係中國住左幾日,已經感覺自己思維同視野開始狹窄

150 回覆
902 Like 10 Dislike
都有好幾年無去中國,今次有幸去認識下呢個一時自稱發達一時自稱發展中既國家
出關第一個感覺,就係政治標語多左,尤其是習總語錄,十九大金句同個堆民主自由富強。

講番正題,係中國第一日已經有與世隔絕既感覺,好多接收外界資訊既渠道斷左,或者好麻煩先接觸到外界。因此身邊既資訊都係官方俾你,不論電視報紙定網絡新聞,內容唔洗講一定係偏頗,無乜其他角度同聲音,就算有都只係小罵大幫忙,而且內容好沉悶。最後令人唔係變愛國糞青,就係覺得好煩厭唔想理。

另外成個社會都好唔鼓勵你關心社會。無限放大小人小事同個人基本道德,乜乜孝順敬老、文明路人,總之就唔係關心社會。但就算講個人基本修養都係得個講字,講左就當做左。

最後每日都要應付中國式排隊、中國式過馬路、中國式詐騙同種種唔跟規矩講人治講關系既中國式生活,你個人漸漸會變得只關心自己。
香港其實都係
香港有分別?
香港起碼仍然容許唔同聲音
打個比喻,如果中國官方打壓linux,你係連講都唔可以講
2047後唔知
而家肯定有
除非係香港已經做食痾訓人型豬
否則點會習慣係中國長住
我明
試過係大陸見廣告賣d乜乜乜新藥
講到cancer都醫得好
上google搵下係咩黎 google又block左
上個死人百度search乜都出一堆中文結果
就係要人乜都唔知
唔知點解有人一講中國壞話就會有班人入嚟係咁話:香港咪又係咁

仲要講嚟講去都係嗰班,阻住人睇post
如果唔翻牆,會唔會睇到外國/中國嘅中立媒體?

或者咁講,睇唔睇到alternative media?
隱性五毛
其實總有人講唔同意見,不過用哂暗號同唔容易搵
相反官方資訊就四方八面湧埋來,對一般人來講,一係接收哂做糞青,一係唔理做食痾訓人型豬就算
依家係有目標咁拉低你香港人認同感
再灌輸你中國人香港人係無分別 根本同一樣野
好快班後生會變到覺得屌香港人係潮流 屌香港人先有獨立思考先係識野
咁到時香港人依個身分就無人會想再認
呢樣野開始收緊啦
公眾人物只要講一d遺背中共政治正確既野就一堆輿論機器討伐你
如果非政治資訊有冇方法得到,例如我嚮香港可以上youtube睇bbc earth睇野生動物,嚮上面要睇同一樣嘢有冇方法?
科普野係有大量,當然以中國研究為主,就算係外國研究都係睇經過佢翻譯既資料
香港其實都係
香港起碼仍然容許唔同聲音
打個比喻,如果中國官方打壓linux,你係連講都唔可以講

支那一向鼓吹自我麻醉,香港回西後尤其呢幾年亦已一樣!!!

你只要日日睇TVB,Viu聽FM睇報紙包括毒果,你會發覺生活係平行時空好撚幸福!!!
如果非政治資訊有冇方法得到,例如我嚮香港可以上youtube睇bbc earth睇野生動物,嚮上面要睇同一樣嘢有冇方法?

要睇Google野睇真正全個Internet,一定要漫遊囉!!!
所以支那人係香港狗屎垃圾都買一餐,香港本身就係一個brand, 就係真既代表
有親戚因為平租搬左翻深圳住
日日搭過黎香港翻工
搞到淨係用埋哂啲大陸apps 乜撚野wechat黎溝通
每次食飯就聽佢講慳埋啲錢去左邊度邊度旅行
心諗做人做到你咁
五毛

中國式過馬路,過到唔死當贏

(雖然香港都好多撚樣揸車响班馬線死推爛推)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞