香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
有需要嘅時候國家會征召你
得閒推下高ching啲高質post
篤五毛
幫手守住先
樓主好掂
講真吖
樓主講要影響到身邊人做到思想免疫
實際上係咪真係咁易做到
除非係天生好有批判思考能力嘅人
現有教育制度其實都已經被滲透得幾嚴重
再加上老一輩根深蒂固嘅思想
新一代喺前後夾擊嘅情況底下
好多時都已經唔知自己諗乜鳩
倒不如順住個勢任人擺佈

利申我係籌備緊想走嘅一份子,我係一察覺有咩異樣就直接屌出聲嘅人,但得嚟嘅只係種種冷漠同「係咁㗎啦」,有屌醒到兩三個嘅,但都係對現況得個知字,繼續默默做港豬
幫手一推
Yup,正正就係思想病毒

Yuri有一段interview講過,被demoralised嘅人會覺得自己個套思考先係正確,就算同佢指出事實都好容易第二日反彈返原型

要shape成個社會其實唔洗咩大力宣傳,(當然有幫助)但係始終其實係memetics。
我唔認為係矯枉過正,唔通變晒5 play 字都無問題
係難㗎啦
我個睇法係,個天睇得起香港人,所以先至有一個咁大奸大惡嘅敵人

我同你相反,係由外國返嚟
因為始終個屋企,係我哋嘅,有責任保護
統戰

五毛黨網軍係其一
https://en.m.wikipedia.org/wiki/50_Cent_Party

雖然一開波係柒

但佢地因為背後有水喉射住

慢慢會進化有數據統計改良

好似以前愛字頭咁
睇到comment都覺得香港人好撚on9
咁多人係度屌樓主
連登呢個地方都無濕鳩架啦仲衰撚過fb
都係*
香港人移民= 多一隻Chinese狗入侵其他國家文化
香港人移民= 多一隻Chinese狗入侵其他國家文化

屌嘅係一小班一睇就知係驚嘅人
見到佢哋自爆幾開心

抑或你係想mis-summarise個討論呢?
弱智

請用1000字闡述何為被中共強姦緊?
推爆個post先啦
唔係話放棄鬥爭
只係我想知有咩 路線 方式 同最基本理論
除左陳雲有講過之外 未見到有人提出
只係講香港獨立 以死相簿 同佢地做事方式 真係睇唔到會有咩效果
一種嘗試

失敗左

唔好氣餒

要重整旗鼓
拎出黎討論下,順便推post
最多幫推
你都識講行政立法啦柒頭

行政就係政府內部嘅事

立法就係立法會同法律界嘅人嘅事

香港人18歲以上合資格就可以考公務員

35個直選立法會議員都係市民選出黎

呢個post完全係每一個香港市民需要有嘅foundation
大陸移民係香港咁唔受歡迎,主要要三個原因。
1. 香港政治同法治被中共影響,引起主流社會嘅鄙視同不安,因而將情感發洩於中國人/移民上。

2. 大陸人文化/習慣上嘅差異令香港人唔適應,甚至覺得係破壞緊香港自身嘅文化。

3.啲大陸移民冇入鄉隨俗嘅概念。 唔了解,唔學習,唔接受香港文化,social norms 之類。

以上呢啲情況同樣適應係香港人移民到外國。

「移民」本質並唔係一件壞事,前提係你會去到人哋嘅國家履行好公民責任,除咗帶有資金、技術、專業知識等,最重要嘅係願意由內到外願意去了解同擁護人地嘅國家、歴史、文化、習性等等等等。 如果經過深思熟慮同多方面嘅考量,都想移民 係絕對冇問題。 但一定唔會係見到自己地方有事,就即刻諗移民先。

香港部分偏偏唔太願意去貢獻同建立社會,只係傾向享受好處,好多人分分鐘連香港自身嘅社會同文化都未有好深入嘅了解,亦唔願意去了解 更枉論去貢獻。係咁樣情況下移民同大陸人差無己 可能你係前面會深思熟慮嘅人好有能力嘅專才,但好多人其實唔係。

仲有菲傭係嚟俾香港人剝削,唔係移民嚟做香港人。 試下俾下賓賓拎香港身分證有居留權拎綜援,你覺得情況仲會唔會係依家咁?
本來想講,當上位者係班擁有絕對權力既弱智,下位係班民智未開既群眾,孤掌係難鳴
所有事都係利益遊戲,你傷唔到佢利益就挺食屎,在位者只要傷到basic need就即刻收大家檔,例如樓咁,將大家導哂去樓市,返工不了

不過諗落,其實政府就係一個咁既物體,會為民眾著想只係在位者仲有點良心,又或者睇到有利益價值;利益可以係無形,例如民心;而香港政府係唔需要呢樣野,討得主子歡心就係現港政府核心精神

失敗主義唔係失敗既主要原因,佢只係陳述目前事實
冇人知如何衡量價值同談判,結果人云亦云
被消費太多次,唔想再被消費,狼來了;失敗主義

理想
不合理>對不合理說不
現實
不合理>令自己接受不合理現象

能夠被洗腦,先決條件係本身信念容易動搖
信念動搖,源於對所信之物未夠了解
笑人蠢相信保藥黨電話騙案,其實其他身處之事都係萬變不離其中
五毛勿認真

要技術性擊倒
以後見到有人開分化post, 留分化 comment就貼呢個post條link
連自己香港人都要仇視,敵對,分派,又點樣可以對抗中國,對抗共產黨呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞