大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
【大清亡國關 左宗棠 蛋牛治】

新疆問題一直都係問題,到咗今日都係問題,今日嘅中共為咗嚴密控制新疆,付出嘅人力物力遠超其他省份。新疆人普遍信奉回教,宗教問題其實一直都係一個死結,好難解得開。

當然如果希望全國市民嘅行為同思想狀況都喺黨組織嘅掌控之中,本身亦都一個極大嘅錯誤。思想統一化,無疑利於管治,但政府高度集中,卻衍生出官僚系統權力嘅無限膨脹。一個極權專制嘅國家,當行到最盡頭,往往如果真係需要洗牌,付出嘅代價往往係超越人類所能想像。我唔係狗噏嘅,歷史上面已經講過你知,而且三番四次講俾你知。

話讀歷史有啲用,就係咁解囉。

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/HZYlMmg0l8g
  課金乞兒買飯盒食

【常威中史】為慈禧平反系列(七十四)

對歷史瞭解不足嘅人經常有種錯覺,就係硬係覺得知識份子可以改變世界,孫中山一腔熱血推翻帝制,康有為梁啟超滿腔熱情會還救大清,於是就會認為零八憲章可以改變共產黨思維,每年去維多利亞公園舉起蠟燭就可以平反六四,佔中可以得到真普選,和理非非就可以守住自己嘅金庫……以上種種純屬幻想,同你幻想同波多野結衣上床係同一回事,Sor,用錯比喻,因為後者可能會easy啲。

返去19世紀,既然講咗Siant有為,就唔可以唔講梁啟超一門雙傑一條連贏位。

梁啟超(1873-1929)廣東新會人,佢就真係一個名副其實嘅「神童」。因為佢17歲就考中舉人,有為考到36歲先考到呀陰公,佢哋兩位相識於1890年,當時有為33歲,隊冰超18歲。兩個人一見如故,經過11個小時吹水後,隊冰超如當頭棒喝,有禪宗頓悟味道,覺得自己從前所學嘅嘢都係冇用嘅,於是佢拋棄曬一切八股文舊學,跟隨有為從頭學起。

Siant有為得到呢個名滿天下嘅星級高徒,熱血上腦,加埋其他擁躉支持,1891年去廣州開咗間「長興學舍」,兩年後改名「萬木草堂」,正式上市,講道聚人,宣傳佢嘅維新政見,好多之後參予戊戌變法嘅好朋友好兄弟,就響依處聚集埋一齊。「萬木草堂」亦係康梁變法理論嘅發源地,亦係戊戌變法嘅幹部育成所。

文人論政,紙上談兵。康梁提出嘅所謂利用「西學」深度改革國家,其實亦唔係乜嘢新鮮事物。不外乎係將解決清國當下面對嘅問題分成三段論,推演為從「據亂世」(當前劣境),到「升平世」(即小康,既21世紀現代中國境況),再到「太平世」(即儒家思想裏邊嘅大同世界,或馬克思嘅共產主義烏托邦。),呢個循序漸進嘅過程喺康梁口中,強調只有變法,就能好快達到。佢哋仲講過「西歐行新法,三百年而治;日本行維新,三十年而強;中國只要變法,三年就可自立。」

寫到呢度,睇到呢度,其實上述嘅口號,同1958年大躍進期間毛澤東講「十五年超英,二十年趕美」又有咩分別?一樣係咁浮誇,一樣係咁堅離地。毛澤東講20年超英趕美,梁啟超同康有為就講三年OK,其實堅似寶藥黨呃婆仔積蓄。但係你吹佢唔脹,當時大把人信,大把人覺得好有道理,訓身All In攞埋條命去支持幫手。

1979年中國最偉大嘅設計師鄧小平就曾經講過,中國人真正要到達英國同美國嘅生活水平,大概需要100年時間,100年比較合理,1979年開放改革至今,經過咗差唔多40年,大家嘅感覺又係點呢?我常千戶中肯少少,事實歸事實,中國的確強大起來,起碼已有自家制航母同小米華為,問心,冇咗中國共產黨嘅強勢領導,我相信亦都冇辦法做得到。我咁樣講,五毛唔該加我分。

過去嘅中國歷史,有名嘅急功近利冒進變法都係失敗收場,北宋有王安石的熙寧變法,明朝有張居正嘅政革,清代有百日維新,五十年代有三面紅旗大躍進運動,統統兩三年貨仔,全部冇好收場。但同足球一樣,數據係愛嚟破嘅,鄧小平1979年嘅「開放改革」大變法就取得空前成功。所以你話三起三落嘅鄧小平唔係中國近代史上最聰明嘅人,係唔得囉。

下次,大清公知公車上書!

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #康有為 #梁啟超
錯就要認,打就企定
【大清亡國關 #海軍 蛋牛治】

軍事力量對一個國家來講至關重要,毛澤東講過搶杆子出政權,一個政權最重要依靠兩樣嘢存在,第一係軍隊;第二係意識形態。中共最成功嘅地方,係能夠擁有一支絕對聽自己指揮的軍隊,即所謂黨指揮槍。文化大革命之後,其實中共嘅意識形態大樓已經徹底倒塌,維持政權基本上係靠軍隊。

當時大清組建嘅北洋海軍,其實某程度上都係李鴻章自己嘅私人軍隊,可以大膽講一句,世界歷史上從來未出現過一個官員或財閥竟然可以擁有一支咁巨大嘅海軍,李鴻章所做出嘅事情,其實係前無古人後無來者,漆HI中嘅螢火蟲,就係咁解。

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/CWvw8MhN53w
念念不忘 必有迴響
念念不忘 必有迴響
念念不忘 必有迴響

無錯
好睇。
迴響
今天星期六晚上,山竹無比接近,狂風呼呼,年逾80多的養父親因為跌倒進去東區醫院急症室,幸好吉人天相,大步檻過,十號風球臨近,醫院很少人,但醫生們和醫護人員仍然緊守崗位,無聲為市民服務。

11:30臨離開醫院的時候,我看見一個年輕醫生,在醫院空無一人的大堂裡吃著一盒7-11的叮叮飯,喝著一罐可樂,身邊有一張毛氈,看來他打算今晚在醫院大堂裡過夜。

刹那之間,我非常感動,真的,我沒有騙你,我熱淚盈眶,原來世界上就是有他們,我們才可以安安樂樂地過日子。我常威不是年青人,也算是有少少見識的文棍,但是我真的被這個年輕醫生徹底感動了……

我諗,我所看見的東西就是所謂的香港精神,今晚我向燈火起誓,我答應自己做一件事,我會用我餘生嘅力量,用文字的卑微力量去守護香港精神,守護香港美好的價值觀,守護香港,希望可以做得到。

常威
2018年9月16日深夜1:46分

【常威中史】為慈禧平反系列(七十五)

六四近了,繼續講大清公共知識份子如何改變世界嘅美夢。其實1989年發生嘅六四事件,亦都係一場知識份子想改革國家、想國家邁向更美好嘅美夢,可惜最後好夢成空。但係無論佢哋當時做嘅嘢得出乜嘢效果都好,我哋千萬唔可以抹黑佢哋嘅高尚動機,否則三個字,不是人。

就早響1888年,當有為赴京考鄉試嘅時候,佢已經嘗試上書中央,一篇六千字《上皇帝書》想比光緒睇到,你當你自己係邊位呀?石沉大海就係理所當然。之後有為四圍擴充人脈,成為咗「聖人」,返廣州開宗立派,俗語所謂響咗朵插咗支食神旗仔,加埋隊冰超,一門雙傑,靠兩枝健筆打江山,揚名立萬。

1895年春天,當時已經頗有星味嘅有為再次入京參加會試,當時大清打輸甲午戰爭,日本同李鴻章訂立《馬關條約》,割地賠款,喪權辱國。消息傳出之後,雲集於北京嘅一衆舉人群情洶湧。有為作為牽頭人,聯絡十八省舉人共1300幾人,於北京市郊松筠庵起草一份萬言書,要求大清進行深刻改革救黨救國,並於五月初一遞呈都察院,上書中央。

呢一件事件就係晚清歷史上出名嘅「公車上書」,但最後察院官員都冇將有為嘅萬言書呈遞比劉晶睇,但係萬言書就從此流傳天下,對整個社會產生廣泛影響,改革思潮亦開始氾濫起嚟,聖人有為個朵亦開始個個都識。

有時候行起運嚟,真係擋都擋唔住,公車上書嘅第二日,有為就高中進士(應該係同公車上書無關嘅),並授予工部主事一職,但有為唔去打呢份公務員嘅厚職,反而留響北京,第三第四次上書光緒帝,陳述佢嘅改革主張。終於響當時已經開始靠邊站嘅翁同龢(冇錯,又係佢呀)嘅幫手之下,劉晶睇到佢嘅第三份上書,而且一睇仲非常咁鍾意佢,仲叫人抄錄三份(冇印影機),一份比豆斗、一份比軍機處、一份致各省督撫。

有為有皇帝劉晶撐,心雄鳥,乾脆大力將改革宣言深化為政治運動,6月佢響北京創立《萬國公報》,7月組織《強學會》,繼續聚人,而且仲響其他城市開分會,一時間聲勢浩大。但可能講嘢過咗火位,終於得罪滿清權貴,好快又俾人查禁封舖,但有為冇畀公安拉,唔使去秦城監獄坐,只係返歸廣州繼續佢嘅政治運動。睇到呢度,你就明白當時嘅大清,其實言論自由嘅風氣都幾開放,同今時今日完全冇得比(陰公豬)。

好喇,大家轉入直路。

相信好多人都會覺得1889戊戌年發生嘅事情,就係劉晶最終採用咗有為隊冰超等人嘅改革意見進行可歌可泣嘅「百日維新」,最後俾豆斗血腥鎮壓,其實時間線上大錯特錯,晚清歷史上有一件事叫做「戊戍變法」,個個人淨係知道咩叫「百日維新」、「戊戌政變」,但就冇乜人題「戊戍變法」,典解?質慈禧死食貓囉。

其實戊戌年嘅變法唔係劉晶發動嘅,佢亦冇咁嘅power,而係由大清一路落嚟堅定不移嘅帝國捍衞者慈禧太后首先發動。

下次keep on clam…….

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

https://www.382now.com/product?id=87

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #康有為 #公車上書 #戊戌變法
朋友歐陽钜開帖,希望你會支持佢

【要甜出聲】【荒島】《歡迎光臨死亡樂園》

http://lih.kg/bAQpgS

【常威中史】為慈禧平反系列(七十六)

百幾年前嘅世界並冇智能電話,冇互聯網,資訊嘅流通主要係靠文字,甚至所謂傳媒體系亦未喺清國正式出現。文人枝筆嘅力量比今日強大千萬倍。有為同隊冰超二人嘅角色,其實係為改革變法製造輿論效果同民意基礎。係啊,百幾年前嘅清國非常重視民心取向,同今日唔同。

如果要講分工,有為同隊冰超係隸屬整個porject嘅宣傳部marketing,戊戌變法實際操作嘅內容,佢哋嘅角色並冇後來佢哋口裡面講得咁鬼大。食事後煙,抬高自己身價理所當然,揸筆搵食聲名最重要,呢一點我非常體諒,搵食啫。

由1897年到1889年間,清國比列強一忽忽肉咁割出去,而劉晶能力所限,一籌莫展。喺呢段時間,其實豆斗已經係頤和園策劃緊成個戊戌變法嘅內容。1898戊戌年6月11號,劉晶向軍機大臣宣佈咗慈禧嘅諭旨,確立咗國家發展嘅新方向,一句到尾,就係全盤向西方學習。事實上,豆斗搞洋務運動搞開放改革已經搞咗三十年,一早已經向西方學習緊啦,只不過1889年慈禧退休之後,光緒接班後先搞到一鑊粥。清楚歷史嘅人就會知道,問題係全部發生係劉晶身上。

6月底,翁同龢根據豆斗意思,用劉晶名義頒發著名嘅《明定國是詔》,裡面咁寫:「博采西學之切於時務者,實力講求,以救空疏迂謬之弊,專心致志,精益求精,毋徒襲其皮毛,毋競騰其口說,總期化無用為有用,以成通經濟變之才。」呢篇詔書拉開咗戊戌變法嘅大幕,劉晶只係傳話人,真正發動變化嘅人係豆斗。

詔書亦講得好清楚,過去幾年,國家流於「空疏迂謬」,凡事得個講字,嘢就冇人做過,矛頭直指國家最高領導人劉晶先生,既然交咗個權比你,而你乜都做唔到,咁做老母嘅又係時候出嚟撐住個局囉。

其實慈禧嘅角色,好似《楊門女將》的「佘太君」,又似《紅樓夢》嘅王熙鳳。當男人頂唔住頭家,做女人嘅,就要出嚟撐起半邊天,功勞可以比晒男人,要鬧就隨便鬧個女人,最緊要係撐住個牌頭,唔好比人除牌,豆斗同劉晶之間嘅關係,就一個咁嘅邏輯結構。

仲有一件事要講,揸筆寫《明定國是詔》嘅契弟翁,依篇嘢亦係佢漫長四十年政治生涯嘅終點,幾日後,佢就正式離開紫禁城,開缺回藉(退休返鄉下)。響全盤向西化學習嘅戊戌變法大環境裡面,己經冇依位保守派三朝帝師嘅位置。

你係佢,你甘唔甘心丫?如果你係佢,你玩唔玩嘢呢?

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #戊戌變法 #翁同龢

【大清亡國關 #李鴻章 蛋牛治】

🇬🇧李鴻章的確係晚清歷史上最重要一個人物,沒有其他。佢對中國歷史嘅走向起到最關鍵嘅作用。我多番強調,佢同曾國藩一樣,都係英國人嘅買辦白手套,晚清嘅命運其實同大英帝國息息相關,由鴉片貿易開始,直到大英帝國建立上海自由城邦,一步一步全盤背後操縱晚清嘅金融體系,冇咗李鴻章,大英帝國絕對做唔到!

🇬🇧響英國人嘅角度裡面,佢哋係將文明輸入一個野蠻落後嘅國家。用另一個角度去睇,亦都係嚴重干涉他國內政,事實上,你要一個茹毛飲血嘅原始人能夠坐喺餐臺上邊用刀叉食牛扒,難度相當之高。事實上大英帝國最後能夠做得到,不過前前後後用左100年時間……歷史本來就是一個漫長嘅故事。

🇬🇧【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/vPOgk3SIwhw
【大清亡國關 #北洋艦隊 蛋牛治】

🇯🇵大清帝國組建北洋艦隊其實係一等一嘅大事,當時世界上並冇飛機,仍未有坦克潛艇,未有核彈,海軍就係代表一個國家強大起嚟嘅標記同霸權象徵,老實講如果唔係打咗一場甲午戰爭清國戰敗,歷史嘅走向真係冇人會知道會點,當然大清帝國被淘汰一定無可避免。但係時間絕對唔會係1911……

🇯🇵日本人同中國人息息相關,彼此地緣太接近,血統亦同源,結果愛得愈深就傷得愈深,血肉交纏半世紀,全因一場甲午戰爭而來。今日日本靠邊站,響整個世界格局嘅影響力每況愈下,成為美國嘅二奶全因為吃了兩粒原子彈,不過好相信大和民族唔會咁容易甘心,東風壓西風,一直喺佢哋心裡面嘅百年夢想……

🇯🇵【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/qBIPrt2hvMo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞