大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(二十七)

真人真事嘅大清滅亡故事,隨住1889年慈禧退休,交權畀劉晶後,開始進入最高潮,故事要有「起、承、轉、合」,其中「轉」就係大高潮所在,依個轉,就係1894年甲午戰爭,一場將中國同日本命運、甚至牽連到整個世界格局嘅驚天海戰。

甲午戰爭仲有幾年,或者先審視一下大清同世界嘅大局。

一直係大清金融幕後玩家嘅大英帝國,經過差唔多百年嘅大興盛,終於同歷史上其他帝國一樣,步向衰落命運,冇計,領土太大人太多,涉及權力太多,供養帝國生命嘅金錢數目更加巨大,十九世紀下半,大英帝國響成個世界嘅殖民地管治日益困難,要鞏固日不落帝國,亦要付出更大嘅維穩經費,響文盲有色人種傻仔身上予取予攜嘅好日子已經過去;法國自普法戰爭戰敗,被簽訂喪權辱國嘅「法蘭克福條約」後,由拿破崙建立嘅歐洲強國地位一去不返,1870年「第三共和」建立,亦將法國帶入重重內政嘅爭拗漩渦之中(同現在香港好似,齋嗌交冇發展),取代法國地位嘅係由鐵血宰相卑斯夢完成統一大業嘅德國,德國(普魯士)響十九世紀中葉開始急速發速,重視教育文化科技發展嘅德國(普魯士)後來居上,一嘢就超越法國,同時威脅大英帝國嘅龍頭地位。1861年地中海隻腳意大利亦完成統一大業,加上美國內戰後成功南北大和解,國力亦飛騰而上,歐洲棋盤格局開始重新執位。

不得不提嘅係,隨住商品貿易高速發展,工人階級左翼勢力響馬克思主義統合下,開始響歐洲遍地開花,歐洲列強亦不得不耗上巨大人力物力心力財力抑壓依股工人力量冒起,1864年「第一國際」(First International)嘅成立,正式將共產主義地雷埋響歐洲土壤之中。我常公子諗,歐洲多事之秋,亦係大清得以響1875到1889年依十幾年期間順利回氣嘅主要理由。(自己都攪唔X掂,仲邊有時間攪你先?)

大清回氣期間,對岸嘅大日本帝國更加如火如荼砰砰聲發展資本主義。中日洋化過程響十九世紀中葉一齊起步,但十幾廿年後高下立判,中國文化包袱太重,儒家哲學習氣積聚咗二千幾年,相反日本初生之犢,冇乜包袱,閤埋對眼向前死衝,有前冇後,打死罷就!當中最重要嘅分野係貨幣政策,要發展現代工業,必要資本注資,大清嘅洋腸運動,資金大多數來自外資或同外國銀行借貸而來,世界最公平,邊個有錢邊個惡曬,邊個有水邊個話事,最後大清嘅經濟命脈,基本上係操縱響外資手上,咁唔死有鬼?(主要係大英帝國間謀大賣辦李鴻章為白手套代理)而日本由一開始已經抗拒外來資本操縱,一心自力更新印銀紙創造財富(詳情下次再講)!

當期時甲午戰爭前,論人口質素日本同大清根本冇話邊個高啲,大家識字率不足1%,當中少數有又化背景嘅「高端人口」裡面,大清論數目且係日本嘅10倍以上,不過人多並唔代表有料到,位於權力最頂端嘅一小撮人,佢哋嘅智慧同判斷力先係決定成敗嘅主因。

大清有慈禧,日本有明治;大清有李鴻章,日本有伊藤博文,人比人,比死人。

中日之爭,下次再講。

【大清亡國關慈禧蛋牛治】

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(二十八)

三億個腦,冇人諗到計發達……咁咪叫失敗囉。(最新史料:十八世紀中葉大清人口可能已經有4億3千萬)

中日同時起步食洋腸轉型,點解人哋咁X掂?明治天皇荷蘭叻?唔係,先天條件係明治新政府繼承咗德川幕府時代嘅有利遺產,幕府時代日本已有「財閥」存在,三井(江戶)、三菱(京都)、住友(大阪)三大財閥集團主宰整個日本經濟,商人身份高高在上。反觀大清,賤人先做商人先做律師醫生,最曡水班滿蒙貴族八旗子弟全部只係大地主,翹埋雙手打跛雙腳收地租過活,宗人府仲禁止佢哋從商(陰公豬,咁資本冇法進入市場流通,咪等死囉),其實依家香港嘅情況都好似,大地主只識玩買地起樓,唔肯投資其他新科技項目,現代叫「地產霸權」,古代叫「地主霸權」,所以中華人民共和国建立後唔鋤2唔玩show hand住,第一時間「鬥地主」先就係咁解!

明治新政治轉型嘅第一批資金就係來自三大財閥,由長州、薩摩、肥前、土佐四潘為核心嘅明治政府向財閥借錢,然後將政府資助成立、政策配合發展嘅企業(工業項目)廉價賣番畀佢哋作為回報,就係咁明治政府同三大財閥利益互相鎖定,建立起官僚財閥資產階級專政形態,開展可歌可泣嘅明治維新!大清啲地主呢?繼續食住鴉片叫雞囉!從商,真係識條鐵!

日本最威嘅仲有佢哋一早就知道「錢可以印出嚟洗,貨幣可自行創造出嚟,唔一定要借嘅」,但係先決條件係要有一個銀行金融體系同統一貨幣,伊藤博文1868年已經到美國考察金融體系運作,佢未必明得曬內容係乜,但就大膽照辨煮碗將成套嘢搬番日本照攪,明治信佢(可能佢都唔知係乜),日本人又信佢(佢哋更加唔會知道係乜),但風水嘅嘢,真係好好彩,又畀佢哋食碗麵攪X掂,十九世紀下半季日本已經有153間私人銀行,並開始統一貨幣為「日元」,白銀退場,紙幣流通,而中國要到七十年後(1949)先做到統一貨幣(人民幣),日本人一早就做咗鳥。

貨幣,法幣係一種「信心」同「信用」,要你相信手中嘅「印刷品」可以換到商品同服務,大家都係講個「信」字。日本人信「萬年一系」嘅天皇,信剝削佢哋嘅政府,錢只會存入日本人自己開嘅銀行。大清呢?十九世紀所有有錢人只會將錢存入英資背景嘅匯豐(係呀!0005匯控呀),因為領事管轄權,大清無權查匯豐賬目,喂,好多錢唔見得光架,比你查?發緊夢喇!日本方面,亦好快響十九世紀70年代建立中央銀行管理銀根同貨幣,大清其實都有中央銀行,不過係英資嘅匯豐啫。日本人將銀根控制響自己人手上,大清就將夾萬條鎖匙交畀英國人,後果係點?自己睇!

事實上到咗今日今時,依事其實都冇變過,假設你響內地做生意賺咗一億現金,而你面前有兩間銀行你揀入錢,一間係中銀,一間係匯豐,愛国的你一定揀中銀吧!(口裡説不,身體卻很誠實…)

日本嘅路都唔係一帆風順,下次再講。(當日本金融大展拳腳期間,光緒正響被竇內打飛機,攪到成床都係……)

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

支持
成牀都係
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(二十九)

十九世紀最後三十年,日本短時間內融入世界資本主義帝國集團中,且成為大玩家,玩到要「脫亞入歐」,的確係勁!另一方面亦好好彩。

上文已經提過,日本食洋腸過程亦非一帆風順,19世紀80年代,日本亦曾經因印太多銀紙(印乜嘢銀紙呀,量化寬鬆啫),導致日元大幅眨值,引發惡性通貨膨脹。但係成個社會不但冇亂,而且大部份人上下一心勒緊褲頭克服金融災難,日本人絕對相信政府能力。反觀中國人就永遠唔會相信政府,就算口講話信,都會陽奉陰違,講一套,做一套,中國人就係最叻,人民唔信政府,個社會就好容易動盪,上一趟廣東廣西大失業潮就爆發咗太平天國之亂,死二千萬人,差唔多成個日本三份二人口。

日本得以大成功,因為人民有巨大嘅向心力。當「民族」依個團結人民嘅概念響十九世紀出現嘅時候,當時世界並無強烈民族概念,只有國家概念。以中國為例,所謂「中華民族」概念要到康有為梁啟超出現後先廣泛傳播,但日本人一早就因為「萬世一系」嘅天皇體系而「被」團結起來,成為一個生死與共嘅「文化共同體」,加上四面環海嘅地緣因素、擁有共同語言文化同生活飲食習慣,大和民族比世界上其他地區嘅「民族」更早被創建出嚟。仲有宗教信仰,日本最多人信奉嘅神道教本身就係「政教合一」嘅意識形態操控工具。

另外,日本嘅「武士階級」響明治維新前係一股龐大嘅社會力量,原本係一個極度危險嘅計時炸彈,但新政府竟然能將依股威脅化成助力,依個係改革得以成功嘅關鍵。明治新政治要削藩同取締武士階級,西鄉隆盛、山縣有朋之類嘅武士領袖以愛國心為號召擁護天皇專政,化解咗潛在於內部嘅分裂根源,有助全國人民一致槍口對外,一齊抵擋外來帝國主義者嘅侵略。當然其中亦少不免有血腥顛壓,1877年嘅薩摩叛亂就有三萬名武士起事,最後被東京新軍血腥擊滅(詳情可睇睇Tom Cruise 2003年嗰套【最後武士The Last Samurai】電影)。

Boost起明治新政嘅金主,日本三大財閥亦以維護國家利益為優先考慮,話佢哋愛國(其實日本人唔鍾意用【愛國】嗰名,佢哋叫【憂國】)固然亦係事實,但佢哋明顯清楚了解金融主導權(銀根)絕對唔可以落入外國人手上,維護國家利益即維護自己利益,佢哋睇得遠啲啲,同期大清嘅李鴻章、張之洞、盛宣懷、席正甫之流,只睇眼前利益,勾結外國勢力斷送大清金融主導權予帝國主義者,血液中永遠流住洋買辦嘅基因,大清最後輸,就輸在有依種人揸權。

再深入意識形態層次去睇,日本天皇視人民為人民,縱使階級有別但仍某程度上憂戚與共;但大清則以外族身份入主中原,一直以來,都係將人民當成「降虜」(投降嘅俘虜),「人民」唔同「降虜」,依個亦係大清滿蒙貴族同官僚集團往往以自身利益為出發點嘅理由。日本人嘅團結性,產生咗世上無出其右嘅嚴謹紀律性(只有德國可比),亦因為有依份特別守紀律嘅社會秩序,先可以創造出「明治維新」嘅經濟奇蹟。1895年嘅甲午戰爭,就係日本帝國收割成果嘅重要一役,當然依場仗,佢哋亦非打不可,理由遲啲再講。

光緒呀,你打完飛機未?慈禧呢?身心已做好準備,迎接退休生活,下一次,返番1889年劉晶親政再開始……

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十)

光緒王劉晶1898年親政,親政之後亦用冇漏精嘅記錄,睇嚟佢得到實質權力後已經好返曬(但之後都係冇仔生,陰九公…),當時大清人民同全世界都對依個十九歲大清皇帝抱有好大期望,(大家唔準笑,當日CY Leung同林鄭上任時,我常公子都對佢哋一對黑白無常抱有好大期望),不過希望愈大,失望就愈大。做人做鬼都要記住,千祈唔好對政客咁天真嬌。

豆斗擺好晒棋先退休,一心為大清好,為劉晶好,只要劉晶(好似江澤民同胡錦濤咁)堅守住豆斗(鄧小平)嘅開放改革路線、寧右勿左,做個能力中等、盡責嘅行政管理人員,大清其實大有可為,但係劉晶明顯好憎豆斗,親政之後就立即同豆斗一直行嘅現代化路線唱反調,條小氣仆街仔第一,北洋艦隊停購戰艦(講真,咪就係甲午慘敗嘅主因囉);第二撂置京漢鐵路計劃;第三貨幣改革再無下文……仲未夠,豆斗之前重用嘅人佢唔用,大量現代化改革嘅文件又唔處理(可能有英文睇唔明怕露底結果唔睇)。

後世人有個感覺,認為劉晶光緒係現代改革先鋒,豆斗慈禧係守舊派死廢老,但其實啱啱相反,守舊嘅人係二十歲出頭嘅劉晶,剩係依個point,就已經值得同豆斗用十萬字平反。

光緒嘅反常守舊行為,其實同攪屎棍翁同龢條契弟有關,由於翁同龢係劉晶老師,劉晶一直同佢關係好好,甚至當佢係自己老豆,聽曬佢話。翁契弟一直係儒家保守派代表,同洋務派李鴻章長期不和,劉晶親政後嘅反洋態度一定就同條契弟有關,舉個例,1891年李鴻章上書要求劉晶學英文,連豆斗都出埋聲,但係翁契弟就一口反對,認為冇咁嘅需要。講老實話,控制皇帝嘅決定,就等於控制大清,翁契弟都唔知等咗依個機會幾耐?佢一心以為劉晶親政之日,就係佢發圍之時,佢一心要將大清帶返去儒家哲學嘅臭馬桶入面藕臭再藕臭。依種人只顧自身利益,只關心自己嘅夢想,將廣大市民利益放響屎忽後面再後面,咁大家公道小小,叫佢一聲契弟,其實係讚緊佢,因為契弟都係一個人,正確嚟講,應該叫佢做一個器官:( )【填充題】。

A.狗歡喜
B.豬歡喜
C.有臭味嘅歡喜

豆斗真係冇諗過劉晶咁廢,佢一早安排咗自己嘅退休計劃,其實好簡單,豆斗只係想起處地方俾自己安享晚年,仲有避開劉晶,專心禮佛,於是佢揀咗離開北京市中心嘅一處地方,興建「頤和園」。

佢一定唔知,頤和園會令佢遺臭萬年。鄭若驊僭建只係冇心之失都俾人鬧到飛天,起頤和園令大清打輸甲午戰爭喎?依隻鑊,夠佢孭一百年……真相又係唔係咁,下次再講。

到底係樓主FF 出黎定係學術界已有相關睇法?
純吹水

靓腳
支持
常公子頻道登陸Youtube,【大清亡國關慈禧蛋牛治】有聲(我把聲)又有畫!請大家支持我,記得睇完,「訂閱」我條常公子channel!

去片👉https://youtu.be/KKMmBkHIY-4

Where is HSBC 1865~WW2 呢間野都抽唔少水
又唔好講到係慈禧功勞,純粹早期佢同洋務派係盟友所以搞開放搞西化,之後痴埋清流派咪仇洋到仆街,其實只不過一場宮庭權力鬥爭,支那人眼光從來無遠過
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十二)

中國近代史最鍾意屈人,豆斗比人屈得最甘單嘢,就係修建「頤和園」。

一般嘅講法係豆斗攞曬大清啲公帑去修建頤和園,窮奢極侈,攪到北洋艦隊冇錢買戰艦,最後打輸甲午戰爭,成為歷史罪人吸血鬼,依隻死貓食足一百年!

街坊傳聞,頤和園嘅興建費用係3000萬兩白銀(折算港幣90億左右,妖!都未夠十份一條高鉄喇…),但根據日本歷史學者嘅研究,修建費大約只係六份一500萬兩白銀(15億港幣)左右,修建頤和園真正洗咗幾多錢冇一個定案,但根據頤和園前身「清漪園」嘅建造費用「用咗15年,耗費440萬兩白銀」推算,計埋十九世紀八九十年代嘅通貨膨脹,修建頤和園都唔會超過600萬兩白銀,而且3000萬兩白銀依個數字實在太巨大,個波明顯係吹大咗,典解?屈豆斗囉?邊個屈豆斗?梁啟超掛?革命黨掛?國民黨掛?滿州國掛?中共文膽陳伯達掛?總之你講我又講,人噏我又噏,咁咪變咗事實囉。

約瑟夫·戈培爾(Joseph Goebbels)名言:『謊言重覆千遍就是真理。』

500萬兩白銀,就只係劉晶(光緒)條仆街仔大婚嘅洗費,劉晶結婚所用嘅15億港紙,就係100%公帑嘞。至於頤和園單工程,豆斗從來冇響國庫攞過一分錢,佢自己首先攞咗300萬兩白銀私己錢擺底,其餘200至300萬兩,一部份則向文武百官眾籌得來,餘數先向海軍衙門籌集,因為大清撥畀海軍軍費款項最大,豆斗偷小小都係正常架,由史料推論,響1889年至1995年頤和園工程進行期間,豆斗每年大約偷咗30萬兩出嚟,總數合共150萬至180萬兩之間。以當時南北洋海軍軍費每年3000萬兩計算,每年豆斗大約撻走1%軍費左右,以豆斗嘅權力同聲望,小數目咋。依筆錢,對整個大清海軍運作影響性絕對不大,更加唔會係導至甲午戰爭慘敗嘅主因。依隻死貓,佢老母佢食到應一應!

而豆斗依單冤獄又由邊個吹起呢?咪又係帝師翁同龢條【攪屎棍+契弟】囉,《翁同龢日記》中有句「以昆明湖易渤海,萬夀山換灤陽」,後世人就憑依句説話,將北洋海軍慘敗於日本隻驚世大黑鑊推曬畀慈禧,其實1895年前北洋海軍停購新型軍艦,係劉晶光緒決定嘅,海軍軍費同發展一直滯後於陸軍,係李鴻章政敵左宗棠遺留落嚟嘅思維同政策,可惜左冷禪響甲午戰爭前(1885)去咗見努爾哈赤,冇人怪佢囉。

咁豆斗真係有撻海軍軍費嘅,但窮奢極侈?禍國殃民就點講都唔通,佢只係唔好彩撞正場甲午戰爭啫。路易十四建凡爾賽宮,人面獸心朱棣修築紫禁城,維多利亞女王建白金漢宮一樣洗咗好多錢,佢哋就係「為世界文明留下偉大遺產」,豆斗起個「頤和園」就十惡不赦,咁……明屈啫!唔同佢平反?我常公子睇唔過眼囉。

下次講講,中年女人千祈唔好信佛……

留名 義和團同戊戌維新先係最大爭議 仲未講到
有撚排
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(三十三)

1889年放下一切嘅慈禧,的確係想退休。

佢同唐朝武則天唔同(中國歷史上出現過兩個女王,嚴格嚟講仲有劉邦老婆呂雉,但佢執政時間只有8年太短,什麼都不知道嘅紅都女王江清唔計),武則天雄才大略,曾經嘗試稱帝改朝換代,可惜最後都打破唔到儒家嘅父權帝皇專政制度,豆斗係聰明人,自己知自己事,佢從來冇諗過稱帝,攪兩次「垂簾聽政」掌握實權差唔多三十年,對佢嚟講已經相當足夠。

依三十年(1861至1889)係大清起死回生嘅大轉折,冇咗豆斗,我常公子可以寫包單大清早已亡黨亡國,太平天國之亂其實已經要咗大清條命,冇豆斗出現,中國絕對會陷入大分裂,分分鐘最後好似印度咁成為大英帝國嘅殖民地(咁可能對中國人嚟講係好事都未定…),豆斗當機立斷,大刀闊斧進行開放改革,長期揸權有時候只係權宜之策,病人未脫離危險時期,冇奶油換主診醫生嘅。豆斗一手帶領大清邁向現代化之路,功成身退,臨走前擺好曬棋,佢嘅行為絕冇辜負過大清,亦對得往老公咸豐同承繼人光緒,對得住四億大清子民,對得住天地良心,咁仲屌,咁只係你有問題。

遇上100%嘅政客,只係你嘅一廂情愿,政治人物做到60分已經國泰民安,豆斗,我常公子比75分!

退休之時豆斗已經年近六十,以百多年前嘅角度去睇,佢等同今日一個七十幾歲嘅老人家,半生仆心仆病貢獻國家,鞠躬盡瘁,退休起撻地方畀自己頤養天年,聽吓京戲學吓佛,有咩唔啱先?有人話佢品味低下鍾意通俗嘅京劇唔鍾要聽崑曲,佢係人生攻擊,我常公子就最愛周星馳。

豆斗退休後冇完全離開政壇,仍干涉政事,咁又屌?第一,如果劉晶攪得掂,我諗豆斗亦唔會理唔想理。第二,專制君皇制度,認人唔認事,人亡先政息。豆斗一日在世,佢仍有巨大影響力同震攝力,自古中國帝皇,其影響力要直接帶入棺材先會完全結束,例子太多,只舉一個,20世紀80年代鄧小平引退,胡耀邦同趙紫陽先後出任中共黨總書記,表面上係國家領導人係佢兩位,但實權卻牢牢掌握響軍委會主席鄧小平手上。退休慈禧同光緒嘅關係大致差唔多,但豆斗參予政事嘅時間一定比鄧小平小。

一個聰明嘅老人,係唔駛勞煩其他人照顧嘅,慈禧一早安排好自己嘅退休生活,長居頤和園,得閒聽吓京劇,之吓船河、招呼吓啲和尚高僧學吓佛唸吓經、間中出席一下公開活動,同各國領事打吓交道、或者同李蓮英成班太監仔玩吓角色扮演,自己佛祖上身響蓮花池扮「老佛爺」坐蓮,優哉悠哉。

不過,用心理狀態分析佢,豆斗退休後,心神明顯放鬆曬,或者佢覺得大清會一直順落去,佢做低嘅嘢會開花結果,水到渠成。於是佢嗰幾年潛心禮佛,古往今來,不少中年女人或老年女人都鍾意信佛,今時今日幾多活佛生神仙和尚神棍都係由富婆包養架(包養一辭冇眨義,冇性暗示),冇他嘅,作為一個有錢有樓有老公養嘅富婆,現實要得到嘅嘢都可以垂手可得,咁人生仲有乜所求先?咪追求心靈境界嘅超昇囉、咪追求啲更加虛無飄渺嘅嘢囉,唔通仲同一般人咁臨老仲憂柴憂米咩?

佛,下次再繼續……

【大清亡國關慈禧蛋牛治】第二回Youtube上線

https://youtu.be/iVib0m6X5TA

請捧場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞