香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
自問係一隻港豬,有好多野知道都做唔到咩野
而且讀書又唔好,呢啲理論野根本冇時間冇心情去讀
但睇完呢個post先知道原來所有野嘅背後都有人搞屎棍

例如
香港嘅教育令到好多小朋友對學習0興趣甚至厭倦
對學習產生抗拒,大個左做個無知嘅人
淨係接收即食資訊,冇過濾能力
更唔好講深入了解,上網搵更多證據

另外又俾人推高樓價
好彩嘅有公屋居屋住下
唔好彩嘅日日捱生捱死搵錢買樓
令到就算知道香港發生緊咩事都唔感興趣
因為連最基本嘅安樂窩都冇
邊有時間同心情理呢啲野,所以先出現“返工不了”

同中國人嘅文化有差異
令香港人愈來愈憎佢哋
然後再引更多大陸人落黎搶奪資源
而現象睇到政府唔幫香港人不突止仲幫佢哋
令香港人更加有無力感,咩都做唔到

呢啲現象大家都睇到
保持清晰思維係第一步
無力感唔可以控制我哋嘅思想行維

利申 9up,只係個人見解,有錯屌大力啲,唔想再做無知嘅人
同意,可惜已經 第四期,擴散到淋巴了,單單一個居住問題已經無力抵抗,仲談什麼 民主 清晰獨立思想呢? 實行民主前3大條件 1.溫飽 2.教育 3.法治。簡單一問,現在要你不再 71遊行 64聚會 反支反共 等等 ... 便100萬賜你一層實用500尺 港鐵附近 單位一個,有多少人立即臣服? 不要說100萬 我相信400萬都願意 ...
pish
身邊愈嚟愈少人關心時事,可以點
鬧完9鐵第日咪照搭地鐵返工
你做左d 乜野
移民又話人地地方仆街 廢 香港人不如集體自殺啦 咁撚麻煩
巴打講到其中一部分subversion嘅實踐,其實都係同一個伎倆,叫milieu control,只係控制個環境,令到裏面啲人嘅行爲改變,再用羣衆壓力去普及化個無力感。

想學多啲,唔甘心做港豬嘅,就要保持思路清晰。我遲啲會開個Post講控制輿論嘅手法。
好撚心寒
咁啲呢係咪洗腦?!
因為細個到宜家都有接觸到資訊係講
“中國人要管架共產係啱嘅,冇人管就會亂”
但好明顯係中國政府唔做任何教育改進
令到人民質素keep住好又好唔哂又未到嚴重嘅程度
“其實生活得好咪得囉,你睇中國人活幾好”
形造一個好嘅形象俾人睇,覺得其實冇問題(呢個諗法我都buy過)

同過啲fd傾呢類topic
都有人話其實有咩唔好,宜家咪過得幾開心
我恨自己講唔出啲咩令佢改變諗法
Yup, subversion就係成個社會嘅ideological change,簡單嚟講就係洗腦。
同多啲人分享就可以思想免疫?!
但有好多朋友都係洗到傻左
佢哋係個comfort zone住得太好,唔想走出黎咁
我個post第一個就有Yuri成個lecture,佢最後有講點樣step by step制止subversion。

分享唔係淨係share link,而係分享個實質。啫係要實踐出嚟,點出邊一讓嘢係subversion,點解佢喺subversion,畀身邊嘅人知。

一定有一兩個會聽到成個邏輯之後有興趣,(好似連登嚟到有成幾千個正評,)跟住就要深入同佢哋講原來背後有理論,跟住要誘發佢哋都會自己用同一條理論搵出佢哋將來會遇到嘅subversion,做返你同佢做嘅嘢,咁就可以真正嘅spread the meme(思想病毒)。
Yuri果幾本著作有邊本係講呢個topic
返工睇片唔方便 本身英文聽力又差
高質post,推
push
做得好明顯 但符合廢老口味
唔好期望講一次半次就會有效果

長期抗爭馬來西亞都守左60年
一傳十傳百嘅力量係強大
但首先要有個有效方法去傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞