大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
一個咁既標題開係講故台

不如考慮下重開改名扔去學術台啦
[
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(十二)

1861年慈禧執政以來,一直非常勤力,其實做「大清皇帝」依份工,勤力就可以,每日不外乎睇吓email覆吓email(奏章),簽個名開吓九會同啲大臣九噏幾句,史書記載慈禧每朝大約五點開工,下晝四點左右收工,十一小時工作,同一個普通香港人嘅工時差唔多,話太辛苦亦唔係。

前文提過慈禧執政初期,咸豐細佬恭親王奕訢可能先至係大清最高領導人。事實上亦係,奕訢最初亦冇將二十四五歲嘅西太后慈禧放入眼內,1865年,慈禧就借同治(黃一山)之手發放一道聖旨,攻擊奕訢「從議政以來,妄自尊大,諸多狂傲,依仗爵高權重,目無君上……」,最後攪到奕訢要響慈禧腳邊「伏地痛哭」,慈禧先原諒佢,經過依場小風波,從此冇人敢睇小慈禧,佢亦將實權一步一步收入自己手裡面,加上一齊「垂簾聽政」嘅東太后慈安太后冇乜野心,文化水平勤力度亦不及慈禧,到咗1870左右,慈禧的確掌握咗大清嘅實質政權。中國5000年大歷史中,唯一能夠同佢比較嘅女性,亦只有盛唐嘅武曌武則天。

中国人就係叻。

太平之國內戰,係世界歷史上一場死得最多人嘅內戰,2000萬人瓜咗,同期美國南北戰爭死60萬人,係中國內戰嘅三十份之一,第一次世界大戰死1500萬,第二次世界大戰加埋原子彈希特拉屠殺猶太人都係多太平天國小小,你話係咪勁抽吖?單從死亡人數,你就知道太平天國內戰其實有幾很咁大鑊,大清半隻腳已被拉入棺材中。

帶開一筆,最近翻讀史料發現有件咁嘅事,太平天國戰爭後期,話説軍事天才忠王李秀成帶領6000兵馬突襲杭州,其實佢只係想引開敵人兵力,冇打算真係入城,但杭州城內嘅女人怕太平軍入城將佢哋污辱,為保貞節,城內竟然有數萬女性上吊服毒自殺?咁又死幾萬,死得人多就係咁解,一件「小事」可反映出當時中國內戰嘅殘酷同野蠻,當然仲有中國人嘅愚昧同無知,仲有,自己人打自己人就係最叻。仲有仲有,中国人就係命賤如此!?

就算慈禧有幾叻幾勤力政治手腕有幾聰明都好,要佢救返肺Can三期嘅大清已經冇可能。開展洋務運動,的確為五癆七傷嘅大清帶來小小新氣象,不過中國人繼續唔生性,一邊學習洋人,一邊又仇視洋人,加上上層建築中以醇親王奕譞為首嘅「滅夷派」推波助瀾,製造輿論蒙騙國民,民間對洋人洋物洋腸洋娃娃有嚴重錯誤理解,終於又爆出1870年嘅「天津教案」,局內人借力打力,矛頭直指洋務運動大將曾國藩。

明日再講洋鬼子殺中国孤兒……

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(十三)

政治博奕嘅最高技巧,係殺人於無形。

平定太平天國之亂,出力最多嘅人係曾國藩同李鴻章,仲有大英帝國女王伊莉沙白一世,因為係佢大力主張出兵扶清。曾生係百份百愛國人仕,正途出身儒家忠君愛國(党)哲學支持者,出錢出力組織湘軍打洪秀全,打贏之後就立刻解散湘軍大部份主力,擺明車馬幫大清,慈禧見佢咁乖,昇到佢做直隸總督,令南方江浙系漢族仕紳勢力到達顛峰,北京班大食懶滿清貴族會唔會妥佢?你話呢?

洋務運動佢係領頭人,從外國購買機器,連同李鴻章響上海設立「江南製造總局」,用機器仿造西式軍用武器,重新裝備心口得個「勇」字嘅清軍。慈禧同奕訢係佢背後嘅大力支持者,可惜一場「天津教案」就擺咗佢上神檯。

兩次鴉片戰爭割地賠款,火燒圓明園,太平天國又攞住「基督教」三個字起義,死成二千萬人,普羅民眾仇視洋人就係理所當然,民間愚男愚女亦最like人話乜佢話乜(到今日都係)。同治九年1870年,天津發生反洋教事件,事源法國天主教傳教士響天津望海樓強佔民地起教堂,積聚民怨。其時天津又有拐帶幼兒案件發生,拉到嘅拐子佬又話自已係法國神父主使,加上傳教士主理嘅育嬰堂因傳染病(天花)死咗三四十個孤兒,於是群情洶湧,成萬人包圍教堂,最後殺人放火,二十個傳教士同洋商被監生打死,身首異處!

事件即刻昇格上外交層次,英美法等七國聯名向清政府集體抗議,並集結軍艦於天津外圍港口示威。好嘞,咁點拆先?放火係你?打死人又係你喎?同埋你又冇軍艦?又唔夠惡又唔夠打?拆條毛咩?但大清就偏偏派咗曾國藩去拆依單嘢!(對佢真係好嘞……)

拆?

肇事者20人斬頭,充軍25人,天津知府流放黑龍江,派人去法蘭西道歉加賠錢,盛惠50萬兩白銀(折算今日一兩白銀值$300蚊港元左右購買力,即付1億5000萬港元)。吓?咁仲唔係賣国賊?仲唔係漢奸?仲唔係汪精衞?仲唔係劉少奇?輿論同全國上下一致狂隊曾國藩,之後佢仲被燉瓜菇由直隸總督變番兩江總督,曾(蔭權)硬食依隻政治死貓,有口難言,鬱住鬱住,過咗兩年1872年仲死埋,享年六十有一咋。

講真,曾生明顯係政治鬥爭嘅犧牲品,天津教案單嘢邊個傾就邊個死,同埋根本亦冇得傾。歷史上有兩個觀點,第一個係北京以奕譞為首嘅「滅夷派」推曾生去死,目的為咗削弱慈禧太后為首「洋腸派」嘅勢力。第二個觀點係滿清貴族集團(包括慈禧在內)要對付江南不斷坐大嘅漢人士大夫集團勢力,所以要揾蔭權嚟祭旗。

我信前者,1869年有「安德尊事件」,1870年有「天津教案」,兩者明顯衝住慈禧而來,典解?因為同治一日一日長大,就快出場親政,改朝換代日子嚟緊,新一輪權力交替快將上演。

下次繼續……

咁幫吓手推推佢,寫得好卵辛苦架,巴打!
不如轉學術台啦
呢到正經野少人睇
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(十四)

踏入十九世紀七十年代,眨吓眼,慈禧已經管治咗大清差唔多十年時間,頭十年,佢嘅成就有目共睹,大清由一個肺Can三期病人退返到二期尾,面色稍為好轉,未死得住。慈禧作為一個三十歲左右嘅女人,能夠有效平衡各方勢力,曾李嘅親西方羊腸運動繼續進行(泛民),滿清貴族集團滅夷保守派(愛港力量)亦唔敢玩嘢,可以話,都係慈禧嘅權謀運用得宜嘅結果,後世人話佢係個冇用低能嘅大嬸,依個説法其實已經完全可以推翻曬。

不過權力鬥爭仍暗中進行,「安德尊」事件令慈禧仇視慈安同奕訢,「天津教案」,以醇親王奕譞為首嘅「滅夷派」成功斬去慈禧洋腸運動左右手之一嘅曾國藩,加上同治皇帝親政在即,慈禧要開始籌備點樣退落嚟(或者有咩方法唔退落嚟連任多幾屆)。

同治帝載淳(細龜)係慈禧親生仔,自幼比翁同龢教導正統儒家哲學思想,立心要做個救民於水深火熱嘅好皇帝,不過佢嘅能力明顯好低,翁同龢就響日記透露過同治「寫字唔靚」「成日唔想返學」「見書就怕」「唔識作文」「思路不開」……,如果我冇估錯,同治應該係…………低能嘅!唔係,有小小「讀寫障礙」啫,佢唔鍾意讀書最鍾意玩,鍾意聽歌(戲曲),仲成日同啲親王friend(恬親王)太監你夜晚偷偷出宮去蒲,史稱「微服叫雞」!

以慈禧性格同智慧,佢冇可能like有小小seven嘅細龜,一定覺得佢爛泥扶唔上壁,1872年初,同治要結婚,有兩條女佢揀邊個做皇后,第一個係慈安揀嘅阿古特氏(唔係曼城前鋒阿古路),另一個係慈禧心水富察氏,但同治偏偏唔聽親生老母話,揀咗前者,慈禧當然唔like,因為阿古特氏外公係端華,即係辛酉政變中八個顧命大臣之一,慈禧發動政變時被賜令自盡!但冇計,皇帝揀皇后係大曬嘅,不過依件事令兩母子關係正式破裂,有史書記載慈禧甚至發脾四,唔俾細龜住響中宮,同老母再冇嘢講嘅同治,更加放縱自己,出宮夜蒲次數更密(根本唔駛理由嘅,佢鍾意滾吖嘛)。

洋曆1873年2月23日,同治正式親政,大清嘅最高權力落入一個17歲喜愛夜蒲嘅年青人手中,而慈禧同慈安亦結束「垂簾聽政」局面,正式退番入後宮,理論上不再涉足政治,只能安心終老。

嗰一年,慈禧38歲,正值人生智慧同歷練最高峰之際,要一下子放低曬所有權力退隱後宮,其實冇咩可能,況且大清響佢手上剛剛恢復過嚟,交俾有小小低嘅細龜打理,唔死有鬼?但慈禧要再上場,必需有一個特定條件:

細龜要死!

做乜咁撚多人負皮
幾有趣
有冇咩例子,我對歷史嘅認識真係唔多
樓主加油 真心好好睇
樓主啲史料係邊到搵返嚟?
所謂正史又係邊啲?
辛苦晒巴打
[url]我越來越相信「八國聯軍」唔係人地蝦支那,係支那串串貢在先

http://lih.kg/aPRCFS

LIHKG @ Android[/url]

第二個立場,我都唔知邊一邊正確,不過兩邊睇晒係好事。
嗰邊9up居多…
你鍾意信邊d咪信邊d。
其實外國既史料對慈禧評價唔差
我地讀既歷史係經過修改

好似孫中山咁
其實佢同外國秘密簽條約賣好多地
lm
【常威考証】為花柳治替慈禧平反(十五)

響中國家長式中央集權嘅帝制系統內,最高權力成日會無厘頭落入一啲seven-head手中,同治就係個好例子,佢能夠做皇帝,只因為血統(天命)同運氣,以佢嘅能力,睇怕響鳳來樓做個龜公都未必勝任。

登基之後,同治細龜仍然要返學,成個大清皇宮裡嘅高級知識份子仍然想細龜有出色小小,但細龜依然故我,返學時「毫無神采,且多嬉笑」,一放學就想辦法去玩,事實上佢嘅表現同一般十六七歲嘅二世祖(富九代)冇咩分別,但好衰唔衰,佢係一個人口接近三億古老帝國嘅最高統治者。

初初登基頭幾個月,細龜仲扮正路,但後來就成日偷懶日日射波,因為喜愛夜蒲,結果好晏起身,接見官員嘅人數愈來愈少,有時甚至一日見得一兩丁友,辦公枱上嘅文件(奏章)堆積如山,佢根本睇唔曬,好多亦唔睇就批,用朱砂筆寫句「知道了」(康熙名句)「依議」就算數,根本冇心處理,好好哋大清 嘅一場開放改革就咁樣開始放慢步伐……

響後宮仍然牢牢掌握大清實權嘅武則天慈禧唔會唔知道佢啲衰嘢,佢嘅失望情緒一定不斷昇溫。但阿細龜仲唔知死,除咗成日「微服叫雞」外,親政之後,更將京城妓女(唔知如煙有冇份?)帶返紫禁城內尋歡作樂,佢個終於朵臭曬,全個北京城,人人都知道大清出咗個叫雞皇帝,Yeah~~~!

響佢任內,法國人入侵越南,中國派兵幫拖(唔駛講又係慘敗收場)。對面海另一個年青人(另一件治),1852出生,當時20歲出頭嘅明治天皇就真係有為青年嘞,1867年德川幕府大將軍德川慶喜「大政歸還」,明治天皇重掌最高權力,勵精圖治,活力十足,能力超卓,大日本帝國正式掘起,1874年擴張領土,第一個目標係大清領土臺灣,同治下旨增強臺灣防務,或者當時同治與大清上下(包抬慈禧)仍未覺悟,大清嘅最大敵人已經稍稍出現鳥…………

細龜呢?響依個時候,佢發表咗佢任內最大嘅一個政績工程,就係修建国仇家恨云集一身嘅圓明園……人哋明治想辦法努力揾錢,你同治就諗埋啲屎橋努力駛錢,唯有一句,Hi Aunt!

唔怕貨比貨,做人真係唔好比較咁多……下次carry on!

【常威考証】為花柳治替慈禧平反(十六)

同治細龜用現代詞彙去形容,叫廢青。

佢親政前後唔夠兩年,最偉大嘅政績工程係提出重建圓明園,但大清庫房根本唔夠錢,工程進行咗一排就要斷尾。同治為此扯火好嬲,仲因此公開Hi恭親王奕訢Aunt,攪到要慈禧出面去拆。重建圓明園工程收皮,同治並未放棄其「逃離紫禁城」生活嘅夢想,又開始修建「西苑」(即今日中南海)。

點解又重建圓明園同西苑?原因好簡單,並唔係咩重建大清聲威,以雪國恥,廢青就係冇咁大嘅夢想架,細龜只係想學明朝荒淫大帝正德朱厚照一樣,興建「豹房」居住,永遠逃避紫禁城內親生老母同嗰班大臣嘅約束,全宇宙都知,細龜最鍾意玩同滾,成日比人管住,又要讀書又要睇文件又要開會,佢又點會Happy先得架?要玩就要玩盡啲玩顛啲,晚晚帶女返來,就唔可以繼續住響紫禁城內,起個新竇比自己住,就係十八歲嘅細龜嘅終極夢想。

響同治壓力下,修建西苑工程馬上撥款動工,1874年夏天至冬天,同治成日去視察工程進度,絶對唔俾好似高鐵同港豬噢大橋一樣死拖難拖……

直到有一日,佢冷親,病咗。

1874年12月8號,同治開始出疹,御醫判斷為生天花,之後病情加劇,全身出水泡滲血,大鑊喇。國家唔可以冇人話事,同治病重期間,慈禧已經重新出關審批奏章,第十六日,細龜病情有好轉跡象,但好快又「腰間紅腫潰破,浸流膿水」,拖到1875年1月12日蒙主寵召正式去見努爾哈赤。依個短命皇帝死嘅時候得18歲,有人話佢係死於花柳(梅毒),但係佢亦有可能真係死於天花,因為同治姐姐亦響2月5日死於天花。同治駕崩,成日陪佢花天走地嘅一班friend同太監都被重罰,有人被開除貴族資格,亦有人充軍黑龍江。

同治死後,佢老婆曼城前鋒阿古路亦展示其儒家哲學嘅偉大情操,絕食殉夫,3月27日監生餓死自己於宮內,阿古路絕食身亡,相信被逼成份居多,傳聞佢仲有身孕,一屍兩命添,佢唔死,生個仔出嚟,慈禧咪冇得重新執政?如果阿古路生咗仔承繼皇位,咁佢先係皇太后,係佢「垂簾聽政」唔係慈禧喎……。左睇右睇,同治杏加橙後最大得益者係邊個?咪佢親生老母慈禧囉,因為同治最後冇仔生,冇人承繼皇位,慈禧「唯有」選擇醇親王奕譞同慈禧細妹生嘅仔載湉繼承大清皇位,佢就係之後夜祭珍妃嘅光緒帝,光緒嗰陣三歲仲未識自已屙屎,咁嘅局面,唯有有請小鳳姐再出場。

慈禧同慈安響群臣嘅巨大「壓力」下,被逼再次「垂簾聽政」,重新執掌大清政權。廢青瓜柴,明君回歸,成個大清舒服曬,當時人人都係咁諗。究竟係唔係慈禧一手安排害死親生仔同治?(權力面前,親生仔都冇情講)冇人知囉,但我信,因為慈禧絕對有動機咁做,佢亦有能力咁做,下次分析吓我依個論點。

(識嘢的人)咸認為西太后延長大清國滿族統治壽命。

大清國民
雖然唔知係咪全部都係真,但係好撚好睇!樓主加油
Lm
【常威隨便噏】由十九世紀嘅大清思考今日嘅香港

今日叉開一筆。

地府裡有牛頭馬面話所有嘅歷史都係現代史,歷史只係比人用現代嘅角度去思考事物嘅本質。

十九世紀七十年代,成個歐洲高速向前,尤其係科技,同治微服叫雞嘅時候,麥士維(James Clerk Maxwell)已經發現電磁力嘅基本原理,人類亦由「蒸汽時代」邁向「電力時代」,醫學,化學發展亦一日千里,顯微鏡下化學家發現粒子世界,化學元素理論誕生,整個物質世界嘅神秘面紗即將被揭開。政治經濟方面,當中國嘅資產階級尚未形成嘅時候(講來講去,成三億人口民族資本家得個紅頂商人胡雪巖……),歐洲工人階級已經開始醒覺,馬克思「共產黨宣言」發表,要全世界無產者團結起來推翻資產階級,1848年嘅歐洲大革命遍地開花,1871年巴黎公社短命政權建立,為資本主義制度嘅必然性投下核彈。當成個世界不斷變化同向前邁進嘅時候,大清做緊乜?

大清攪羊腸運動當然想竭力趕上世界潮流,但佢哋嘅上層建築同貴族階級仍醉心於權力鬥爭,醉心於維護自身嘅既有利益同原來嘅守舊遊戲規則,拒絕接受大規模嘅改革,拒絕洗牌,甚至有部份人(例如奕譞)拒統發展西方科技,教育制度依然是卜卜齋四書五經考科舉做貪官,科技新思維發展無法響民間傳播擴散,一句「中學為體,西學為用」道盡當時一切嘅荒謬同愚昧。與大清一齊起步攪羊腸運動嘅日本,明治天皇大刀闊斧拋棄舊觀念舊世界,全盤西化,大力發展科技同資本主義生產模式,清日比較下,結果顯示咗響之後發生嘅甲午戰爭。

今日嘅香港又點jet?

其實同19世紀嘅大清都好似,如果七八十年代係香港嘅康雍乾盛世,現在嘅香港就係嘉慶中葉。踏入21世紀,全世界著眼於科技(互聯網)發展,今日香港最值錢嘅0700騰訊都係科技股啦,香港自己呢?繼續固步自封,繼續攪自家制房地產全融周邊產品炒賣生意,繼續塘水滾塘魚,既得利益者拒絕接受新事物同新遊戲規則,堅定不移沿用舊路,堅持住以往三四十年一直運作嘅舊體制繼續獲利賺錢,結果成個香港比佢哋攪「灣」曬,成個局面嚴重滯後於世界科技潮流,冇自家科技產物、冇自家科技品牌,工業掏空,基礎萎縮,加埋愚民政策,大家痴痴呆呆坐埋一枱,大家只見眼前有座大山,睇唔到大山後仲有山,大山後仲有山……嘻嘻哈哈,用嘅係人哋嘅科技成果,玩嘅係人哋嘅遊戲,自己呢?香港嘅科技呢?

妖!可能你會反駁,駛鬼識科技咩?玩財技就夠囉!但香港人千萬唔好以為人哋唔識玩財技成個世界剩係得你識,人哋眨吓眼已經玩財技玩得叻過你十倍鳥,你仍未發現,仍未覺悟,仍然自己以為自己好叻……我至叻,咪成個問題所在囉,陰公豬。

大清亡國,亡於蠢。香港人不蠢,共勉之。

下次講番慈禧殺子嘅心理側寫。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞