大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
揶用軍費已經係死罪 點平反呀?
揶用軍費已經係死罪 點平反呀?

又一個內容都未睇既傻西
【大清亡國關 #光緒 蛋牛治】

好多人都想做皇帝,但係皇帝並唔係一件好嘅職業,中國歷史上面好多皇帝都係悲劇,光緒更加唔使講。正確來講,光緒就係大清王朝嘅亡國之君,光緒一生人都係慈禧太后嘅傀儡,佢從來未自主過自己嘅人生。如果你睇到光緒嘅一生,你應該慶幸,其實自己係活喺絕對嘅幸福之中……

人嘅生存基本上係比較級,你睇見其他人受苦受難,就會覺得自己好幸福,但係如果你見到其他人大X把錢💰駛,咁你就會覺得自己好慘。所以聰明嘅人處世絕對唔會比較,每個人都應該知道自己身處咩位置,做緊乜嘢,有樣嘢叫自知之明,明知高攀唔起嘅,就唔好高攀嘞…

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/44lPU1j0gTo

【常威中史】為慈禧平反系列(七十九)

戊戌政變真相仲神秘過美國50年代羅玆威爾(Roswell)事件,究竟有冇外星人嚟過地球?喂!亞視當年播放解剖外星人嘅片段又係唔X係真?真係冇人知?

政治真係有好多秘密,行刺甘乃迺嘅真相又係乜?戴安娜同佢個埃及裔未婚夫真係死於車禍?如果真係純粹交通意外?點解跟住白金漢宮內有人要自殺嘅?赫魯曉夫當年又點樣比布里茲尼夫逼宮成功?甚至1971年林彪點樣發動政變推翻毛澤東?到依家都係冇人知,嫌遠?近小小,王立軍點解要走入美國大使館?劉慧卿同何俊仁當年入中聯辨同李剛傾過啲乜,亦從來冇人知道。

眾說紛紜下,好多政治神秘事件最後都會有一個官方版本叫你去信,當然官方版本大部分都係假嘅。好似林彪事件,最後就定性為反革命反黨叛變,咁到底點樣反呢?具體嘅政變內容係乜嘢呢?都係冇解嘅,只係知道佢最後要坐架飛機飛去蘇聯,飛機中途響蒙古人民共和國肯特省溫都爾汗撞山解體,最搞笑嘅係,一架飛機喺幾千公尺上空爆炸,中共官方發佈嘅照片裡面,竟然可以見到個樣可以變依稀辨認到、冇粉身碎骨嘅林彪、葉群同林立果遺體?

仲有仲有,更加唔可以唔提嘅係馬航MH370,飛機呢?去咗邊呀?大佬我哋係生活響一個三萬呎高空上人造衛星可以辨認人類身份嘅世界裡面,你同我講搵唔到一架失事飛機嘅殘骸?我真係點相信你好呢?飛機上大部份都係中國公民喎。

但係戊戌政變就連一個官方版本都冇,呢個係大清帝國嘅特色,佢哋係唔鍾意發表官方檔案嘅,一方面係愚民政策,另一方面響一個文盲率達到99%嘅國家,呢啲嘢唔係太重要囉。如果唔係日本人同外國媒體將甲午戰爭發生嘅經過詳盡記錄落嚟,我哋今日根本唔知道當日發生過乜嘢事?戊戌政變,究竟有冇「圍園殺后」件事呢?抑或係有為齋吹水?但係20世紀80年代,又有日本人搵到當年行刺慈禧個殺手畢永年嘅証據喎。又係嗰句,寫出嚟就係真架?冇嘢吖嘛BB?

其實成個戊戌政變嘅過程,有好多事仲係一個謎。

其中康有為嘅參予度同埋佢同皇帝嘅關係,就有幾個唔同嘅版本。有版本認為一切都係有為之後嘅吹水技倆、自抬身價、純粹造假。亦有版本認為康有為一直lead光緒鼻子走,百日維新,根本係康有為作為幕後玩家,主導光緒嘅一場現代化奪權政變。康有為可以重要到有機會成為大清嘅首相,但係亦有人覺得佢只係一條説謊的文棍。因為官方從來冇正式嘅版本公佈,後世人認識百日維新或戊戌政變嘅史料,其實好多都係由康有為,梁啟超及其門人子弟寫出嚟嘅資料。甚至專門研究中國歷史嘅外國專著,好多嘅原始材料都係嚟自有為一方。

但進入互聯網世代後,潮流興拆大台。越嚟越多人鍾意挖出一啲我哋以為係英雄人物嘅臭事。奪命書生孫中山就係其中嘅好例子,康有為嘅驚世騙局,亦一步一步被揭穿。同樣道理,魔鬼慈禧,亦根本唔係嗰回事,整個近代史,要平反嘅嘢,實在太多。

太多太多……愈接近20世紀就更多更多更多,或者呢個亦係歷史本身最有趣嘅地方。

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #百日維新 #康有為

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87 

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ
冇人睇照po........

念念不忘,必有回響
有呀 有人睇呀
加油
中秋節做節休息一天
留名
【要甜出聲】【荒島】《歡迎光臨死亡樂園》

http://lih.kg/bAQpiS

G持
【大清亡國關 #初机號 蛋牛治】

🚐大清帝國嘅覆滅其實某程度上唔關 #光緒 蛋牛治,亦都唔關 #慈禧 蛋牛治,而係 #大時代 淘汰咗佢哋,當然亦唔關 #秋官 事。大清帝國同埋歐洲嘅,#奧匈帝國、#奧斯曼(鄂圖曼)帝國,總之同 #沙俄帝國 一樣,敵不過時代巨流,就算佢哋點樣想從內部改革都好,佢哋始終擺脱唔到佢哋過時嘅本質,滅亡只係遲與早,快與慢,流血多或流血少嘅問題……

🚒大清帝國最後響1911年正式終結佢嘅生命,其實都算係一場和平政權嘅轉型過程,死嘅人相對於中國嘅人口比例絕對唔算多,只不過冇咗大清帝國呢條樑脊,成個中華大地正式崩分離析,重返大唐崩裂後 #五代十國 嘅局面近40年,天下大亂亦係1911年開始,之後嘅日子,相信唔少人都會懷念大清帝國嘅統治,正如今日嘅 #俄羅斯 人民,亦都有唔少人懷念前 #蘇聯,而將西方人視作英雄嘅 #戈爾巴喬夫 視為魔鬼666……

🇬🇧【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/wrnMdW9ZJ54
公子加油
【大清亡國關 #鉄路 蛋牛治】

😝今集嘅內容裡面,講咗一件好重要嘅事,就係 #慈禧 1889年正式退休前,其實係做咗好多事,希望權力順利移交接手。響一個專制極權嘅角度裏邊,#承繼人 嘅問題往往係最難搞嘅問題,順利培養一個獨裁者嘅接班人,古往今來,喺極權嘅世界裡面,其實成功嘅例子寥寥可數……

😃以我哋嘅偉大領袖 #毛澤東 做例子,佢曾經想培養 #劉少奇 做接班人,之後唔成功,跟住佢就想培養 #林彪,都係反面收場,到最後佢選擇嘅人,竟然係一個能力平平無奇,響黨內毫無影響力嘅大好人 #華國鋒 ,即所謂「#你辦事我放心」。其實自50年代開始,毛澤東已經將承繼人諗好,嗰個人就係 #鄧小平,但係之後要經過20幾年嘅反反覆覆,鄧小平先至喉1979年重新取得中國最高領導權,期間20幾年時間,正正就係中國天地翻覆嘅恐怖時代……

🇬🇧【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/kAzQd_e1je0
...大英溫莎皇室,得,唔洗睇
唔好賴 由乾隆開始(包埋乾隆) 個個都有份
康熙一早就講過
海外西洋諸國 千百年後 中國必受其累
係佢班子孫個個冇理到
On9 post

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞