香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
唔係同意咁嘅睇法
返工都係面對現實嘅做法
要生活無能力自然要比別人控制左個時間
付出時間汗水換取薪金 目的都係要生活
我反而覺得理論有需要
因為有理論,成個歷史因緣先會睇得出
而藉此明眼人亦會知道點拆個局
個人認為呢樣野係社會風氣形成既普遍價值觀, 就算將既得利益者消滅, 價值觀唔改變都只會重蹈覆轍

真正要做既係每個人改變返既有價值觀, 例如賺錢買樓係無錯, 但有樓有錢=贏家?
啱啱先搞分化
而家要叫醒人
會灰心但冇絕望過,平時可以做嘅真係只有「修身」再去影響身邊嘅人。好欣賞你開呢個post
有冇多啲有關書籍可以介紹下?
返工為生活,生活為左繼續享受"精神毒品",呢個就係我既point
逃避左所有社會現實<---呢個可能唔係每個人既目的,但都會係個結果
最終結果就係,係呀我知律政司司長知法犯法呀,我知d基建偷工減料呀,我知d樓係貴到我一定買唔起呀,我知d在上位者為左利益不擇手段呀, so? 因為未燒到自己果疊,大家繼續可以依賴"精神毒品"
好似毒撚覺得自己無能力媾到女,但可以用叫雞去解決性需要咁
咩叫燒到自己果疊?e.g.你依賴緊既人拋棄你/斷你水喉/自己無左健康等等...
就好似毒撚發覺最後自己性無能,連雞都叫唔到咁
就會崩潰絕望
你外人唔係睇住佢log咩acc好難分

以2016年捉毛list為例,一開波要有個同事諗到,安排四五十個ac明目張膽做五毛/唔小心打簡單字/扮唔識港東話,做左個好多五毛既風氣(其實你認真諗下都知,都2016年啦邊會仲有咁多咁白痴既五毛,你唔上大陸forum都知咩坑爹sb,五毛點會唔識香港網路術語),然後買個乾淨acc捉毛,再開2x個ac帶頭和應(其實你又認真諗下都知,蔣囝推下post狙擊金融仔都有人話煩,點會一開波咁多人撐五毛list?仲有講到d毛咁易分,又簡體字又盛,有無需要list?)...其實只係一位同事搞起,之後就有好多人幫手捉毛整list...打手做既只係一步,最後變相大家互相監察言論,無實際討論

見咁多份job大部份都係針泛民,因為泛民擅於「得民心」同用法律框架內方法擴爭。就算你睇新聞捉不誠實使用電腦,佢捉「迪迪尼」仲熱心過獨派d踩界post,因為呢堆貌似踩界既野唔成事(魚蛋你有心搞,網上吹雞有用 ?落晒Tg group連個組織存在你都唔知啦),所以網上先反而比你地傾呢d佢眼中永遠唔成事/現事好易打壓既野
有書

大把!

遲啲開個「開卷有益」post
都唔係新聞,十年前香港精神死左啦,骨灰都化埋,頭埋胎去另一個星球
好!
咁你覺得遊行係消耗人民力量定帶動咗??
今日澳門 明日香港 醒啦香港人
香港人自己都睇唔起香港人
好難醒,連以為做緊正經野果班都比打手trap晒/滲晒

有d口講以死相摶,但所謂保密,佢自己內部其實有人睇晒,佢地搞個個集會搞手都好考慮會唔會比人拉,會唔會比人打,陪佢地出黎果班都係因為搞手派左定心丸唔會出事,得個slogan抛人,咁點會打壓你
好明顯logic出現問題
為生活 人人生活就係得精神垃圾?
睇野睇到好窄好難討論落去
無可否認好多人做野都係抱住打份工嘅心態
但唔少人係為左讓自己帶來更好生活先會工作
自古都係修身齊家治國平天下
自己都未養好點link落社會?
就算自己好左 屋企呢?
宜家個個都係做緊第一個目標
所以人人都唔會有時間有空間去諗點改變社會
巴打你睇野都幾單向線性思維
有時個問題唔係咁簡單
亦唔好當哂香港人係港豬
只可以講嘅係生活逼人無得揀
你已正評了這討論
樓主
問題在於啲廢老覺得咁仲係冇問題
班老人家 一直被洗腦,洗咗咁耐。 佢地自身嘅經歷、成長背景、社教化有太多太多同我地唔一樣。 我唔係認同佢地嘅諗法
只係覺得佢地嘅思維、價值觀同我地唔同亦唔係冇道理,正如佢地一樣冇辦法理解我地

唔好再成日係到以己度人,期望人地點點點 不如期望下自己啦。
廢老冇撚得救啦
講黎講去都係「共產黨點會俾你咁咁咁呀」
「唔好搞亂香港啦」
「買唔到樓廢青係度搞事」

佢地已經慣左安逸做奴隸
我地應該用力氣去同下一代講
而唔使哂力去同廢老講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞