大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
【大清亡國關 #怪獸家長 蛋牛治】

😜香港好多怪獸家長,佢哋一心為咗啲仔女好,驚啲仔女大個搵唔到食,結果好希望佢哋可以贏在起跑線,但好多時候好心做壞事,累咗自己同時都累埋啲仔女。怪獸家長犯嘅最大毛病,就係以為自己可以睇通未來,可以睇到歷史嘅發展進程。但係,其實歷史同六合彩嘅本質非常相似,你真係估唔到佢開乜嘢冧巴。

😝20年前,冇人會知道原來識普通話係一個極大既優勢。今日嘅香港人,又有邊個可以答到我2047會發生乜嘢事呢?既然我哋睇唔透未來,既然未來係一大堆未知數,咁我哋點解要用現在嘅數據去推敲未來?空想之後嘅趨勢,從而做出一連串無意義嘅動作呢?

😍【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/tY-QlYMFhZc

【常威中史】為慈禧平反系列(六十九)

為獨裁者平反,時候大家見啲獨裁者一做就係三四十年,或者佢哋都係唔X想嘅,因為要搵到一個人交權,做到同自己一模一樣嘅嘢,真係好X難,你睇毛澤東,劉少奇唔啱,林彪又唔啱,江青又唔啱,鄧小平又唔啱,最後要將權力交咗畀一個能力好有限嘅大好人華國鋒先生。當其時,慈禧真係好想將權力交畀劉晶,自己安安靜靜退休,唸佛睇戲,但係劉晶光緒真係冇咁嘅能力,雖然佢咁靚仔又有型。

1895年慈禧一步一步揸返權,因為《馬關條約》內差唔多二億兩白銀(600億)賠款,數目實在太龐大,慈禧一定要揸返住條數,否則拖爆大清一啲都唔奇。講番日本,甲午戰爭開打前日本嘅國庫只有3000萬兩白銀(90億,咁小)儲備,為咗打仗發行公債8000萬兩(240億)。成功收返2億(600億),賺凸8000萬兩(240億)。呢場戰爭令日本庫房水浸,之後日本喺倫敦大手購入黃金(sorry!唔係倫敦金),完成國內日圓金本位建設工作,從此以後,日圓成為一種極度有信用嘅國際貨幣流通全世界,日本國力進一步提昇,脫亞入歐,指日可待,當時,一日圓兌換一兩白銀左右,第二次世界大戰之後,日圓先比美國佬大手質低瘋狂大眨值,變為以「千」「萬」做單位,十年河東,十年河西。

慈禧半復出,整治劉晶,之前已經提過1895年有Tom boy珍妃賣官事件,慈禧重責真妃之餘,亦將劉晶身邊嘅豬朋狗友同事革走,唔俾劉晶有私人時間同陌生人接觸。1896年年頭,慈禧甚至將軍機處調去頤和園,響東門外設立軍機公所,方便自己出入辦公,劉晶衰到冇人有,個個當佢透明,正式靠邊站。

上次講過,1896年5月,李鴻章代表大清出使俄國參與尼古拉斯二世加冕儀式,同時暢遊歐洲,其實當時李鴻章有特別任務響身。為咗仰壓日本野心,慈禧決心拉攏俄國對付日本。慈禧心知肚明俄國人想要啲乜,當時俄國正興建緊西伯利亞鐵路,橫跨整個俄羅斯,直達海參威,鐵路可以一直喺俄國領土之內,但係要兜一個大彎,一係就穿過大清滿州領土直達終點,後者比前者短500公里。慈禧用呢個條件拉攏俄國,大清更加投資500萬兩白銀(15億港紙,濕濕碎)成為大清國內「東北俄路」1/3嘅鐵路股東。俄國亦都答應,如果日本再出手侵略大清,一定會出兵幫手,之後嘅日俄戰爭,正正就係由此而嚟,當然俄國亦冇諗過自己會輸畀日本仔,波羅的海艦隊全軍覆沒後,俄國嘅國運亦正式步入墳墓,列寧、托洛斯基講句多謝唔該。

李鴻章去聖彼德堡其實就係簽呢份密約,為咗掩飾唔畀其他列強起疑心(Especially Japan),李生仲專登訪問多四個歐洲國家,照X光製造國際新聞,撈咗個「東方卑斯麥」靚朵返嚟。李鴻章返番中國,佢以為立咗大功,慈禧會原諒佢,但係慈禧用完即棄,正式結束咗同佢30幾年嘅親密戰友關係。

中俄密約簽訂、籌備好向日本賠款後,慈禧又一次穩固咗大清帝國嘅根基,1897年初,慈禧基本上冇過問政事,交返權俾劉晶,但係劉晶一啲都唔爭氣,一事無成之餘,仲響契弟翁引領之下,識咗個新豬朋,佢叫康有為。

即係呢個時候,世界上最惡嘅人殺到!邊位?希特拉呀!

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

夜咗唔敢睇【七不思議系列一:孽咒】
https://play.google.com/store/books/details?id=gSZnDwAAQBAJ

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #李鴻章 #俄國 #西伯利亞鐵路
【大清亡國關 #CO 蛋牛治】

深宮殺人,易如反掌。為咗權力,人命只係籌碼,早年睇過一本書叫【血酬定律】,內裡講權力本身,有時候並非純粹金錢交易,而係用血嚟做交易籌碼,即係用條命嚟換取權力,牽涉人命,就超越金錢,因為錢咩都買得返,係條命就買唔番。

放返去今日嘅社會,有人問點解某啲政權可以穩如泰山?我答你,嗰啲政權嘅基石係無數人命堆砌而成,係用血嚟建立,血酬無法償還,除非有人肯用更多生命重新制定新血約覆蓋前者。和理非非永遠冇可能成功,理由亦響依處。

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/Yj_cQElqTKM
各位你好啊,我想講啲嘢,我響度連載一啲關於近代史嘅文章,其實係有個目的,當然我想大家到最後會買我本書令我發達,但係做出版賺得幾多?大家應該心知肚明……

可能你唔信我,但係我心裏面真係有一個想法,我真係想大家,尤其是年青人,真真正正認識近代史,你越清楚歷史,你就知道呢一刻發生緊乜嘢事……

好簡單,如果你要面對一個敵人,你必須知道佢究竟係邊個,同埋佢有乜嘢背景同埋諗法,否則最後只會被敵人撳住嚟砌,冇得翻身!

你唔想俾人蝦,就要知己知彼,百戰百勝已經冇可能,但係保住條命保住能量保住想法,就總有機會翻身……

今時今日我哋已經畀人踩到上頭殼頂,香港人一向聰明,但係依家卻俾人話我哋香港人好蠢,尤其是年青一代完全冇料到,面對呢種講法我祇有四個字回應:

X你老母!

共勉之,and等著瞧。
追完連登,追埋你FB,支持樓主
鑑古知今
俾個正評丫,課金乞兒買飯盒食
俾個正評丫,課金乞兒買飯盒食
一早正皮咗啦

【常威中史】為慈禧平反系列(七十)

今日想講一個大題目,帝國主義者侵略中國(或者叫清國),設立租界同埋殖民地,佢哋往往都有一個藉口,就係幫助「清國」(或者統稱為中國)呢個落後嘅國度,建設現代化同擺脱野蠻封建嘅古老狀態。即係話,佢哋嘅侵略行為係善意嘅,係苦口良藥,係為你好,你應該多謝佢哋都多謝唔切。

1895年馬關條約簽署嘅過程中,李鴻章曾經利用外交手段要求列強介入仰壓日本,世界上冇免費午餐,人哋借咗錢畀你,你就要還,你唔還就淋紅油收數,天經地義。上次講過,清國已經向俄國還債,容許沙皇嘅西伯利亞鐵路貫通自己本土。到咗1897年,歐洲列強都開始伸手向大清攞地。德國,一個19世紀末期,由好大喜功嘅德皇威廉二世(Wilhelm II,1859-1941)帶領下,高速崛起嘅超級強國睇準時機,要求大清攞山東膠洲灣做海軍基地,作為德國勢力伸向遠東嘅起步點。德國人提出嘅理由好荒謬,佢哋話自己幫助大清要返遼東半島,所以要攞地,咁都講得出,證明一句說話,弱國無外交。

當時掌權嘅劉晶當然唔制啦,於是德國人畀啲顏色你睇,派戰艦去膠州灣外邊遊吓遊吓,觀賞吓風景,感受吓海風,當時大清已經冇曬北洋海軍戰艦,人哋擺隊戰艦響你海邊,你就得個睇字囉。11月1號,兩個德國傳教士響山東一條村度比人殺咗。德國艦隊即刻駛入膠州灣,要求大清48小時之內作出交代,你老母啊,擺到明係搶吖。

北京紫禁城之內,當然冇人夠膽同德國開戰,日本都唔夠打?唔通會夠希特拉打咩?最後個波交比慈禧,老佛爺金口決定,德國人要乜就俾乜佢。於是1898年3月6號,大清簽紙租借膠州灣及青島比德國99年。順帶一提,簽紙嘅人又係李鴻章,李鴻章都算好使好用。

從此以後,德國人開始喺山東青島進行現代化建設。0168青島啤酒咪係德國人留低嘅傑作囉,而德國喺山東青島一帶鋪設嘅地下排水系統仲用到今時今日,個個都話正。

青島只係其中一個帝國主義者建設現代化嘅好例子,仲有日治時代嘅台灣,仲有上海,上海呢條小漁村係英國法國兩者由1842年零開始,一手打造成為國際大都會。當然大家唔好忘記仲有香港,唔係做咗100年英國殖民地,大家今日有咁開心?

除此以外,仲有之後日本親手打造嘅滿洲國,1948年國共內戰,由林彪(1907-1971),劉亞樓(1910-1965)指揮嘅「遼沈戰役」,就係成功取得滿洲國留低嘅大量軍工設施同埋城市建設,為中共打下深厚嘅戰略基礎,中國共產黨先可以穩住陣腳,長驅直進南下佔領整個江山,將蔣介石趕去台灣,取得政權,建設中華人民共和國。

歷史係奇妙嘅,同愛情一樣,前人種花,後人收割。冇帝國主義者張牙舞爪嘅侵略,亦都唔會有咁多傳奇嘅事情發生,今日喺呢度,我唔係為咗嗰啲帝國主義侵略者塗脂抹粉,但係事實擺喺眼前,唔到你唔信,尤其是身為香港人,唔通我哋真係唔使同英女皇講聲thank you?

你覺得唔啱聽,隨便開口屌我。但係受人恩果千年記,你夾硬抹去事實當冇發生過,就係你唔啱囉。

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #李鴻章 #德國 #青島

https://www.382now.com/product?id=87

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

課金乞兒買飯盒食
【大清亡國關 #郭嵩燾 蛋牛治】

🍐1875年豆十二要做三件大事,第一件事就係派人出外國考察,睇吓洋人點解咁威咁勁,郭嵩燾係第一個會操流利英語嘅大清官員,但係好可惜,好似郭嵩燾呢類人物喺之後出現嘅次數亦都唔多

🍐大清亡國係亡响自己手上邊,係亡於佢哋根本冇辦法同整個世界資本主義接軌。做人嘅嘢,不進則退,讀書如是,做嘢如是,放喺社會同埋歷史上面亦如是。我在三再強調多一次,我對香港充滿希望,我對香港人亦都充滿希望,因為我對自己都充滿希望,但係首先,我哋要明白同承認自己有咩不足之處。如果你認為係冇,就係最大嘅問題所在🤕

🚿【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/Qjj5Luqe--U
留名, 點解唔開係學術台

【常威中史】為慈禧平反系列(七十一)

德國人就咁就要咗膠州灣同青島,講真真係so easy,其他人睇見咁Jet so?冇理由唔搶埋一份架?

於是繼德國人之後,俄國人又開口要租借旅順港,之前已經講過,西伯利亞鐵路合作計劃俄國佬已經響大清攞過著數,但又要割地,初初大清當然唔肯制,俄國崇禎尼古拉二世打算派海軍陸戰隊強行登陸,攞咗旅順再算。但後來,佢哋採取另一種和平友善嘅方法攞地,就係畀錢,不過唔係畀錢大清,而係畀錢李鴻章。簡單啲講係行賄,如果大清有ICAC,己經可以拉人封艇!不過大清當然冇ICAC啦,就算今日嘅中華人民共和國都未有啦,香港勝在有ICAC,邊個搞出ICAC?要記住啊,係六呎七吋高嘅麥理浩爵士。

行賄價錢係50萬兩白銀,折算1億5000萬港圓,李鴻章袋袋平安,就簽紙將旅順租借俾俄國人25年。寫到呢度真係火都嚟,喪權辱國真係自己攞嚟衰,雖然「貪污」響中國人文化係天經地義並唔犯法,但上次講過李鴻章已經完全失勢,當時佢亦被褫奪北洋大臣一職,理論上冇正式官職響身,我真係唔明點解佢仲有權簽紙割讓旅順港,唯有講句,大清嘅制度真係亂柒咁嚟,你係完全估佢唔到,你係完全估佢唔到。

俄國好似曾江「得」一聲,又得咗!英國同法國當然不甘後人,1898年大英帝國租借咗山東半島原本嘅北洋海軍基地威海衛,租約同時都係25年,加埋拓展香港地界,即界限街以北嘅「新界」,租借期99年,就係呢單嘢,先引申出1997四個不祥數字。法國租借廣州灣25年,去到呢度,大清沿海嘅重要戰略據點,差不多完全落入列強手上,後世所謂列強瓜分中國就係咁解。據說每次割地,豆斗同劉晶都哭哭啼啼,呼天搶地,但有卵用麼?鬼叫你窮?鬼叫你打輸甲午戰爭?

日本人睇住事情嘅發生,心裡邊仲難過,當然唔係替大清難過,而係替自己難過,響佢哋嘅角度,只係覺得歐洲列強瓜分咗佢哋原有嘅戰爭利益,佢哋都係受害者之一(?)。甲午戰爭係日本人打嘅,幾萬條人命係日本人付出,但得到最大嘅利益竟然係從來冇做過嘢嘅西方列強。亦因為呢個緣故,日本國內民衆仇洋嘅心理更加熾熱,佢哋明白,唔想再受洋人欺壓,就一定要更加強大。之後日本國內右翼橫行,軍人當道,國民共識東亞係佢哋嘅,唔係歐洲列強嘅。「軍國主義」同「大東亞共榮圈」就係由此誕生,之後幾十年生靈塗炭,其實大家都有責任。

如果有一個叫「攞中國人著數榜」,排第一嘅一定係俄國佬,地緣關係,佢哋同我哋太近喇,就好似墨西哥好近美國、波蘭同德國一樣,想避都冇得避。數數埋埋,大清連同之後嘅民國加中共,俄國人合共掠奪本來屬於中國人嘅土地,直情有一個美國咁Q大,好撚奇怪,一個比長洲大小小嘅釣魚臺島屌足幾十年,反而從來就冇人去追究俄國人?所以有時,同人借錢千祈唔好借十零廿萬,要借就借夠一億幾千萬,世情都係咁,細數會追你還錢,大數反而唔敢搞你。

政治方面,俄國人對中國嘅影響更加前無來者,1921年中國共產黨係由「第三國際」(Third International,即共產國際)親手建立,布爾什維克革命勝利後奪權嘅蘇維埃(Soviet)向中國輸出共產主義同革命。除咗中共,冇蘇聯提供嘅資金同埋軍備,冇鮑羅廷(1884-1951)空降來華,蔣介石嘅廣州政府亦冇可能響1927年完成北伐,打敗北洋軍閥統一江山,同樣冇蘇聯嘅資助同直接介入,中華人民共和國亦唔可以響1949年建立起嚟。唔係要以糧食代替盧布還債畀蘇聯,脫離佢嘅控制,中國亦唔會有三年大饑荒,死3500萬人!

到咗今時今日,俄羅斯依然同中國息息相關,雖然俄羅斯行資本主義,中國仲行緊社會主義,但大家無分彼此,搭埋同一條船,共同抗衡大美國單邊主義,百年好兄弟,其實從來冇分開過片刻,呢啲就可能叫做真正嘅愛情。

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #李鴻章 #帝國主義者 #俄國
我有冇需要去學術台開個貼?
推推

【常威中史】為慈禧平反系列(七十二)

自從1895年打敗甲午戰爭,大清帝國陷入咗畀列強瓜分、予取予攜嘅局面,伸手就要,易過借火。劉晶當權,有求必應,只要你開聲就得。1898年5月29號,鬼子六恭親王去世,恭親王在世嘅時候,係大清洋務派領袖,隨住佢嘅死,大清進行咗30年嘅洋務運動,可以講亦宣佈正式全盤失敗。

1895至1898年依兩三年間,慈禧仍然退居幕後,大清不思進取,叻仔劉晶對整個局面完全失去控制能力,再咁落去,帝國瓦解亦都係理所當然……

1898年戊戌年,之後發生咗非常重要嘅事件「戊戌政變」。以下係一般人師奶阿叔對戊戌政變發生過程嘅睇法(或稱之為中學史觀):

『首先,一級大好人改革者夜葬真妃嘅光緒皇帝見到大清積弱同被列強瓜分,於是接納咗梁啟超康有為等人嘅改革意見,聯同幾個有識之士,大刀闊斧進行全國性嘅深入改革,企圖挽救搖搖欲墜的大清帝國。起初改革過程非常順利,大清欣欣向榮,人人都like,呢個亦都係大家口中理解嘅「百日維新」內容。但係喺呢個時候,邪惡同守舊嘅老不死女巫婆慈禧太后突然復出奪權,出手阻撓改革,要求大清重歸回頭路。於是光緒同埋「戊戌六君子」等人決定發動一場兵變,徹底清除慈禧太后影響力,佢哋首先聯絡喺天津小站練兵嘅太陽能電筒袁世凱,袁世凱表示同意join group,但轉頭條杏加橙即刻向頂頭上司榮祿篤背脊,榮祿將兵變嘅事講畀慈禧太后知,於是萬惡嘅慈禧先下手為強,搶先一步發動政變,鎮壓異己,囚禁光緒,六君子人頭落地。一場可歌可泣,足以挽救大清同千千萬萬水深火熱同胞嘅大改革全盤刹停。於是,大清完全失去希望,繼續封建保守,最後亡黨亡國,責任全部喺慈禧一個人身上。』

睇電影同睇電視劇,大家都好鍾意忠奸分明,復仇者聯盟要有滅霸(Thanos)做大佬比Superheros打。戲劇世界裡邊,總要有正義嘅一方同邪惡嘅一方。隨後國共兩黨重構大清歷史,呢個流傳咗百幾年嘅「戊戌政變」劇本有極重嘅戲劇成份,抹黑慈禧已經唔使多講。我常千戶想提出嘅係,忠奸分明劇本嘅好處係,要配合廣大民眾嘅知識水平,寫出真相可能大家都睇唔明。簡單啲畀套電視肥皂劇你睇,大家就以為自己乜都知道曬。唔係愚民政策,政策本身要有「愚民」存在先得架。

不過最離譜嘅係,「戊戌政變」個標準劇本係將忠奸調轉咗黑白調轉咗,忠變咗奸,黑變咗白。有人講中國近代史就一堆「屎」,夾硬執質你食,食到你屎都話香,其實一啲都冇誇張到。

下次繼續戊戌年發生嘅事……

【三島悠亞作品系列】
https://goo.gl/skc493

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #光緒
【大清亡國關 #Tom Cruise 蛋牛治】

好多人都鍾意將中國同日本比較,最近北海道地震大家有又比較一次,好多傳媒都講日本人非常之守秩序,地震之後互相幫助,真係一個亞洲民族典範,大家睇到,就非常之羡慕日本人。

我常公子反而睇到另一件事,2004年福島核電廠事故之後,日本人似乎仍未得到教訓,其實日本依個國家身處一個地震頻繁嘅塊板上,應唔應該用核能發電,係好值得商榷嘅。福島事故發生之後,日本仍冇反思核能發電。反而德國因為福島事故,國內大力取締核電廠,推動改用環保發電國策。

我再講多次,人比人比死人,尤其是千祈唔好同猶太人日耳曼人比……

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/Lszv-20Z19k
最後冇事

【常威中史】為慈禧平反系列(七十三)

未講戊戌年發生嘅事之前,首先要講吓一對即將登場的主角。

1862年至1895年間,成個大清現代化過程始終抱住一條阿婆紮腳布唔肯放,就係所謂「中體西用」。清國人從來冇諗過放棄傳統嘅儒家思想哲學宗法系統。即所謂君君臣臣父父子子。佢哋諗住學習西方嘅技術同科技,加埋中國果套固有嘅天下無敵傳統思想,就可以一躍成為一個現代化國家,殺出一條新血路。直到佢哋比對岸一個小國---一個響短時間內全盤西化、全盤學習西方文化制並徹底拋低自己原有文化同生活習慣嘅---日本徹底打敗之後,先至完全被嚇到瀨屎,知道唔改唔得。

簡單啲講,19世紀末期嘅清國,已經係一個設備技術現代化嘅國家,但政治制度仍然處於中世紀時代。對於政治制度改革嘅呼聲,孫中山康有為梁啟超唔係第一批,早有李鴻章淮軍幕僚馮桂芬(1809-1874)、知識份子容閎(1828-1912)提出過改革整個大清嘅政治制度,追上大時代。

容閎要提一提,佢係廣東珠海人,係第一批留學美國嘅中國人,獲得耶魯大學榮譽法學博士學位。但係響大清傳統士大夫嘅陣營裡面,佢哋微弱嘅聲音冇俾人哋重視到。而真真正正將中西理論結合,並轉化為政治行動,矢志推動變法,禍延家國且名揚天下嘅人,就係康有為(1858-1927)。

正確來講,康有為提出嘅改革就係四個字:「政治西化」。

康有為係廣東佬,佢嘅大弟子梁啟超亦都係廣東佬。不問而知佢哋嘅先進思維其實都係嚟自英國殖民地香港。其實由19世紀開始,中央政府就視香港為顛覆基地,呢個根深蒂固嘅概念,到今日都仲未改變過。

康有為係廣東南海人,大孫中山八歲。佢一個同鄉叫洪秀全,即耶穌細佬。南海康家係書香之家,世代做官。佢嘅祖先做過二品大官,佢老老豆豆康達初亦都喺江西撈過知懸,據康有為自己講,佢哋已經係十三代讀書人。康有為同好多依一類大人物一樣,自細就係一個神童。孫中山係神童,梁啟超係神童佢都係神童。佢11歲就讀完四書五經,之後博覽群書,喺鄉下好有星味。但係佢一直都考唔到鄉試做公務員,13年間,神童康六考六敗,真係冇面見江東父老,對於一個自負極高嘅知識份子嘅心理打擊可想而知,洪秀全就叫樣黐X咗線。

但係神童康冇放棄過,終於去到36歲,佢博咗條老命終於響鄉試中舉,行運一條龍,兩年之後,38歲佢仲喺北京考中埋進士,所以有啲嘢千祈唔好放棄,衹要有恆心鐵柱磨成針,當然家底要夠厚先。如果將件事放喺今日去睇,有個柒頭考大學考到36歲先考到,我諗大家都會覺得佢係痴鳩線嘅。但係中國古代嘅讀書人,考試做公務員似乎係佢哋唯一嘅出路,康有為彈起之後推動變法,當中一條就係廢除科舉,睇嚟佢對考試制度的確係恨之入骨。

半生行行企企嘅佢,周圍宣揚理念,談論政治,結交朋友,擴充人脈,竟然畀佢撈咗個「聖人」嘅朵返嚟。識人好過識字又一個好例子。如果用今日嘅概念去講,聖人康就係一啲叫公共知識份子嘅物體,公知呢享人你可以話完全冇用,但係佢又可以好有用。佢哋可以代表住一個社會、甚至國家民族嘅良心,佢嘅言論可以代表社會上面大部分(或小部份)嘅意見同價值觀,時來運到佢哋可以做埋官,更加可以影響政治同歷史嘅發展方向。捷克前總統茨拉夫哈維爾(Václav Havel,1936-2011)就係近代最成功嘅例子。

做得唔好嗰啲,咪好似我常千戶咁X樣,四個字:廉價文人。

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #戊戌政變 #康有為

課金乞兒買飯盒食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞