大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十四)

如果將慈禧一生分成兩個階段,1889年前嘅佢係一個集智慧氣度同視野廣闊嘅國家領導人。但1889年之前,佢好似變咗第二個人咁,成為個好普通又保守又迷信又小氣嘅阿嬋,依個亦係豆斗響一般人心裡面嘅形象。由一代名君變咗個仆街阿嬋,好慘!好慘!同佢有得揮嘅仲有毛主席,分水嶺係1949,49年前,佢係一個出色嘅軍事家、政治家、革命家、詩人同馬列主義者;但49年之後,卻變成了一個專制獨裁、為保住自身權力可以不擇手段嘅暴君。

所以,人千祈唔可以老。老都得,但要退休。

又老,又信佛,仲繼續玩政治,有時候會幾大鑊。佛教,源於印度,係釋迦牟尼睇見衆生之苦而想出嘅一套開脫法門,簡單啲講,就係「逃避」,係「捨」、係「空」,大前題係「衆生皆苦」、「諸行無常」、「諸法無我」(三法印),否定自我,否定現實,否定一切,遁入空門,自然咩嘢煩惱都冇曬。大膽啲講,係「虛無主義」。我常公子有理由相信豆斗退休後潛心拜佛,不但冇將佢原來嘅境界拉高,反而拉低咗佢。佢前半生嘅所作所為,好有實用主義者、馬基維利主義者嘅風範,做事好「實」!但退休後嘅佢,之後嘅行事為人都「虛」咗,終於「虛」到1899年攪壇義和拳事件出嚟,本來流芳百世嘅東方維多利亞女王,變咗一個遺臭萬年嘅仆街阿嬋。佢嘅心理狀態演變,應該同信佛有關。當然年紀老邁亦係一個問題,智力衰退體力下降,都會嚴重影響佢嘅判斷力同治國能力。

講番信佛,中國歷史上兩個最把炮嘅女性都信佛,盛唐武曌不但信佛,佢仲係將中國佛教帶到顛峰上嘅女人,武則天在位期間,大力推動佛教發展,重金之下,中國佛學開出「華嚴宗」同「天台宗」兩大流派,論述之深境界之高,超越印度佛學本源。加上唐三藏羅家英從天竺取得佛學至深典籍「唯識論」來華,中國佛學發展到達極致(亦從此以後不斷向下,最終同道教合流淪為阿嬋拜神大迷信…)。

佛教亦成為武則天手中最鋒利嘅文化統戰武器,向全世界宣示大唐盛世國威,促進商品貿易交流,要攪一帶一路,單單有錢係唔夠嘅,仲要有高檔嘅文化內涵。當時嘅長安根本係世界嘅經濟中心、文化中心同哲學中心(當其時未有哲學一詞,哲學係十九世紀先由日本人翻譯過嚟嘅)。舉一個例,日本文化嘅起源就係由佢哋啲和尚留學長安開始……

人比人,比死人。

武則天信佛,造就大唐盛世;豆斗信佛,層次只能去到荷花池同李蓮英玩角色扮演,境界上有好大分別。不過武則天係繼承老公唐太宗活絡油李世民,手上副牌係四條「2」加煙夫,而豆斗手牌只係得條細蛇冇「2」,冇得咁計嘅。手握一副好牌贏好易,手揸一副爛牌唔輸先考功夫,個人評價,身心狀態全盛時期嘅豆斗仲要比武則天高啲啲……

慈禧退休信佛講完,下一次,進入大清仆街戲肉,甲午年近了……

【大清亡國關慈禧蛋牛治】

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

咁好既文竟然冇人留意? 幫推

滿洲國人
推 每晚訓前都會睇
一口氣追到live!
好文幫推!
推!
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十五)

甲午戰爭嘅重要性一直被人忽視。

首先,甲午戰爭係人類戰爭歷史上第一場鐵甲艦對戰。其次,甲午戰爭改變咗成個東亞世界嘅格局,日本作為勝利者,勢力進一步掘起,令國內軍國主義火熱昇溫,最終導至野心膨脹,種下二次世界大戰禍根。然後,假如大清冇甲午一敗,亦一定冇戊戌政變,冇戊戌政變,豆斗唔會再出場,光緒可能會成為一代名君,冇甲午一敗,亦一定唔會有義和團之變,所以又或者亦唔會有辛亥革命,孫中山會只係一個香港名醫,大清壽命應該唔會響1911年結束,中國極有可能步向君主立憲模式過導向現代民主社會……哇哇哇,冇甲午,一連串蝴蝶效應可能發生。妖!狗嗡姐!歷史邊有如果乜如果物?之不過既然大埔九巴車禍可以同四年前佔中有關,上述所講嘅嘢就有充份意義囉。

你講我又講,冇乜責任嘅。唔啱聽咪唔講囉,係咪吳廣德吖?

甲午戰爭,起源於K-pop少女時代,朝鮮問題一直都係問題,位處俄國(蘇聯、俄羅斯)、中國同日本中央嘅朝鮮半島,一直都有強烈地緣歷史意義,今日中國千方百計保住北韓,已經唔関共產主義兄弟情義事,純粹要用北韓作為同南韓中間嘅地域屏障,否則薩德導彈系統可佈署響距離北京三百公里之內,導彈一分鐘唔駛可以射入中南海,你都咪話唔驚喎。朝鮮(自古以來)都係中國直屬嘅保護國,受中國明清兩朝統治者冊封取得權力,年年進貢歲歲來朝,朝鮮李氏王朝(1392年-1897年)長期統治朝鮮半島,認中國做大佬,一直相安無事。日本想吞拚朝鮮亦唔係十九世紀明治維新嘅事,早響豐臣秀吉年代,日本已經發動過侵略朝鮮行動,亦同明朝試過擦槍走火。

十九世紀中葉,日本明治維新經濟起飛,但日本係一個嚴重缺乏天然資源嘅島國(缺煤缺鐵,當然冇石油喇),要擴大生存空間只有侵略別國一途,明治天皇同伊藤博文心裡面嘅民族復興大計,奪取朝鮮半島正正就係第一手牌,有咗朝鮮做橋頭堡,就可以進一步入侵大清,掠奪遼東半島東三省嘅豐富天然資源做日本國內重工業軍工業發展嘅強大後盾,隨後嘅故事亦依照佢寫嘅劇本發展……

寫到依度真係心已噏,人哋伊藤博文早有個【大東亞共榮圈】劇本響手,我哋大清嘅「伊藤博文」李鴻章呢?有冇寫過劇本呢?有冇諗過日本真係會郁手呢?抑或心裡只有「數簿」,而冇「劇本」,咁,甲午仆街,就燒佢老母本數簿囉。

日本勢力不斷滲透朝鮮,令整個李氏皇朝分裂成大院君李昰應嘅「親日派」同閔妃集團嘅「親中派」。叉開一筆,近年韓風大盛,後生仔唔扮韓仔冇女埋身咁滯,唔少韓劇仲同古代朝鮮皇朝塗脂抹粉,重塑李氏皇朝為一個身光頸靚、開明同理性嘅形象,其實響唔少韓國人眼內,李氏皇朝根本係大韓民族嘅恥辱同瘡疤,五百年統治朝鮮期間昏君輩出、殘酷不仁、不思進取、毫無建樹,只係一個低智奴隸主集團……

大清冇料份四條,日本似乎一早睇穿佢隴嘢,擺好棋局後,1882年,伊藤博文出手鳥,同一時間,近代史上另一個重要人物袁世凱先生亦粉墨登場。

see you next time.

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

推埋啦屌

【通往地獄的電梯】爆seed大連載

http://lih.kg/bntrhS

LIHKG @ Android

推埋啦屌

超長篇大連載:Lucifer

http://lih.kg/botuxS

LIHKG @ Android

滿洲國人
常公子頻道登陸Youtube,【大清亡國關慈禧蛋牛治】有聲(我把聲)又有畫!請大家支持我,記得睇完,「訂閱」我條常公子channel!

去片👉https://youtu.be/KKMmBkHIY-4

日本人

清國人
甲午戰爭嘅重要性一直被人忽視。

真有此事?
最簡單,代表洋務運動失敗 明治維新成功

唔係已經夠震撼性,改寫哂往後嘅路啦咩
巴打都幾得閒同有心 你行文冇70應該都有80後
失業冇計
加油
樓主由頭到尾都只係諗住出書
講真,主角揀錯左,慈禧真係無得拗返直
你一路自說自話,其他USER問你果D野你又唔答,顧住自己寫自己D文
書已出

努力連載 相信
有連登就有型人
來捧場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞