香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
要有本土企業養到本地人

如果唔係好似紅底香港01呢啲請香港人染紅香港嘅例子只會越黎越多
呢期我都睇多左書
乜嘢阿 港英有心娛樂化商業化咪就係要去政治化製造冷感市民
兩樣嘢有關聯㗎
1984年先出綠皮書諮詢民選議員 我唔敢話我啱你錯 但我記得以前早啲年代係政府指派入立法機關
民主成份都係八十年代英政府知要交還先開始注重
想還嘅時候多啲bargaining power
仲有引入大班做議會人員都係俾啲黃種人精英去奶下聽話啲提高legitimacy 廢時加下稅又屌 唔加又窮喎
初期連英商歐商都逼政府唔加稅 先引賢入局(當然好多原因) 但咩功能組別為民主真係
而且英治點會搞民主 身處係中共下太理想化老家 因為大家都係殖民者 既然有心話不做奴隸就直程唔奶前朝啦 英國人 外資 不停係香港搞特權階級就似

不過phone in嗰個係重點
英政府以前有早討會同新聞力量 佢哋真係會議政理民生顧新聞報導
早討會係佢哋會討論社會上 困難 重要事項之類
同phone in一樣反映人哋願意接受批評同改進
唔係滅聲

但講遂步民主不如話有篩選普選係遂步民主?你聽到都笑啦
以前華商反而會帶頭做welfare 英政府拉攏入局後仲令華人搞少咗 多咗爭權為私利 不過後尾英政府都有重返民生

我知有好多人鍾意英治時期 無話想踩英抬中 因為其實英治有好多可取 以前年代伴隨起飛都係易生活 但見到而家咁同睇英治政治史作為土生土長香港人真係唔會開心得落
其實係政府唔聽人講,定係市民講得唔夠大聲?

5個人同50萬人遊行,其實大家的力量並唔一樣

5個人行10萬次,都比唔上50萬人遊行一次,你愈少人出嚟,政府愈唔理你。當你覺得政府唔會聽人講之後,你唔再出嚟,之後就更少人,政府就更易打壓。

今年民陣比人踢埋一二邊 ,正正就係反映政府睇到你地的凝聚力愈嚟愈弱,先知口出狂言批評遊行口號呢樣個樣。

講真,如果得番1000人,警察隨時連路都唔開比你,等你地自己上行人路,或者拒絕你的申請。本嚟遊行,示威其實只係表達自己的意見,有政黨擺街站 你可以捐可以唔捐,無人迫你。如果政黨無人認同,自然就會毀縮,消失。遊行表達意見係目的,而唔係手段,佢籌唔籌到錢營運,其實唔關你是。而家遊行post變晒籌錢批鬥post,遊行目的,原委無人埋,而去理旁支小事。講真,獨派,民主派好,就算民建聯又好,遊行時擺街站等自己認同理念的人支持籌款,又關你咩事。

思想毒藥已經廣泛散播,共產黨呢21年並沒有停落嚟。樓主呢篇文更加反映毒性全方位已入各陣營。黃,藍,獨三個陣營已經變成不問因由,只問顏色,理性基礎全無。
月薪100k,個個狗衝去賣啦
好多人冇思想免疫
墮入左呢種標籤效應
有人出過hit左
跟住就有人開post仿傚
5毛只要成功散播一次/多次
啲種子假以時日就成為參天大樹
好難得今時今日仲有人肯咁認真分享,請容許我直接回覆,以免有人混淆視聽

我係覺得近年多左好多聲音,一好似樓主咁響網上提出認真討論,就即刻衝出黎話咩「鍵盤救國」/ 「咁你有咩高見」/ 「咪又係得個講字」之類既內容,發放負面情緒,令人覺得講乜都係冇用,最後就乜都唔講

另一啲,就只會話「要搵食,唔係點呀」,合理化自己乜都唔去思考,人云亦云,剩係吃喝玩樂同返工,然後俾人洗哂腦都唔知發生咩事

我個人覺得其實所有野都係要由自己肯去思考開始做起,敵人最怕既亦都係會思考既人。
最可怕嘅係好多人包括媒體已經係唔知情嘅情況下被利用
有時間幫手諗

未諗到,幫手守
推左先 雖然未係話好完全明白樓主個既野
但自己做緊既就係唔想合理化呢個社會所有不合理既現象
每次一聽到係咁嫁啦就覺得好嬲 唔肯定自己咁做岩唔岩
但覺得會出聲好過咩都唔做 咩移民個啲唔係無諗過
但最後都係覺得我好鐘意香港 唔想放棄呢個地方
希望身邊既人都可以嘗試欣賞多啲香港
所以議員提倡扶貧咪賺到好多低下層fou
馬來西亞等左60年
有權力嘅人指特首?
呢個位要中央任命
可以報警,差佬都有權出亂拋垃圾定額罰款通知書
香港教制已死
要靠社會上嘅香港人群策群力
睇呢個post就知高質會員一直都有,只不過劣質post太多,大家都唔留言,或者求其回應
唔好氣餒

重整旗鼓
連登仔不嬲都只係識討論d on9野 咩偷拍呀 講八卦最多人睇
巴打有無Telegram? 想詳談。小弟有研究下社會學同Neomaxism。
Show Blocked User - 9錢1心
完全封鎖
紅太陽是怎樣升起的
呢類禁書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞