香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
其實香港普遍歪風(道德方面) 係由極端資本主義所致, 當人文科學既知識被當成唔賺錢既工具, 社會就會一面倒地利益念, 引申左惡性標籤, 階級鬥爭, 社會撕裂

要從根本杜絕呢個問題, 就要改變賺錢至上呢個風氣, 鼓勵返發掘需求, 例如鼓勵研究社會公義, 先可以改變到個風氣
補多個「要返工不了」

出自高登本土派KOL「陳豪賭一場」之手
佢金句一出之後就比人全方面利用

老實講
即使共產黨係有心利用呢句野
條碌柒本土派只要唔講就唔會比有心人利用到

又一次本土派自食其果
以前都會有意無意參與呢種批鬥
但直到近呢幾年發生咁多事開始覺得咁完全無意義
然後盡量做自己野, 睇下書
睇書主要係令自己個人冷靜, 吸收到幾多係其次
反正搵自己鍾意睇嘅書就OK搵自己鍾意做嘅野就OK
個人修養開始有改變之後, 就已經好少好似以前咁鬥黎鬥去
因為好清楚咁做完全係無意義

你個POST好清楚咁解釋到成件事
首先第一步將你呢個POST SHARE比我身邊嘅人, 呢個低成本容易做到
你又無份參與人地既一切,人地做乜春關你咩事?成功就坐享其成,失敗就一沉百踩?你地玩狙擊唔自覺自己精神分裂?
你係抗共既話就唔好理同路人做乜野,你唔參與都唔好抗沉人地,呢啲基本啦下麻?
支持樓主
不論個堆觀念係有預謀定偶然都必需要杜絕
好撚match
已經愈黎愈多po係講呢d,搞到愈黎愈多有識之士唔想上連登,劣幣驅逐良幣
>>你就繼續比人強姦然後覺得好享受,係自己天職,然後幫中共搵下D學姊學妹學生會長一齊被人強姦到懷孕啦

伎倆:挑撥,煽動情緒
呢招最可怕係當你完全陷入其中都唔覺得有問題
其實健康嘅資本主義社會係唔應該道德沉淪,因爲冇道德嘅社會唔會長久平穩,達致唔到資本主義嘅最大利益

與其話係極端資本主義嘅問題,其實根基上係價值觀過分短視以及膚淺嘅問題。
講得啱
罷明鬧鳩你啦 咩“伎倆” 洗唔洗話埋比老師知?

鬧人都要留情面既話真係不如唔好做人算
多謝賞識

亦恭喜你肯由修養開始,呢個真係香港越嚟越缺少
呢個就係「文化馬克思主義」,Cultural Marxism

係歐美已經玩到淋漓盡致,我見係香港都發生緊,所以想講下,遲啲繼而引入歐美已經諗好咗嘅對策。
由佔中開始醒覺
你覺得幫緊佢地果時,人地仲要屌番你轉頭
就知香港冇得救,慢慢玩埋淨低既本錢仲實際
agger
高汁post
人手置頂
留名 而家成個香港社會正正就係咁
你屌我 我屌你 大是大非就冇人理 充斥住無力感
老實講我個人都覺得幾無力 覺得咩都改變唔到 不如等攬炒好過
有幸睇到呢個post 原來背後係咁樣 多謝樓主
等我對號入座下先

樓主高學歷廢青又無參與九錢一心班喇沙鍵國黨嘅一切,人地用咩字體講啲乜關你撚事咩?成功就坐享其成,失敗就一沉百踩?你地玩狙擊唔自覺自己精神分裂? 你係抗共既話就唔好理同路人做乜野,你唔參與都唔好抗沉人地,呢啲基本啦下麻?

其實你知唔知自己講緊乜嘢呀
欣賞樓主點出問題
但睇到問題從來都係最基本
點解決先係重點
先唔好講思唔思想
中共用到呢啲手段係因為既得利益者嘅存在
一日有呢啲人 你講嘅思想免疫
對好多身受其害嘅人 雖貼身但離地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞