香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
最近真係好多扮認字特警專登矯枉過正,
我開頭以為係小學雞放暑假

仲有大白象工程全部有問題,
又有偽專家出嚟話無事

推post等多啲人睇先
On9?
矯枉過正,令到大衆都熱烈討論一啲其實無關痛癢嘅細節,其實有學名:

叫 bike-shed effect,或 law of triviality(瑣碎定理),係人類通病,因爲人類會好自然咁專注一啲自己可以短時間改變嘅細節,而唔係真係有效過嘅大方向。

連登有某啲會員好鍾意將大型討論帶離題,走去細節嗌交。
所以咪出post做下教育囉

唔係可惜,而係有需要。
完全認同, 高質post
個post仲未上到吹水台熱門
求樓主打救連登
共產黨最叻社會工程
散播負面消息唔會係主菜
講到尾係先有朝政有問題後有人扇風點火
明明個朝政有問題, 你叫人唔好亂傳消息就無事, 真係解決左個問題?
好似劏房咁, 成個東南亞好似得香港有, 唔通又呃自己, 其實樂觀d諗就無事 ?
八年前到d香港人就係好似咁呃自己無問題, 點知劏房問題就無神神出現左
連登只係社會縮影
身邊好多人係現實都開始係咁
可唔可以講多啲我地可以做啲咩去阻止?
一針見血
好似我曾經係中國社會既觀察咁,要人人都做隻人型豬

「成個社會都好唔鼓勵你關心社會。無限放大小人小事同個人基本道德,乜乜孝順敬老、文明路人,總之就唔係關心社會。但就算講個人基本修養都係得個講字,講左就當做左。

最後每日都要應付中國式排隊、中國式過馬路、中國式詐騙同種種唔跟規矩講人治講關系既中國式生活,你個人漸漸會變得只關心自己。」

https://lihkg.com/thread/665427/page/1
psuh
歷廢青
呢個世界冇「救主」呢樣嘢

要靠大家,依家知道多咗一樣敵人嘅伎倆,就要係生活上實行

要每日都用腦做人,而且要同身邊嘅人點出任何你見到係蓄意腐敗香港社會嘅事同人

一傳十,十傳百,知識可以傳得好快

香港人要對共產式思想控制全民免疫,靠大家。
我中咗一陣計,之後去搵下當時有咩post佢哋係唔想人睇到嘅,然後幫手推下post當補償

之後就無理班九唔搭八喇,唔理佢哋應該係最好嘅方法
講左咁多 咁解決辦法呢
呢啲伎倆係對成個社會洗腦嘅伎倆

目的係令到成個國家/地區不戰而敗,甚至歡迎入侵

因爲係控制思想嘅手法,所以可以做嘅其實就係思想免疫

每日面對新資訊嘅時候,都要諗諗有冇實行緊呢啲伎倆

發現有嘅話,要同身邊嘅人講

咁就可以做到成個社會思想免疫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞