大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
比人話奶共,真開心

終於有人賞識我鳥
有共奶就唔駛咁撚窮啦屌你

我投共 三中商有售
剩……係發晦氣又唔正經回應我嘅質疑
我回應你

起高鐵係劏香港人,真心感覺,一切都是錢。當時光緒反對興建鐵路,亦係錢問題,因為李鴻章根本就係英國買辦。
以前咩都冇仲要行路,整條鐵路緊係方便啦
而家直通車,飛機,船咩都有,再起高鐵咪on9囉
咁都有得比較嘅
講一講點解日本仔死撚都唔肯同外國人借錢,
寧願食樹皮都要揸住金融體系主導權。
第一,佢地當然知引入外資掌握國家財權係不可一不可再。
第二,其實百鳩幾年前佢地就曾經試過出賣財權,
當日接掌佢地經濟體系既係一個叫汪直既海賊
豆斗仲想將中國第一條鐵路項目「京漢鐵路」上馬,可惜後來比翁同龢同劉晶否決咗。(起高鐵貴吖嘛,冇用吖嘛!)

唔經你解釋真係唔知呢段文字係咁嘅意思
更新未
【常威考証】為慈禧平反系列(四十三)

中國同日本係世仇,19世紀中葉,兩國斷交已近300年。日本曾經做過中國(明朝)嘅朝貢國,即係比錢跟大佬要大佬保護自己。1433年日本幕府將軍足利義滿(70後回憶,機靈小和尚一休裡面嗰個大將軍呀!)接受咗向大明朝貢,直至1549年幕府覺得冇face,所以無聲無息結束咗依段關係,從此兩國不相往來,之後倭寇日本海盜則不斷騷擾中國沿海,最後比大英雄戚繼光打到收皮,相信大家亦聽過鳥。1644年大清建國,多朝以來亦從來未認真處理過同日本嘅外交關係。

1870年明治政府初建,試圖向大清正式建交,因為兩國貿易額唔細,每年大清從日本進口大量嘅銅,日本亦進口中國陶瓷,而且亦有大量中國人響日本居住揾食。李鴻章當時就認為有必要同日本建立平等外交關係,但最後大清高層並冇做到。

明治政府當時基本嘅對外政策,就係模彷西方帝國主義,響亞洲大陸進行侵略擴張,而朝鮮並唔係佢哋第一個目標。早響1874年,日本就成立咗「遠征臺灣統帥部」,由重量級人馬大隈重信做大佬。同年日本軍利用琉球(今日香港人最鍾意去玩嘅冲繩)問題登陸臺灣,賊佬試沙煲,一試大清水溫。

當時,臺灣只係一個未開化嘅島嶼,島上住咗啲土人(原住民),日軍登陸後,李鴻章命福建船政大臣沈葆楨防守臺灣,兩軍對峙並冇發生大規模軍事衝突。但日本就要求大清約束臺灣原居民,因為之前有原居民殺咗琉球水手,仲要求中國賠償咁話。1874年9月10日,大久保利通到達北京同大清談判。最後由英國人出面調情(停),儍逼恭親王愿意賠償50萬兩(折算1億5000萬港幣)比日本,10萬兩賠償人命損失,40萬兩贖買日本響臺灣起嘅臨時兵營。哇!寫到似處火都嚟埋,有個賊入咗你間屋,然後響大廳中間搭咗個帳幕,跟住叫你俾錢買番個帳幕,仲要唔俾報警!有冇攪很錯?咁嘅情況,明眼人都知道,個屋主一定係--------

低能嘅!

日本人都知道了,既然大清嘅智商係80樓下,亦急不在一時,臺灣已經係囊中物鳥。比20年時間自己預備,一舖吞拚朝鮮,直取中原!當然大清衰極仲有個豆斗,當知道日本野心後,決心傾盡國力組建北洋水師防範日本,於是兩國就開始咗長達20年嘅海軍軍事競賽。到咗1894年,終於要一決雌雄。

哈,今日又叉開咗添,下集再繼續講講李鴻章為朝鮮危險所作嘅外交努力……

【大清亡國關慈禧蛋牛治】

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

寫得太慢真係冇乜心機睇
努力呀!我每天追幫頂一下
【常威考証】為慈禧平反系列(四十四)

當上天註定你仆街,你便非仆街不可。

大清係註定咗要響甲午年仆街。當時1894年中日經濟同軍事實力相比,大清事實上佔有些微優勢,日本除咗紡織業外,重工業仍落後於大清,鋼鐵同機器製造量都比中國低,國家收入同資本都唔及大清(當然大清大過佢好多),大清當時財政收入亦非常唔錯,之前借落嘅外債差唔多全部還清。軍事方面,日本擁有戰艦55艘,排水量6萬噸,同北洋艦隊差唔多,北洋仲要多DD,日本常備陸軍22萬,未及大清一半,武器裝備兩國大致相同,夾硬比,大清仲要略佔優勢。

所以,以漏精光緒同翁同龢條契弟為首嘅「主戰派」唔驚日本仔亦有道理,民間當然一致要打。官吏中所謂「清流派」嘅一班儒吏更成日笑鳩李鴻章係綏靖主義者失敗主義者,依班清流,講就現實做就碌柒,事事道理行先,全冇諗過實際情況,大清要亡,其實都係亡響依種成口仁義道德理念哲學成頭光環嘅撚樣手上。咁豆斗呢?佢係聰明人係馬基維利主義者,對日本人佢一清二楚,同李鴻章一樣都唔贊成打。可以拖就拖,可以以外交途徑解決就以外交途徑解決。

李鴻章一心希望取得西方列強同情,施壓要日本以和平手法解決朝鮮半島問題,俄國駐華公使曾經答應調情,但最後冇任何具體行動,俄國嘅態度好有可能一早就同日本有默契要玩謝大清,而且俄國沙皇亞歷山大三世病重,換屆在即,可能亦冇咩心情攪依單嘢。(同年11月亞歷山大三世駕崩,羅曼諾夫皇朝亡國之君尼古拉二世繼位)。李鴻章轉向英國求助,英國提出中日兩軍同時撤出朝鮮首都再談判,但日本拒絕,轉頭就向英國人保証,若戰爭爆發,必然保証上海安全同中立,並全力保障同尊重英國在華一切商業利益!英國人利益得先,亦唔想捲入戰爭,一聲拜拜食花生。

外交手段冇取得任何成效,反而嚴重影響咗大清軍事準備工作。1894年上半年,日本已經全面進入戰爭狀態,總動員22萬名軍人,國內亦招聘15萬軍夫作後勤補給,日以繼夜、夜以繼日橫渡日本海向朝鮮增兵……

見到日本咁,大清國內「主和派」完全失去周旋空間,「主戰派」大力向李鴻章施壓,要求佢同日本決一雌雄!寫到依處,大家係咪以為當時大清嘅統治階層已經全情投入戰事呢?其實又唔係喎,因為仲有另一件比中日開戰更重要嘅大事同時發生中,係乜?之唔係慈禧六十大壽囉。打仗還打仗,豆斗六十大壽就唔可以推遲,打仗同賀壽,兩件事嚟嘅……

舉個例子,當日本軍隊同大清軍隊響朝鮮對峙嘅時候,1894年2月到3月左右,光緒帝合共發佈上諭(聖旨)30條,其中三份一13條係關於豆斗賀壽嘅,北京同各地官員都努力攪緊豆斗六十大壽壇嘢,忙於粉飾太平、送禮疏通。光緒自己同所有重要官員亦將豆斗大壽當成第一優先處理。當一個國家將最高領導人嘅生日當成最重要嘅事,就證明咗個國家嘅上層建築已經腐敗到發霉發臭嘅地步。日本人當然亦考慮過豆斗大壽嘅因素,所以佢哋嘅參謀部,亦將戰爭發動嘅時間推到1894年。

你以為甲午係偶然?真係唔係囉……

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

【常威考証】為慈禧平反系列(四十五)

外交途徑冇力解決朝鮮問題,豆斗又要做大壽同時,身處漢城嘅袁世凱多次向李鴻章要求增兵提高談判籌碼,可惜事情一拖再拖,5月中,日本已經完成朝鮮半島內嘅軍事佈署。袁世凱當時35歲,佢嘅談判對手係日本外相陸奧宗光(1844-1897),陸奧有剃刀大臣(カミソリ大臣) 外號,剃刀,割你老母喉嚨咁解!日本明治中期向外擴張戰略,陸奧係主要推手,伊藤博文第二次組閣,就揾咗佢担任外相,任內主力征服朝鮮同大清開戰工作,到咗現代,陸奧仍然係唔少日本人嘅偶像。陸奧宗光嘅外交能力同辭令都響李鴻章同唐紹儀(袁世凱老友,1895年後成為大清駐朝鮮總領事)之上,開戰前大清外交處處失利,陸奧宗光就係贏你九條街。仲有,西方列強始終由頭到尾嚴重高估李鴻章對大清皇室嘅影響力。 其實響豆斗同一衆滿蒙權貴心目中,漢人李鴻章始終都係一條狗。

戰爭終於無可避免,6月3號,李鴻章簽發向朝鮮增兵命令,直隸提督葉志超率領2500名士兵由陸路入朝。6月17號,袁世凱離開漢城返國,朝鮮進入戰爭狀態。由6月到7月間,中日兩國繼續交涉談判,李鴻章仍然唔想正面衝突,但日本人半步不退,咄咄逼人,到咗7月中,李鴻章己被逼入死角,唔打唔得,1894年7月25號,大清租用三艘英國蒸汽船,響三艘中國戰艦護航下運載士兵打算登陸牙山支援葉志超,不過其中一艘汽船「高升號」響朝鮮灣被日本海軍擊沉,950名中國士兵陣亡,有人死鳥,大清冇得唔打,8月1日,中日雙方同時向對方宣戰,甲午戰爭正式開打!

北洋海軍同陸軍,其實係李鴻章自己嘅私人軍隊,李生靠團練淮軍鎮壓太平天國起家,佢嘅嫡系部下,多年嚟盤鋸整個大清軍事系統,你睇北洋艦隊大佬丁汝昌,北洋陸軍大佬葉志超全部都係鎮壓太平天國嘅淮軍將領,但係太平天國之亂係19世紀60年代嘅事,甲午戰爭係1894年,過咗三十年鳥,你後生係iron man都冇用,現在都變咗老屎忽,而且中國古代軍人仲有世襲制,軍藉可以父傳子、子傳孫。可想而知,李鴻章嘅嫡系部隊嚟到1894年,己經係食老本、係另一枝大食懶「八旗子弟」,部隊中一係廢老一係廢青,咁嘅班底打硬扙,死得喇。佢哋嘅表現亦響之後嘅戰役中表露無遺。

仲有,依班淮軍將領多年以來,南征北伐,以鎮壓內亂為主,係明苻其實嘅維穩勁旅,打自己人打中國人打長毛打捻軍打回教徒打農民撈油水就天下無敵,而且出曬名凶殘成性,至於為國爭光打同外國人交手,Sorry!未贏過囉!正宗門口狗,專咬自己人,有賊入屋,give hand hand就叻!北洋軍隊最後一敗塗地,李鴻章依種狹隘嘅嫡系思想要付上大部份責任,不過用人唯親益自己友係中國人DNA嚟嘅,本性難移,冇得話佢錯。

對面日本軍人其實都唔好得幾多,甲午之前,日本亦冇乜同外國人交手嘅機會,佢哋嘅陸軍亦係響國內維穩事業中取得戰爭經驗,至於東鄉平八郎主持嘅海軍更加係一支freshmen部隊,賽前全無實戰經驗,初試啼聲揾啱大清做對手,日本人係有運行,亦係最正確嘅選項。

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買

https://www.382now.com/product?id=87

如果用iphone 可唔可以係google play 買電子版書
真係唔知
從來冇錢用過iphone
一向只用2000蚊楼下電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞