大清亡國關慈禧蛋牛治

1001 回覆
374 Like 141 Dislike
【大清亡國關細龜蛋牛治】

自從有咗Youtube語音導航之後,專頁生意好咗,雙管齊下,希望可以幫到【大清亡國關慈禧蛋牛治】銷情,賣多一本都是好,希望大家幫手,真金白銀支持吓我嘅近代史寫作計劃。明知山有虎,偏向虎山行,我依種人,叫seven。

慈禧要殺同治,其實一啲都唔出奇,為咗永續執政權,有咩做唔出?人世間,最大嘅誘惑叫權力,明白依一點,對了解世情好有幫助。

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/B5RBv1U0yjU

【常威中史】為慈禧平反系列(六十四)

1895年2月12號北洋艦隊全軍覆沒,張蔭桓去日本傾又傾條毛返嚟,第二日劉晶召開軍機緊急會議,會上佢老母佢竟然喊(長息悲嘆聲淚哽咽),主戰派契弟翁不知所措,李鴻藻叫皇帝罷免李鴻章。好彩住喺隔籬西苑嘅豆斗及時出手,保住李鴻章,因為豆斗知道,要傾,只有李鴻章識傾。真奇怪,翁同龢條契弟咁叻仔,點解唔係佢出去傾嘅?

2月16號,日本開出和談條件,一定要賠錢,一定要承認朝鮮獨立,一定要割地---否則唔好傾,好快打到嚟北京。期間李鴻章隻身接洽各國領事,希望歐洲列強干涉談判,對日本造成壓力。日本人睬你都傻,繼續擴大遼東半島佔領區,直指直隸。上次已經講過,好彩羅曼諾夫皇朝亡國之君尼古拉二世(1868-1918)出手,否則北京早已淪陷。

3月14號,已經72歲嘅李鴻章出發前往日本進行和談,四億人口嘅大清,最後竟然將依個沉重包袱交畀個72歲老人,你話陰功唔陰功冇?李鴻章帶住隨行官員33人,僕役90人乘坐德國商船從大沽口出發,19號到達福岡。兩國代表喺山口縣赤間關市嘅旅館「春帆樓」舉行會談。講真,喺間旅館同你傾,擺明係貶低你身價,3月20號到4月17號,用咗成個月中間經過七輪會談,最後簽訂日清媾和條約,大清叫佢做「馬關條約」,日本稱佢做「下關條約」。

其實當時開會已經相當國際化,一切文件以英文為主,雙方會談亦透過英語做中介語言。李鴻章嘅談判對手係日本首相伊藤博文同埋外相陸奧宗光。陸奧當時嘅肺病已經相當嚴重,完成埋最後一件任務,過兩年仲死埋。

談判期間,日本不斷以軍事施加壓力,企圖獲得更多談判籌碼,日本仔夠膽死將國內差唔多所有陸軍同後備軍、利用可以動員嘅一切船隻響談判期間輸送去遼東半島同山東半島,令到國內防守空虛,認真狠辣。而李鴻章就不斷打外交牌,希望以西方列強壓力抗衡日本人獅子開大口。

3月24日第三輪和談後,發生咗一件震驚世界嘅大事。李鴻章返回旅館途中,受到日本右翼青年小山豐太郎行刺,子彈命中李鴻章左眼下面頰,行刺事件令日本天皇同內閣極度震驚,佢哋好驚被國際社會指責為一如大清嘅野蠻國家。呢件事亦令到日本嘅談判態度軟化。可以相信,如果冇人行刺李鴻章,日本人一定死咬住遼東半島不放。

小山豐太郎之後被判終身監禁,但係響1907年特赦放返出嚟,有人話佢係頭山滿派出嘅刺客,至於頭山滿係邊位?第日有機會講奪命書生孫中山時再講。

順帶講一講香港人嘅威水史,有份參與談判嘅伍延芳(1842-1922)係百分百香港人,佢早年入讀聖保羅書院,1874年自費留學英國,取得法學博士同大律師資格,1877年成為香港第一位華人律師,1880年仲更加做咗香港第一位華人立法局議員,1881年佢創建電車計畫同進行九龍灣填海工程,1882年加入李鴻章陣型成為幕僚,馬關條約嘅法律條文都係由佢經手,之後佢做咗大清嘅外交家同法律專家,大力改革大清嘅法律制度。1911年亦係佢同袁世凱促成清室和平退位,達成共和,建立中華民國,民國初年出任司法總長,再之後發生嘅事日後再講,總之依位香港人就係勁,就係巴X閉。

【大清亡國關慈禧蛋牛治】
https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87

晚上唔敢睇【七不思議系列一:孽咒】
https://play.google.com/store/books/details?id=gSZnDwAAQBAJ

#常威 #慈禧太后 #晚清歷史 #甲午戰爭 #李鴻章 #馬關條約 #伍廷芳
休息一天
再推
去左書局買左本支持下
多?謝
【大清亡國關明治天皇蛋牛治】

😝今集YouTube我將同治皇帝同日本嘅明治天皇比較,其實,真係天同地,一個係百年一遇天上有,一個周街可以揾到嘅地底泥,一個叫全國女人做雞救國,另一個淨係鍾意叫雞,清國同日本,因為呢兩個完全品格品質非常之唔同嘅意年青人,而走上兩個非常極端嘅命運。

😁做人真係唔好比較咁多,我成日都講,七八十年代令香港經濟起飛嘅港督麥理浩爵士,如果佢同我哋曾經在任嘅四個特首比較,其實,都係明治天皇同同治嘅例子。麥理浩爵士過身嘅時候,遺產只有30萬英鎊,比?人哋身家點夠資格同你哋比啊?

😍【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/WIeQ_ScV2cY
每集一推

【常威中史】為慈禧平反系列(六十六)

未講臺灣人民英勇抗日嘅事蹟前,我想補充一則史料。

1894年2月,當丁汝昌率領剩低幾艘殘艦退到劉公島走投無路之際,佢收到一封由日本海軍總司令伊東祐亨(1843-1914)送嚟嘅「勸降書」,原文係英文,信裡面嘅內容大致係咁,我常公子試吓用母語(廣東話Cantonese)翻譯一下:

『大日本海軍總司令中將伊東祐亨,致書與大清國北洋水師提督丁軍門汝昌麾下:

時局大變,我同你現在於戰場上相見,實屬非常不幸。但係今日嘅事,係國家同國家嘅事,並唔係我同你之間嘅私人恩怨,我同你嘅友誼,同昨日一樣冇變過。我寫依封信亦都唔係單單為咗勸降一個清國水師提督咁簡單。

大凡天下大事,旁觀者清,當局者迷。清國海軍同陸軍接連慘敗,相信以閣下嘅聰明智慧,如果能夠心平氣和觀察,一定知道點解。

戰敗同你個人能力無關,係在於大清國墨守成規不懂變通、落後於大時代之故。今時今日,清國聘請政府官員,仍必須經過科舉考試。而科舉考試所考嘅係儒家經典文藝作品,官員晉升,亦係通過讀四書五經作八股文而擢昇。熟讀儒家經典就係昇官發財嘅保證,但係我想問,對於治國,儒家哲學同經典實際效果又有幾多呢?

當今世代,清國仍然沿用古老制度治國,大家都睇到,已經行唔X通。何況成個世界並唔係得清國一個國家,清國要獨行獨往,亦係冇可能。

過去30年,日本所經歷嘅改革亦都非常辛酸,閣下應該一清二楚。今天日本能夠將過去嘅舊患完全清除,係因為我哋能夠配合時代,響政治上作出大轉變,呢個亦係日本能夠自立嘅一個最大原因。

所以清國嘅政治改革係當務之急,如果肯改,配合世界大潮流,清國尚有一線生機,有如果仍然固步自封,唔肯改革,亡國係必然嘅事……』

伊東祐亨對丁汝昌所講嘅政治改革,就係君主立憲同埋西方代議政制民主議會制度。甲午戰爭爆發前幾年,日本已經開始實行民主議會制度,想辦法同歐洲諸國完全接軌,脫亞入歐。想提出一點,大清落後嘅地方係「政治」,而唔係「科技」!

呢封信出自敵人主將之手,具有劃時代意義。對於要大清實行政治改革,奮發圖強,其實民間已經有唔少聲音出現,1888年康有為已經上書清廷呼籲改革,1894年奪命書生亦寫過信比李鴻章,雖然事實擺在眼前,但係真係做嘅人就冇。一群既得利益者繼續維護住原有嘅死板古老制度,自己繼續肚滿腸肥,亡黨亡國關我叉事。

又要講番香港,香港再唔變,未來一定冇份響大桌上繼續玩,但係社會上一群既得利益者,繼續炒樓炒股炒炒炒。「科技」唔去發展,「政治」更調頭向下,我哋一直食糊嘅「法律制度」、「言論自由」完全冇人珍惜。談過戀愛未?佢一直喺你身邊,你梗係覺得冇咩嘢嘅,但一旦佢離開,你就會知道佢有幾好,到時候你就後悔莫及,到時候你又會講:如果要為呢份愛情劃上一個限期,你希望唔係五十年不變,而係一萬年。

到咗甲午戰爭俾日本仔打到一棟都冇,大家先至識驚,從1895年起,政治嘅改革聲音好似狂風暴雨震動大清朝野,風雲際會,下一Round就到百日維新,戊戌變法!

丁汝昌有冇睇過伊東封勸降書我唔知,但係10日後,佢就吞鴉片自殺,害死佢嘅,究竟係日本人?抑或係佢嘅祖國大清?

買定廉航飛機票,下次我哋飛臺灣。

【大清亡國關慈禧蛋牛治】實體購買
https://www.382now.com/product?id=87

又係夜咗唔好睇嘅書 【七不思議系列二:紙紮】
https://play.google.com/store/books/details/%E4%B8%89%E5%B3%B6%E6%82%A0%E4%BA%9E_SEVEN%E4%B8%83%E4%B8%8D%E6%80%9D%E8%AD%B0?id=DSpnDwAAQBAJ
強貼留名
【大清亡國關阿古路蛋牛治】

😝同治皇帝係一個悲劇人物,佢嘅能力同埋個性絕對唔係做一個好皇帝材料,佢只係喺一個不情願嘅情況之下,被安排到達一個自己能力完全不勝任嘅位置之上,做自己做唔到嘅嘢,佢唯一嘅收場就係死,否則唔係佢死,就係帝國滅亡。

😁就算係皇帝都好,一個人條命相對於一個帝國其實微不足道。做人能夠理解呢個道理,就會睇化好多事,劉曉波用咁嘅方法離開世界,其實並非偶然,亦唔係中共獨有……

😍【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

📌https://youtu.be/ziVPPHVR6QY
終於追到live
台灣人萬歲
Hala Taiwan
【大清亡國關 #科技蛋牛治】

今次講 #大清,其實係講 #香港,我常公子覺得而家香港嘅科技發展嚴重落後於世界大潮流,到目前為止我哋仍未有一個科技品牌行銷世界,今日大家可能覺得冇咩事,但係過多十年,一定好大鑊。有時候事物需要放長雙眼睇,太注重眼前利益,往往係失敗所在。

可能你會同我咁樣講,眼前嘅嘢都未搞掂?點樣可以放眼將來呢?更何況見招拆招,靈活變通,一直都係 #香港人 嘅強項同優勢,呢一點我唔反對,過去100年有歷史做證,香港人其實真係叻,真係型,但係就怕型過籠!

【#大清亡國關慈禧蛋牛治】語音導航!請大家記得睇完,幫手「#訂閱」我條YoutubeChannel!同埋介紹多啲人睇!

https://youtu.be/U825fF2xcRw
【大清亡國關 #馬基維利 蛋牛治】

歷史上面最偉大嘅 #馬基維利主義者 叫 #毛澤東,第二係 #史太林,連 #希特拉 #墨索尼利 都唔入流。但係我相信,慈禧絕對係一個偉大嘅馬基維利主義者。馬基維利主義者超越道德,超越人性,超越一切界限,成就帝王之道。慈禧喺每個範疇都能夠到達馬基維利主義者嘅要求,後世人睇小佢,只係我哋純粹無知。

今時今日嘅 #政治家,有馬基維利主義者潛質嘅有一個,佢叫 #特朗普,#DonaldTrump,呢個人 #扮豬食老虎,心思同城府其實都不知幾縝密。Donald Trump嘅存在,亦要大家相信,現代世界要成為成功嘅政治家,必需同時係一個成功嘅商人,仲要係一個 #大奸商。

https://youtu.be/60NZb8R4KZw
推推
一日之內追到 live左
睇到某啲回覆真係幾正

【常威中史】為慈禧平反系列(六十八)

甲午戰爭嘅慘敗,令到大清再一次陷入前所未有嘅包皮環境。割走台灣澎湖列島(包括約魚台)、賠錢事小,最慘嘅係用咗二十幾年時間建立嘅現化化海軍北洋艦隊被一鋪清袋,大清再一次被清空武力,從此面對外勢力入侵,亦冇力再自衛。

李鴻章利用外交手段抑壓日本野心,同時打開大門引狼入室,入嚟睇,入嚟揀!大清好快步入被列強瓜分嘅命運。最明顯嘅例子係德國嘅威廉二世,甲午之後,德國亦遠渡重洋叉隻腳埋嚟搶嘢食,俄國嘅新沙皇尼古拉二世更加積極預備擴張南下,進一步侵蝕大清領土,日本更加唔使講,背後加強小動作,聯系奪命書生,誓要推翻你滿清王朝不可。

甲午慘敗嘅另一個意義,係宣佈李鴻章時代正式結束。由太平天國平定到1895年嘅30年間,李鴻章權傾朝野,其實佢被稱為做「影子總理」一啲都唔過分。佢手上嘅淮軍系統一直操縱大清嘅軍事力量方向,佢同慈禧太后一手促成嘅洋務運動,更加係大清嘅基本國策,可惜比日本人一棍打巢。30年經營嘅大清現代化任務宣佈全盤失敗,李鴻章響大清政治上、軍事上嘅影響力亦到此為止。

簽完《馬關條約》後,李鴻章更加受到全國上下一致譴責(真係慘,傾又小,唔傾又小,又冇人可以傾……),之後李鴻章辭去直隸總督兼北洋大臣,正式下野,事實上係被慈禧光緒解除咗一齊實際職務,淨係保留返文華殿大學士銜頭,閒居響北京出入紫禁城辦事,直至1900先再復出做兩廣總督。

期間李鴻章做咗中國特使,負責外交禮儀事務,1896年佢就代表中國去咗聖彼德堡出席沙皇尼古拉二世加冕典禮,之後仲公費暢遊歐洲列國考察,優哉悠哉。最出名嘅一件事就係1896年6月去德國照X光,睇吓塊面被日本仔小山豐太郎射入去嗰粒子彈。李鴻章喺政治上影響力暫時消失。不過佢始終大把錢,死唔去嘅。順帶一提,同期契弟翁同龢先生被調離軍機處,任命為總理各國事務衙門大臣,即外交大臣,不過以佢嘅能力、高傲嘅思想同人脈,能夠做到幾多嘢?大家心知肚明囉。同李鴻章比?契弟冇得比!

慈禧1889年正式退休,劉晶自己搞咗6、7年就搞到一鑊泡,亡黨亡國咁滯,佢嘅能力有幾高,真係可以睇得出。甲午之後,60歲嘅慈禧重新參與政務決策,但係冇正式復出,只係來回西苑同頤和園,睇頭睇尾。呢個時候,隨著李鴻章嘅勢力消失,慈禧亦都佈署將一直俾南方漢人操縱嘅政局,逐步回歸滿清皇族手上。接替李鴻章做直隸總督兼北洋大臣嘅人係榮祿(1836-1903),榮祿係慈禧堅定不移嘅支持者,早響1861年辛酉政變已經企喺慈禧側邊,1895年,榮祿正式接手大清軍務改革。

太陽能電筒袁世凱再次出場,1894年佢離開韓國,隱伏咗一排,之後就上門投靠榮祿,我諗袁世凱把口應該好得,榮祿一見佢就非常咁賞識佢,仲上奏畀劉晶知話大清冇左依個人唔得,韓國嘅事從此冇人追究袁世凱,所以話袁世凱叻仔就係咁解。當時大清陸軍有幾頹廢、戰鬥力有幾高強,經過甲午戰爭大家應該一清二楚,於是榮祿指派袁世凱改建陸軍系統,組建新軍,要求紫禁城大撥資源,比袁世凱響天津小站練兵,建設中國第一支真正嘅現代化普魯士式陸軍軍隊。

有榮祿枝大水喉射住,亦都係袁世凱一生嘅發跡點,北洋陸軍嘅人同事,從此影響中國政局三十幾四十年,袁世凱亦同時成為晚清近代史上面一個最重要嘅人物(沒有之一)。

https://play.google.com/store/books/details?id=C3hjDwAAQBAJ

推介【七不思議系列二:紙紮】
https://play.google.com/store/books/details/%E4%B8%89%E5%B3%B6%E6%82%A0%E4%BA%9E_SEVEN%E4%B8%83%E4%B8%8D%E6%80%9D%E8%AD%B0?id=DSpnDwAAQBAJ

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞