香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
又關之鋒咩事
現況
其實不論是香港,還是世界各地,人類都存在差距,那份差距可以是財富,可以是健康,可以是權力,也可以是所擁有的不同…

正因為存在不同,每個人的感覺,每個人的看法,每個人的決定,都是不同的,唯一一樣是全人類都是相同的,是“惡”,惡是利,是期望,
就如每個人都有自己嘅正義一樣,反過來説是每個人都有自己嘅“惡”,無論如何掩飾,其本質都是一樣。

那麼,兩份“惡”相撞會怎麼樣,必有一敗,靠的是力量,現世太平,很多人忘記或不曾注意這“真實”。

如樓主所言:
1. 法律和秩序
以權力使不合倫理嘅立法手段成功
逼使人民對「正義」失去信心
草根參與,使其與權力鬥爭
中共漁人之利

2. 社會關係
使用金錢請打手引起對立
使得社會鬥爭

3. 安全
權力滲入實務部隊
控制情報,警察,軍事介入
結果:市民無助感

4. 內部政治
派人引起不同黨政治,私怨內鬥
但之所以有內鬥,因為本存有利益冲突同仇恨,讓人有機可乘
結果:唔團結

5. 外交
外交部威逼其他國家不支持香港
結果:孤立

3. 種族
招打手開post見高踩,遺傳,血統
結果:仇恨,撕裂

4. 人口
推高樓價,建立大灣區,將人由佢嘅出生地抽離,城市化
結果:異化,外族化

5. 勞資
透過工會 vs 資方
結果:鬥爭

社會動盪
1. 權力鬥爭
方法:民粹主義,不負責任的權力鬥爭
結果:共產黨出聲調平,做大佬

打交要力量
如上所述,不論是改變法律和秩序,改變社會關係,滲入實務部隊,清洗人口,引起權力鬥爭,勞資內鬥,增強種族主義,一切一切都是需要“力量”推動,不論是金錢,定權力,講到底,行政長官要中共同意已經輸一半。

所以依家情况是一個人(叫中共)打人,另一個人無法還手,樓主講到底指出要我地知道佢點打人,上勾拳?一腳踢?但卻改變不了佢打緊人嘅“事實”。但是這件事當然知好過唔知

其實即使冇中共鬥爭都唔會熄滅,就如唔存在理想鄉,窮人受支配,存在仇恨。資方諗盡方法減低工資,血汗工作。如果唔係打手點會有位入:世上點都有你依d廢人,如果唔係咪天下大亂?
咁樣正因為有位入,所以先會有:
港女vs港男 (性別)
廢老vs廢中vs廢青(年齡)
xx後vs yy後(年齡)
有錢有樓vs冇錢冇樓(經濟)
高學歷vs低學歷(知識)
已移民vs未移民(國籍)
另外,唔同政黨唔同理念互相鬥爭,權力鬥爭,唔同人種分立,南亞?蝗?
只是中共擴大仇恨,再做大佬調停,這是手法,但仇恨一直都在,而冇法杜絕

所以,中共要支配香港,那是他的“”。

再説,港人點解有本土嘅堅持?因為有利,被中共統治會由法治變人治,新聞封鎖,等於無人自殺?無人搶劫?無人犯罪了?,管制港人抽取其利益,金錢,而港人不願被中共㩒住吸錢,不願被中共㩒住人治,不願被人洗腦變無知白痴,中國是最後赢家?,所以反抗,點解?因為有他的“”,他的“利”。

所以若港人一直擁有此,將與中共的一直鬥爭,直到一方死去,鬥到幾時呀?鬥到真正人治,真正管制,同吸干香港利益嘅時候,即已死。

不過唔好話我咁講,依家係有組織vs冇組織,
而且好多人朝夕不保,買唔起樓,看不到希望,所以只能顧自己。
實力不平衡就是指這回事。

解篇
等其他人寫
介唔介意我用英文回?
打咁多中文好慢...
返屋企覆
慘得過我手寫千字文
你番屋先慢慢打啦
sad but true
可惜呢班未來嘅支柱一邊鬧緊個社會點用錢、樓、車嚟衡量自己嘅存在價值嘅同時,又走去用外表、衣著打扮同埋身材衡量番其他人嘅存在價值,實在係荒謬至極。

下一代不斷重複上一代嘅錯誤,就算知道係錯,都死不改過,好似一改就會令到佢哋蒙受巨大嘅損失咁,成個香港社會嘅上一代的確係做壞晒規矩、係錯、係衰,但唔代表下一代要跟住衰!如果仲有年輕人將香港社會腐敗嘅責任推晒落上一代度、而覺得自己唔需要負上任何責任嘅話,真係仲衰過小朋友。

仲有,一個唔將人當係人咁嚟看待人嘅社會係會無止境咁腐化,中國已經係一個完美嘅例子,而香港社會亦都係一樣,無將人當過喺人,而係一件貨品,一件有「格價」嘅貨品。

所以香港點解會出現大量嘅社會標籤,成個社會嘅仇恨情緒不斷滋生,因為成個社會扭曲晒。宜家嘅香港社會最需要嘅係去除所有嘅負面標籤,重新建立番正常嘅待人態度。
高質post
幫推
之前毓民仲係立法會個陣會指出政府奸狡既地方
等好多人都留意時事同知道惡策既後果
而家真係變左垃圾會
Wfc 咁樣
我自問自己都冷感左 冇以前咁關心時政了
係咁㗎啦,冇㗎啦,一個政權係唔會千秋萬世,我哋呢一代甚至下一代都可能會係同一個政權,但係過多幾代可能就唔同,希望我哋有生之年都可以見到有個唔同嘅政權
我自己都譯左一份
我一直都覺得某班人嘅抗爭方向好奇怪
近幾年嘅抗爭方向全部都係向中共有利嘅方向發展
由反雙學泛民港獨本土
到反71,64集會
鼓吹消極抗爭,焦土政策
甚至透過網上輿論幫警隊做vetting,篩走政治取向敵對政府嘅人
從結果黎睇全部都係對中共有利

我一直都只係覺得某班人被滲透咗先發佈呢堆言論,然後又有一堆真心膠附和
但聽完樓主講完之後先明白一切都係中共嘅操控輿論嘅手段
屈樓主係黃之鋒,痴線
佢鬼識it野咩
希望我地大家一齊唔好睇完就算
唔好比分化社會既人得逞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞