁邊嘅西宛接見軍機大臣翁同龢同李鴻藻聽匯報,唔聽由自可,一聽就知大撚鑊。

原來光緒條仆街仔同佢身邊嘅擦鞋仔一直將軍情瞞住豆斗,甲午戰爭發生以來,關於戰爭嘅報告都係「封奏」,即係直達皇上,旁人冇得過問,豆斗作為一個退休嘅前領導人,根本唔知道成件事嘅發展。當佢知道平壤失守、黃海戰敗,即刻批出300萬兩白銀(折算9億港幣)交畀李鴻章應急(唔知道李生中間又cap咗幾多呢?),同事決定長時間留響西苑處理國事,亦即刻下令停辦佢嘅六大壽慶典,後世人成日話慈禧要攪六十大壽駛錢,攪到北洋海軍冇錢買炮彈打輸比日本人,其實係100%誤會咗豆斗,如果成件事由豆斗揸莊,一定唔會輸得咁難睇,我常公子可以肯定。

其實豆斗六十大壽已經籌備咗三年,籌備嘅人又係嗰條死契弟翁同龢,黃海海戰慘敗後,慈禧下令將一切停止,停止撥款,將原本預備好嘅所有慶典材料都封存庫房,咁大家認為慈禧有乜嘢錯先?之前佢唔知道咁大件事,知道咗之後即刻刹停,其實相當負責任。

要屌,點解淨係屌豆斗同李鴻章?唔屌大清亂柒咁嚟嘅最高領導人劉晶?唔屌成日攪鳩北洋海軍銀頭嘅頭號軍機大臣契弟翁?唔屌吓嗰啲喺黃海海戰中宣佈中立嘅清流名士張之洞同劉坤一?佢哋手上面嘅福建水師同廣東水師,點解唔喺呢個時候出動?牽制日本聯合艦隊?等日本人唔好貿貿然就直指大清心臟?家陣你張之洞同劉坤一係咪搞獨立呀仆街?

黃海海戰勝利之後,日本人已經全面奪取咗黃海制海權,真正可以為所欲為。其實事前日本人並冇100%信心打贏大清,我講過佢哋都係將國運豪賭一鋪,海軍大臣樺山資紀曾經制定咗上中下三策應對時局發展:

上策:打贏海戰,海陸兩軍全面進攻中國,奪取遼東半島,然後直取天津、北京,打巢大清。

中策:如果海戰未能分出勝負,日軍就只佔領朝鮮,以保住朝鮮半島嘅勝局。

下策:如果日本聯合艦隊打輸,日本就會全面退守返去本土,守住個大門口,等待時機再鍊過。

事情發展到呢度,明顯係最理想嘅故事情節,日本人已經勝券在握,全面進攻大清,中日歷史上第一次侵華戰爭,正式開始。

好耐無入黎,追返先
幾好睇 但錯別字開始湧現
【大清亡國關紅衛兵蛋牛治】

60年代,係一個人類徹底解放嘅年代,由#毛澤東主義 一手催動嘅 #文革 #紅衛兵運動,係一場 #青春殘酷物語,讓青春和熱情一同狂颷,到最後燒毀舊世界同時,亦將自身化作飛灰。

同時,美國有反 #越戰 嘅 #嬉皮士運動,學運處處,歐陸 #法蘭克福學派 興起,#新馬克斯主義 思潮氾濫,香港亦有 #六七暴動 ,日本作家 #三島由紀夫 切腹自殺,將60年代嘅青春浪漫延展到永恒盡頭,反資本主義反威權主義籠罩全球,直至 #紅色高棉(Red Khmer)政權誕生,人類先至驚覺讓青春放縱到最後,原來會係一場大浩動,一切亦響當時全部收疆,回歸平淡。

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,橫財就手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/Swfh825z9Ic
估唔到常公子會提三島
我偶像

【常威中史】為慈禧平反系列(五十七)

有樣嘢都幾搞笑,1894年9月17號北洋艦隊黃海大敗,但係李鴻章最初收到嘅風係北洋水師重創日本聯合艦隊(唔通又有人虛報軍情?),直到23號佢先知日本一隻艦都冇沉,而北洋則損失咗五艘主力戰艦!中國人有陣時真係幾童子軍跳彈床。

9月24號,李鴻章發電報畀響旅順港(外號遠東第一要塞,投資折合港幣過千億)嘅丁汝昌,催佢儘快恢復北洋艦隊嘅作戰同巡航能力。因為日本仔嗰邊,黃海海戰後嘅五六日內已經將所有受損嘅軍艦全部修復完成,重新出海巡航。

丁汝昌answer做唔到,亦反映咗大清同日本之間嘅後勤技術分野,佢老母係天同地。北洋水師主力定遠鎮遠兩艘海上巨獸損壞嚴重,零件不足,修船工作效率極低,甚至有師父見到兵情危急走埋佬。卒之拖吓拖吓,拖到10月18號,北洋水師先可以離開旅順港,重新巡航於旅順同威海衛之間,守住渤海,守住可以直插中出大清嘅大沽口門戶。

但係呢一個月之內,日本陸軍已經完全將清軍殘餘部隊掃蕩出朝鮮半島之外。取得完全制海權嘅日本更加將30000士兵從日本本土送到朝鮮登陸,預備發動全面侵華戰爭。

自從經歷咗葉問平壤一戰,日本人已經摸透咗大清陸軍嘅底牌,日本人知道大清陸軍應該係----低能嘅!所以軍隊信心大增,驚都未驚過,經過9月中到10月中無數大小戰役,清軍節節敗退,未X贏過一場,全軍退守鴨綠江返回中國。

1894年10月29號,日本陸軍正式橫渡冰冷嘅鴨綠江,踏入大清國土殺佢老母。明治維新日本陸軍之父山縣有朋(1838-1922)同日被伊藤博文解除司令官職務,改由野津中將揸旗侵華,臨別之前,山縣有朋留下一首七絕畀野津同桂太郎(1848-1913,日本政壇猛人,之後三度成為日本首相),詩曰:

「馬革裹屍元所期,出師未半豈容歸?天子急召還故里,臨別陣頭淚滿衣。」

喂!究竟佢係日本人定中國人?從依首詩大家亦可以睇到,當時嘅中國人同日本人,其實文化差異並唔係咁大。

日本人正式侵略大清,紫禁城裏面,豆斗已經搬番西宛,復出揸番大清枝旗,劉晶立刻收皮。豆斗睇返曬啲文件同埋瞭解番整件事情嘅來龍去脈後,得出一個結論就係「李鴻章誤國」,將甲午戰爭隻鑊推曬畀李鴻章孭,但係佢又冇懲罰李鴻章喎,只係降咗佢職同收番佢件「黃馬褂」,佢兩個明顯喺度扯緊貓尾。

打到嚟喇!點算啫?

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #甲午戰爭 #李鴻章 #山縣有朋

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞