香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
高質素貼 但真係冇辦法改變

幫推,太凖了
標籤污名化
唔係樓主, 但我想分享自己睇法
我其實明白點解好多人話想移民
亦都覺得呢樣係個人選擇自由
有邊個唔想生活喺一個好嘅環境?
只係我自己黎講再有考慮另外兩點

第一, 用「因為香港唔係心中所想咁好」呢類理由移民其實即係逃避喺香港要面對嘅問題
我會視「逃避要面對嘅問題」係一個更大嘅問題
當呢個情況下移民去其他國家, 我感覺自己變相為另一個國家帶黎其他問題
我自己黎講唔能夠接受成為人地嘅負累
假設移民左台灣, 而台灣有一日又變成好似香港咁嘅情況, 咁我係咪又要移民?
我嘅話係接受唔到呢種捻法, 接受唔到因為逃避問題而自己變成更大問題

第二, 移民就意味住要真誠效忠另一個國家
除左效忠香港之外, 我接受唔到要效忠其他國家
除非我係想要專精某D技術而移民, 並且他日係會番黎幫番香港建設更多野
否則我唔考慮移民

我自己黎講無話堅持, 無話有冇希望
單純係我覺得作為文明世界一份子要負起一D責任
咁你下一代都要陪你係香港受/等死?

我知我駁你地係好仆街,但係我真係好難改變到呢類諗法
我真係睇左香港新聞好多年,情況真係不斷惡化
以前反高鐵我上街俾同學笑我哂時間唔讀書
到後來升上大學,原本果班人都知政府係幾咁仆街
本來以為會有好轉,點知今日係去到「大家都知不過冇辦法/理唔到」
知又有咩用?咪仲仆街...
我知我係好負面,對唔住
我係度散播負面情緒隨時仲仆街過5毛
我只能夠話我將來一定會同下一代講我依家面對既係咩環境
推一下
唔好話仆唔仆街, 大家只係分享唔同睇法
咁我都講到明要移民係自由選擇
我係講出自己睇法唔係要用黎責怪其他人負唔負責任
係我單純認為自己應該咁做姐

至於你問係咪下一代要陪我死, 我唔係好明我做左D咩會咁
定係你指緊單純我自己嘅下一代?
如果係, 我就暫時無計劃生育, 所以無呢個憂慮
個個人都會因為唔同家庭背景而有唔同捻法, 好正常

你係有仔仔女女?
淨係見班本土派日日互相批鬥已經心淡
未有,只係有計劃

我意思係假設你有打算有下一代既話
作為父母點都唔會想仔女面對呢樣野
冇錯移民既下一代自然會有佢既困難
但係係在於難度既分別
面對中共既無力感實在太大
再諗下現時個教育制度係點?
樓主每個回復既tone都好有教授既feel
冇乜憤怒既語氣 好似真係看透曬對手咁
我呢啲低學歷廢青都睇到好撚受落
同時覺得樓主好撚型棍
連狗開始將呢個post放係熱門低排名位置
我覺得喺全球化之下「效忠一個國家」依樣嘢唔應該睇得咁重
只係我個人睇法
(當然唔代表可以忽視一個地方嘅歷史文化傳統)
淨係睇左頭兩版..
其實簂已經計劃緊移民..
真心覺得太多香港人質素好低(即係on9)
有一大部分同大眾觀念中既「大陸人」冇乜分別
請問樓主你堅持落去既原因係乜?覺得有冇希望?
唔係樓主, 但我想分享自己睇法
我其實明白點解好多人話想移民
亦都覺得呢樣係個人選擇自由
有邊個唔想生活喺一個好嘅環境?
只係我自己黎講再有考慮另外兩點

第一, 用「因為香港唔係心中所想咁好」呢類理由移民其實即係逃避喺香港要面對嘅問題
我會視「逃避要面對嘅問題」係一個更大嘅問題
當呢個情況下移民去其他國家, 我感覺自己變相為另一個國家帶黎其他問題
我自己黎講唔能夠接受成為人地嘅負累
假設移民左台灣, 而台灣有一日又變成好似香港咁嘅情況, 咁我係咪又要移民?
我嘅話係接受唔到呢種捻法, 接受唔到因為逃避問題而自己變成更大問題

第二, 移民就意味住要真誠效忠另一個國家
除左效忠香港之外, 我接受唔到要效忠其他國家
除非我係想要專精某D技術而移民, 並且他日係會番黎幫番香港建設更多野
否則我唔考慮移民

我自己黎講無話堅持, 無話有冇希望
單純係我覺得作為文明世界一份子要負起一D責任

不能同意更多
好難答你, 因為我無捻住有呢個計劃,
所以變左我個情況唔需要考慮呢D, 而唔能夠代入到你個處景
但我覺得只少你唔需要太責怪自己
無論你做乜決定都好, 只要係跟隨你自己意志已經好足夠

世界上總有D人負擔較少可以承受較多
總有D人係會有比較多野需要考慮然唔能夠承受較多, 但各自完全唔會有衝突
只係咁簡單
白痴想法。

英文係國際語言,歐美先進,白人善良,白人有風度。

咪一撚樣同你講果堆野一樣。

拿呢條冚家產就係想扯開話題喇 明明都唔撚關事又拉埋黎講
報紙晴報最落力, 經常標籤乜乜後港男港女問題
應該整個懶人包

一次過總結 然後share開去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞