大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
我on 9
歷史不斷重覆

【常威中史】為慈禧平反系列(八十一)

好多人有一個錯誤嘅感覺,覺得劉晶一生一世都係豆斗嘅扯線公仔。上述嘅講法基本上冇錯,豆斗係劉晶嘅大姨媽,大家都知道大姨媽有好大威力,大姨媽到,就算你幾強壯都要請假。但自從豆斗1889年退休之後,佢真係將權力交畀劉晶,自己搬去頤和園遠離紫禁城權力核心唸佛睇戲。之前我講過,豆斗有時候仲會睇奏摺,但只睇heading,略知大概就算,佢只係保留一項權力,就係決定重要官員(例如李鴻章級數)嘅昇降同去留。

打甲午戰爭時,豆斗基本上唔知道戰況嘅具體發展,劉晶同李鴻章多次向佢隱瞞軍情,之後大清徹底地仆街,佢先逼不得已出返嚟震住個局面,講真真係唔似想同劉晶爭權,而且1898年時,豆斗已經63歲,聞到棺材香,爭嚟托?相反,豆斗復出,最唔開心嘅係27歲嘅劉晶,好多屎尿(史料)都講畀我哋知,劉晶嗰幾年好唔開心。呢種廢青,能力有限,讀書唔成,但偏偏又想改變世界大展拳腳。唔畀你玩你就搞事掟磚,畀你玩又玩到一Pad屎,老人家出嚟幫佢收拾殘局,佢就話人老屎忽霸住個位。呢啲事大家都見唔少囉(忽然變咗愛港力上身)。

戊戌變法初期,豆斗劉晶合作順利,頭果60日,可以話係佢哋嘅蜜月期,朝廷嘅變法意志全國上下都感受得到,當然做唔做係另一回事。

其實喺呢段時間,反對嘅聲音已經開始出現。裁減官員,精簡架構,改革教育。表面好好聽,但另一面就係大量人失業。呢個世界上有兩樣嘢千祈唔好做,第一樣係著紅鞋勾二嫂;第二樣係打爛人哋飯碗,青幫規條三刀六洞嘢!變法繼續行落去,好多老屎忽官員同八股文舊式教育工作者都預計到自己即將乞食。北京城內,既得利益者食長糧者收租佬加滿蒙貴族聯埋一線,反對一系列冒進嘅改革措施,呢啲就係守舊派,就係所謂「舊黨」,後世人成日將呢種人講成反面教材,其實佢哋都係為咗想保住個飯兜啫?港豬話齋搵食大曬,邊有話啱定錯?相反所謂一班「新黨」,急於改革,藥石亂投,完全冇理過人哋感受嘅,呢班人又可以被稱呼為正義嗎?

舊未必係錯嘅,新亦未必啱曬,世界冇所謂非黑即白。大部份人為咗搵食供樓都係遊走於灰色地帶之間,要明白呢個道理相信要40歲後……孔子話「四十而不惑,五十知天命」,我就話「四十而知灰,五十要認命」。

或者開頭變法進行順利,劉晶條廢青開始鬆毛鬆翼,組織自己班底,任用大批新派官員佔據朝廷有利位置,呢班人即係後來講嘅所謂「新黨」,問心嗰句,劉晶咁樣做真係為咗改革?真係想為廣大人民謀幸福?咁樣諗,就將佢諗得太高鳥。佢組織自己嘅班底,無非都係想同大姨媽奪權。如果劉晶冇搞搞震,變法真係可以行落去,或者過多幾年,搞埋君主立憲都仲得。但係劉晶同林彪一樣,冇辦法等多幾年,等最高領導人過身,個世界咪係你咯囉。林彪仲情有可原,因為佢自己年紀大身體又好差(傳說有鋪煙癮),分分鐘仲早死過仲響花叢中游走嘅毛澤東。但係劉晶當年只係27歲,要同一個63歲嘅女人鬥長命,我諗佢嘅勝算都幾高。佢連依點都諗唔明白,我差不多可以肯定講一句,佢係:

低B嘅!

劉晶點樣玩嘢?佢側邊D屎忽鬼點送佢上路?下次繼續。

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #百日維新 #光緒

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87 

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

【通往地獄的電梯】(又名柒頭者聯盟第一部:DSE創世紀)本星期六9月29日全城上架,請幫手買本支持我!

【大清亡國關 #歐洲 蛋牛治】

😝20世紀之後,其實整個世界已經差唔多連結埋一齊, #大清帝國 再唔能夠固步自封,需要同整個世界市場接軌。呢方面嘅視嘢,#慈禧 一早就擁有,祇不過由佢保護嘅、或者佢represent個班滿清貴族完全明白當中嘅重要性,依班食古不化、自以為天下無敵嘅地主有錢人,好快會有一個好悲慘嘅結局……

😃對外部世界嘅 #認知,其實出於我哋嘅 #想像。而我哋嘅想像,決定於我哋能夠接收啲乜嘢 #資訊?好似而家炒到火熱滔天嘅 #中美貿易戰 咁,其實我哋又知道啲乜嘢呢?中國真係會輸?美國開打貿易戰嘅理由係乜嘢?貿易戰發生之後,對我哋嘅生活產生乜嘢影響?其實我哋一無所知。我哋一切接觸到嘅新聞同資訊其實都唔可靠。所以曾經有 #歷史學家 講過,真正嘅歷史,就只有由個人親身經歷嘅歷史,其他你所讀嘅、你識聽嘅、或者你所想像嘅、都有可能係假,而近代史就係一堆咁樣嘅假歷史……

🇬🇧【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

📌https://youtu.be/X3ooOMfco94

【常威中史】為慈禧平反系列(八十二)

劉晶一直唔鍾意大姨媽豆斗阻頭阻勢,依一點我非常肯定。戊戌變法行咗一排,劉晶已經有奪權野心。或者由一開始,整場變法根本就係一場搶奪權大計。

簽訂《馬關條約》後,豆斗復出鎮住大局。當中豆斗同李鴻章一齊拉隴俄國制衡日本之事,例如利用西伯利亞鐵路利益輸送,取得俄國保護遼東半島軍事承諾等等,通通都無知會過劉晶,劉晶嘅角色只係一個「被通知」,對於呢件事,劉晶非常之嬲。其實我都唔知佢嬲乜?豆斗嗰一著棋都不知幾高,一個唔該,擺咗俄國上枱,令俄國同日本衝突尖銳化,有啲嘢,一時三刻係睇唔到成效嘅(好似創科局咁)。

1904年,就發生日俄戰爭,大清仲借埋地方俾佢哋打,其中一個俄國就係咁樣玩X完。試諗吓,如果你有兩個敵人,你有辦法令佢哋自相殘殺,殺死其中一個,咁你就得返一個敵人,條數點計,你都一定有Jetso。豆斗借力打力,運用嘅根本係政治博奕上嘅最高技巧。我諗佢唔講俾劉晶知,都係怕劉晶嘅智力冇辦法理解啫。

當初豆斗拉攏俄國嘅時候,好多人覺得豆斗好蠢,引「熊」入室。其實依一招叫做「扮豬食老虎」。現代世界,呢一招用得最高明嘅人叫特朗普同金正恩。

兩條友仔古靈精怪,特朗普扮癲,金正恩扮喪,其實心裡面都不知幾古惑。糾纏東亞政局六十幾年嘅朝鮮問題,竟然喺兩個傻佬手上面出現曙光,試問之前邊個諗得到先?如果到頭來,北韓真係要借美國嘅錢搞開放改革,我諗受傷最深嘅,應該會喺中國,美國同北韓達成和解,亦都係向中國一招隔山打牛。嚟緊中國會用乜嘢方法面對呢件事,就可以直接睇得出當今領導人嘅智慧去到咩Level?但大家千祈唔好睇小中國,你以為中國人玩外交係弱項?錯囉!分分鐘佢哋一路都係用緊一招:

「扮豬食老虎」!

呢個世界玩外交,冇符碌。未到最後,唔會知邊個係老處?亦都唔知邊個食咗邊個隻豬?

之前講過,劉晶份人好容易受身邊嘅豬朋影響,冇辦法,一個智慧唔高嘅人就係特別容易受人影響,佢老豆契弟翁離開佢身邊後,另一個廣東佬張蔭桓(1837-1900)就成為咗劉晶身邊最信任嘅人,南海佛山人張蔭桓之前出過場,佢做過總理衙門大臣(外交部長),代表過大清響甲午戰爭之後同日本和談(但乜嘢都傾唔成),佢基本上係一個專同外國人打交道嘅大清高級官員。

張蔭桓響劉晶身邊做過啲乜?下次再講!

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #百日維新 #光緒 #張蔭桓

https://www.382now.com/product?id=87 

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ
【通往地獄的電梯】(又名柒頭者聯盟第一部:DSE創世紀)全城上架,請幫手買本支持我!

【常威中史】為慈禧平反系列(八十三)

張蔭桓先生最出名嘅係,1898年3月,作為外交大臣嘅佢同埋李鴻章先生收咗俄國沙皇每人50萬兩銀(折算每人1億5000萬港幣),瞞住朝廷,拿拿臨簽紙將旅順港租借比俄國25年,出賣大清利益。之後大英帝國租借山東半島威海衛軍港25年,隔岸同俄國對峙,張生亦係經紀中間人,至於佢有冇收過大英帝國黑錢?檔案就冇記載喇,但你諗吓有冇囉?

一句到尾,如果當時有ICAC,佢已經要入冊通櫃同肥媽唱黑獄斷腸歌。但呢兩單賣國通敵又俾佢過到骨,之後仲向北京成為劉晶身邊嘅重臣。中國人嘅荒謬,真係度度都可以見到。

響康有為嘅故仔裡面,張蔭桓係佢同劉晶之間嘅橋樑同傳聲筒,作為整個戊戌變法嘅「總設計師」,聖人教主有為嘅「口喻」,就由張蔭桓先生一字不漏傳達比皇帝知,然後由皇帝運用權力執行,頒布天下。正史記載,有為只係響1898年6月16號見過皇帝一次,但係之後劉晶竟然完全聽曬有為枝笛?依住張蔭桓傳達有為嘅「指令」執行戊戌變法?大佬,講你都唔好信啦。

第一,我講過變法嘅內容其實好多已經係舊嘢,並唔係有為發明嘅,當時大清行咗放改革已經30年鳥。

第二,有為係邊個先?只係「一介寒儒」,又係一個南方廣東佬(北京中央一定排斥),考科舉考到30幾歲先考到,家族背景充其量只係地方中產,即係住喺太古城杏花村之流,有十幾個物業收租,一個咁樣背景嘅香港人,有咩可能要北京中央政府習大大聽佢指揮?呢個比喻係非常之正確,有為同光緒之間嘅距離就係咁遠,幾千光年咁遠……

第三,你可能會話有為背後有外國勢力支持所以咁惡咁有影響力!有大英帝國有日本帝國撐腰喎,但事後睇返就完全唔似。況且外國勢力如果要收賣,都收賣一啲有影響力嘅政府官員喇,點解要收賣個啲佔中佔旺訓街嘅知識份子大學生呢?嘥錢個喎。

第四,張蔭桓響大清官場打滾三十年,位高權重,而且身為億萬富豪,佢會為你康有為做傳聲筒?傻的嗎?

所以,外國勢力要買通嘅人,一定唔會係康有為梁啟超,反而張先生就乎合曬以上一切條件,而且佢收外國勢力黑錢做嘢,可能已經天下皆知。我個人相信,張蔭桓先至係成個大局裡面嘅終極屎忽鬼,劉晶向豆斗奪權,並唔係康有為搞起嘅,而係佢!

最心痛嘅係,真相已經被淹沒,康有為版本嘅戊戌政變,差不多成為正史教科書裡面唯一嘅講法。而且講到似層層,好似真係發生過咁,大家有冇諗過,所謂百日維新嘅「正史」內容細節,好有可能其實係一條文棍老作出嚟,當然以上我講嘢都未必係真,可能有為先係背後嘅幕後大玩家,但如果我哋由細背到大嘅歷史全部都係假,作為中國人,就真係好悲哀囉。

不過「悲哀」同「貪污」一樣,一向都係中國人嘅本質嚟嘅。

張蔭桓D衰嘢,下次再講!

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #百日維新 #光緒 #張蔭桓

【通往地獄的電梯】(又名柒頭者聯盟第一部:DSE創世紀)全城上架,請幫手買本支持我!

【大清亡國關 #伊藤博文 蛋牛治】

講起伊藤博文,真係幾谷鬼氣,可能我係一罐大中華乳膠漆囉。十九世紀下半季大清帝國同埋日本帝國嘅分野,好有可能就係李鴻章同埋伊藤博文嘅分別。

論知識水平,論才氣其實佢兩位不相上下。但係好明顯,李鴻章係大英帝國嘅買辦白手套,在位以來,處處維護嘅唔係大清帝國嘅利益,而係大英帝國嘅利益。表面恭恭敬敬係一條忠心狗,心裡面就係一個間諜,左右逢源,吃裡扒外。當然到最後,李生係比伊藤博文優勝,因為死嘅時候,李生有錢過伊藤博文好多,若然用金錢衡量成就,伊藤可以喫屎了!

你可以想像一吓,作為一笪地方嘅領導者,呢位領導者並唔係為嗰笪地方嘅利益著想,而係為其他人嘅利益著想,件事會變成點?唔明我講緊乜嘢呀?睇吓而家香港你咪明囉!我哋香港人嘅利益,有冇人同我哋維護過?統治階層維護嘅,究竟係乜嘢人嘅利益呢?

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/dSKQpSVGR5c
風 繼續推

【常威中史】為慈禧平反系列(八十四)

😜佛山人張蔭桓係外交能手,八面玲瓏,1880年佢已經係大清駐美國首都華盛頓公使,仲響官邸內開過ball跳華爾滋,佢仲代表過大清出席維多利亞女王登基60週年大典,成為首位被英女王封爵嘅大清官員。豆斗曾經非常欣賞佢,但係自從1898年佢收咗俄國人黑錢後,豆斗就開始憎佢(都係好正常嘅事啫),加上之後張生同日本人🇯🇵行得好埋……

🙈大家又記唔記得甲午戰爭期間,日本人三番四次破解中國海軍嘅電報密碼,打X到北洋水師一棟都冇。之後李鴻章去談判《馬關條約》,佢每日同大清皇朝往返嘅電報都被日本人全部破解,令伊藤博文知道晒大清談判底線,結果一步不退!有傳聞話,出賣大清嘅終極二五仔就係張先生。正史冇講,但空穴來風,絕對唔會冇理由,加上戊戌年9月佢同伊藤博文搞壇「合邦」賣國,張生係日本人內奸依個位就更加明顯。

🤓戊戌變法前,其實大清好多高層官員都好唔妥張蔭桓,認為佢私通外國,出賣緊大清利益,紛紛上書彈劾張蔭桓。豆斗曾經想過抄佢家,但又被柒X懵懵嘅劉晶阻止。

🤔到咗戊戌變法期間,李鴻章翁同龢下野後,大清政權高層出現權力真空,豆斗力捧親信榮祿接捧,劉晶同張蔭桓關係更緊密。響康有為版本中,張生只不過係一個傳聲筒,但真相極有可能係張蔭桓揾康有為依條文棍過橋,不斷影響劉晶思維,與其講加強劉晶嘅改革欲望,不如講佢不斷加強劉晶奪權嘅野心,一心推佢去死……

🤐凡是控制一個組織,必先控制人事任命,因為人係構成組織嘅基本單位,用咩人?擺咩人落咩位?組織內有幾多個自己人?本身就係「權力」嘅體現同實在。近代中國最高領導人🇨🇳必要有三個職位響身,分別係🇨🇳「軍委會主席」,🇨🇳「黨總書記」同埋🇨🇳「國家主席」。第一個唔洗講,槍桿子出政權。第三個,中國係一黨專政國家,所謂🇨🇳「國家主席」虛銜啫,做幾多屆都冇分別。反而第二個🇨🇳黨總書記(Secretary of Party),就係黨內控制人事任命嘅重要職位,自從上世紀50年代鄧小平操縱黨書記處期間,🇨🇳「黨總書記」就變成咗中国共產党內最重要嘅職位,甚至響党主席之上!

😚擺人擺棋,就係奪權重中之重,否則俾你坐上大位,手下全部唔係自己人都係冇X用。張先生不斷推薦新人比劉晶用,康有為只係其中一個(佢嘅實際功能當然冇佢自己講得自己咁重要啦),劉晶羽翼豐盛後,開始利用改革之名,將自己人擺上重要位置取代舊人,為奪權作出準備。戊戌變法行咗六十日後,劉晶終於有所動作,佢同大姨媽豆斗嘅決裂,亦係從人事任命上開始白熱化。

😂當然,無論將張蔭桓或者康有為,歷史上佢哋嘅角色都不約而同被描寫為影響劉晶思想同抉擇嘅元凶。咁究竟係劉晶一心想奪權?抑或係佢俾人哋影響到佢想奪權?呢個係「有雞先定係有蛋先」嘅問題,我諗永遠解答唔到。但我反而相信一句說話:

🐮牛唔飲水,邊撳得牛頭低呢?

#常威💀 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #百日維新 #光緒 #張蔭桓

【大清亡國關 #大和民族 蛋牛治】

由細到大,中國人都好鍾意同日本人比較,大概就係因為一場侵華戰爭。日本仔三年零八個月南京大屠殺黑太陽731……其實兩個國家嘅關係千絲萬縷,剪不斷,理還亂。要比較亦都無從比較,因為真係要比較,日本人比我哋優秀好多,相信呢一點大家都要承認。去過日本嘅都知,真係地方好乾淨,啲人好有禮貌(起碼表面上),好有文化,好企理。

夜晚行響東京條街度,你唔使擔心治安問題,你試吓夜晚單拖喺深圳行街,我諗你會好X驚,分別就喺呢度。文化係軟實力,並唔可以一朝一夕建立起嚟,需要時間,需要一代一代人嘅努力,亦都需要陀衰家嗰一代人死X哂,先有機會。(我常公子大概就係屬於呢一代人)

一而再,再而三要提起鄧小平嘅說話。毛澤東講要超英趕美,有人喺開放改革開始嘅時候問鄧小平,如果真係要超英趕美,中國大約要幾多年時間?鄧小平答:100年。

有時候,聰明真係天生嘅。蠢人千祈唔好做領導人……

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/y_tu9RbGtyk

【常威中史】為慈禧平反系列(八十五)

戊戌變法最失敗嘅地方就係廢除科舉制度,千百年嚟,中國知識份子就係行緊科舉條路,考科舉中狀元然後做貪官掠大水,成為中國讀書人唯一出路。

1898年劉晶嘟一聲廢咗佢,又冇嘢頂替,全國讀書人即係騰哂雞……你睇香港當年廢除會考高考,立刻頂上個DSE,行三三四同內地學制接軌,方便內地尖子投考香港各大專院校,咁先係德政吖嘛,咁先係一個真心為香港學生好嘅學制吖嘛。劉晶廢科舉早就不得民心,當年能夠有書讀嘅,唔會係窮人貧中下農,起碼係有田有地中產階級(你睇康有為梁啟超孫中山毛澤東就知),你一下子封咗佢哋向上流動嘅出路,佢唔Hi你Aunt就有鬼。

精簡官僚架構梗係變法攞命籐,打爛一衆貪官隻飯兜?殺你老母有殺冇賠喇。變法行到三份二,其實已經民怨沸騰。北京城內,滿清權貴嗰班大食懶即得利益者人人自危。響依個時候,劉晶仲唔知死,起用大批新人加入中央政府。依批「新思維人仕」(有網友講得好正,叫佢哋做"搲撈契弟")仲要大部份係南方漢人。自太平天國後,南方士大夫代表李鴻章操縱大清實權30年,滿清權貴等佢仆街等咗成代人,難得終於等到甲午戰爭將李生一舗清袋,以為風水輪流轉,卒之到滿人上番位威威。點知劉晶哥又搞場戊戌變法,變本加厲又再重用南方漢人,你話會唔會嬲死?所以話戊戌變法百日維新係漢人同滿人之爭;係南人同北人之爭;係皇帝同太后之爭;就係咁解。

有智慧嘅人通常會揸緊自己中指做人。慈禧自上任以來,一直以維護滿蒙貴族利益為第一優先,佢從來冇改變過上述立場,千方百計捍衞滿清政權延續生命,以當家女主人身份担起頭家。百日維新後期新舊黨對峙,面臨決裂,慈禧仍然選擇站於貴族保守勢力上,一來係避免帝國大亂嘅理智抉擇,但另一方面,亦係中國儒家文化婦女從一而忠堅守婦道嘅貞節體現。

1898年8月13號劉晶27歲生日,生日之前佢已經向豆斗提出「制度局」構思(又係康有為背後策劃?嘿嘿!),想另立內閣處理維新事務,分割軍機處權力,豆斗當然即刻拒絕咗。依件事對劉晶打擊好大,結果佢從8月19號病咗,日日睇醫生(又用依招?漏埋精吖苯?),但病還病,奪權嘅野心就從來冇停止過。響身邊嘅二五仔繼續慫恿之下,劉晶繼續積極替自己擺棋,重用自己友建立班底,一於要同慈禧鍊過。

9月頭,劉晶行動昇級,硃筆一揮,第二日就撤銷咗一大批政府部門,燉咗大批人冬菇(有為話係佢命令劉晶咁做喎),單單北京,一日之內就有成萬個公務員被炒魷!完全冇理過人哋感受嘅,當時「朝野震駭」,人人自危,發生嘅事已經唔係變法,而係赤裸裸嘅奪權手段。

亦響依個時候,日本政壇嘅重量級人物伊藤博文訪問大清,外國勢力正式插手戊戌變法,大龍鳳上演!

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #百日維新 #光緒 #伊藤博文

【通往地獄的電梯】(又名柒頭者聯盟第一部:DSE創世紀)9月29日全城上架,請幫手買本支持我!

黎明
【大清亡國關 #載湉 蛋牛治】

光緒帝載湉由頭到尾都係一個悲劇式人物,佢嘅一生都係同豆斗鬥爭,爭權弄權,好可惜嘅係,佢同豆斗嘅級數實在差得太遠,好似一個小學生同大學生,一齊做一份中學生數學卷咁樣,我諗未做之前,已經知道結果係乜。做人要知道自己嘅身份,背景,能力,天賦係啲乜嘢,做一啲自己做唔到嘅嘢有時候係攞苦嚟辛。

後世人個個話豆斗係守舊派,光緒皇帝先係開明改革派,其實啱啱相反,真正勒住洋務運動進行嘅,係光緒帝親身執政嗰幾年。之後嘅歷史大轉折點1894年嘅甲午戰爭,主戰派亦都係光緒同契弟翁之流,豆斗同李鴻章一直唔想打呢場仗,因為佢哋知道自己手牌係乜嘢,佢哋係聰明人,懂得計算後果。可惜歷史嘅走向並唔係由個人嘅意志所主導。

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!今集有新片尾,大家留意啊!

https://youtu.be/iMyE_av7s_U
鑑古知今
lm
香港應該點改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞