香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
記得:你接受呢種無力感,你就真係輸了
所以千祈唔好氣餒,呢個係敵人想你做嘅嘢
支持樓主
我指既極端資本主義係指資本主義帶來既價值觀利益化, 而呢樣正正係香港人犯緊既錯, 同時間美國都面對緊同一問題

資本主義發展到後期, 社會階層流動性就會下降, 形成左有錢人繼續有錢, 誇代貧窮既社會問題, 人就會過份重視利益, 連教育都變得利益最大化, 令人文科學被過份忽略, 價值觀都會變得短視, 要求所有野都效益最大化, 成個社會就開始變化利己主義, 對時事冷感
好文要推

忍咗班放負友好耐
嘅得利益者
其實係畀利用
當中共完全接手,佢哋就會被拋棄
當年嘅蘇聯入侵其他國家,第一時間會將呢啲嘅得利益者槍決

Yuri有講過,對呢啲人,一樣係要「點醒」,但係個emphasis唔同。
呀,咁我明白你講嘅嘢啦
冇錯,late stage capitalism係會有呢啲問題

我覺得樓主講野係對抗共思想有正面輔助嫁啵 依家你地係用呢啲中共社會工程既手法黎抗共,所以咪就係要唔認同你地囉
再講返你地呢班唔知乜撚野人,小小constructive idea去抗共都無,淨係打擊所有參與抗共既人,你地又憑咩講人地狙擊你?你地咪就係共狗既一部份,屌尻你地有咩錯
定係你地真係精神分裂
救港嘅時機一早已經個我地懂事前已經過左,就係97之前。當時六四坦克碌豬,班民主黨仲可以自我安慰可以民主回歸,結果引狼入室去到今時今日咁。
如果英國佬仲係到嗰陣搞大佢,形勢可能同依加唔同哂。
亨利最鐘意追擊泛民
同時只話黑警/建制一句半句

一味追殺同陣營的人,到最後就係反建制碎片化,無反政府的大力量

港共樂見香港內部分裂
大字體係我哋連登鍵國kol專用字體黎㗎啵
對抗共產黨就要比共產黨做得更絕,譁衆取寵有咩問題?
你又無份參與人地既一切,人地做乜春關你咩事?成功就坐享其成,失敗就一沉百踩?你地玩狙擊唔自覺自己精神分裂?
你係抗共既話就唔好理同路人做乜野,你唔參與都唔好抗沉人地,呢啲基本啦下麻?
等我對號入座下先

樓主高學歷廢青又無參與九錢一心班喇沙鍵國黨嘅一切,人地用咩字體講啲乜關你撚事咩?成功就坐享其成,失敗就一沉百踩?你地玩狙擊唔自覺自己精神分裂? 你係抗共既話就唔好理同路人做乜野,你唔參與都唔好抗沉人地,呢啲基本啦下麻?

其實你知唔知自己講緊乜嘢呀

我覺得樓主講野係對抗共思想有正面輔助嫁啵 依家你地係用呢啲中共社會工程既手法黎抗共,所以咪就係要唔認同你地囉
再講返你地呢班唔知乜撚野人,小小constructive idea去抗共都無,淨係打擊所有參與抗共既人,你地又憑咩講人地狙擊你?你地咪就係共狗既一部份,屌尻你地有咩錯
定係你地真係精神分裂

你講緊乜呀?
我幾時有話「人地狙擊我」?
「你地」又係指邊個?我同9錢班喇沙大字鍵國黨唔同路嫁喎
尤里令我諗起red alert 2

其實5毛係連登嘅目的並唔係支持佢老細,而係令大家放棄討論,我覺得近排連登其實已經少左好多正常嘅active users。所以個解決辦法係大家多留言講下自己嘅諗法
屌撳多咗個icon
歷史巨輪上,時機永遠唔會一去不返
When there's a will, there's a way.
問題在於時機失去一次,下一次會越嚟越難
所以唯一真正問題係放棄
1997係契機,錯過咗,香港人就理應準備自己迎接下一次機會,唔好到時又錯失
高質,推
Science以前叫natural philosophy
必須一推
其實有啲嘢唔少人心知肚明,就係未搵到出路

而有權力改變嘅人,唔係asshole,就係dickhead
一句講曬 發窮悪
哲學的確係知識嘅根
牛頓嘅筆記甚至得少數係講力學,光學
大部分係講鍊金術同神學
係大家都想搵到出路嘅同時
敵人想你放棄,想你接受「現實」

所以我出post講下呢啲伎倆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞