香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
我就覺得首先要有人將呢啲嘢濃縮成雞精先,然後再有組織咁宣傳,再揾啲得閒冇嘢做嘅人去周圍散播呢啲資訊
扯開?你太天真以為唔係同一個問題罷了
你講緊既係人性問題,人會向利益走而獨霸利益。
48個負皮
自問係一隻港豬,有好多野知道都做唔到咩野
而且讀書又唔好,呢啲理論野根本冇時間冇心情去讀
但睇完呢個post先知道原來所有野嘅背後都有人搞屎棍

例如
香港嘅教育令到好多小朋友對學習0興趣甚至厭倦
對學習產生抗拒,大個左做個無知嘅人
淨係接收即食資訊,冇過濾能力
更唔好講深入了解,上網搵更多證據

另外又俾人推高樓價
好彩嘅有公屋居屋住下
唔好彩嘅日日捱生捱死搵錢買樓
令到就算知道香港發生緊咩事都唔感興趣
因為連最基本嘅安樂窩都冇
邊有時間同心情理呢啲野,所以先出現“返工不了”

同中國人嘅文化有差異
令香港人愈來愈憎佢哋
然後再引更多大陸人落黎搶奪資源
而現象睇到政府唔幫香港人不突止仲幫佢哋
令香港人更加有無力感,咩都做唔到

呢啲現象大家都睇到
保持清晰思維係第一步
無力感唔可以控制我哋嘅思想行維

利申 9up,只係個人見解,有錯屌大力啲,唔想再做無知嘅人

港共一直都係用高樓價控制香港人 睇下71大遊行之後樓價升左幾多倍就知
濃縮左就令大部分人去選擇skip左思考過程,對人係冇咩幫助,要佢哋有返肯去分析嘅動力先最有效

咁樣同洗腦冇咩分別,你洗得中共都有方法去再洗
幫推
繼續推 唔想香港變成死城
一推再推
反正都skip,skip去我哋嘅結論咪幾好
Thx
有一個重點:被subvert嘅社會一定要受,要肯被subvert(顛覆)

逢係思想多元,唔排外嘅社會都會。唯一免疫嘅係思想一致,而且鎖國嘅社會(Yuri畀嘅例子係日本未開放之前)。
講到好動聽
我就係嗰啲、成日 loop 住喱樣無用嗰樣無用兼且成日叫人移民嘅人。(不過唔會話人抵死。)按照 Bezmenov 嘅理論,以香港為例子,而家已經差唔多完成咗第二步(社會動盪)喇。

首先,外交係中央控制嘅,即使係特首,都係聽命於北京嘅人。「權力鬥爭」發生喺 2012 年,梁唐之爭嘛,結果係「北京方面認為,叫香港人自己搞掂,係會亂。」(但係「第二支管治團隊」喱種講法一早就喺 2008 年已經有。)「老大哥」出現咗啦。

「經濟」方面, HKTV 未獲發牌、亞視永恒;原本嘅經濟秩序已經破壞咗,「老大哥」玩曬。

淨返第 3 點。我就會話,所謂「草根參與」,係指最近一兩年,有啲 KOL 不斷咁鬧啲社運L,話佢哋衣食無憂搞社運都係想出名,所以堅持一種「離地」嘅道德觀;又話「群眾」係收入低、無地方住、受盡壓迫,於是被逼反抗,即使佢哋不道德、都應該被理解。咁按照 Bezmenov 嘅理論,似乎喱啲 KOL 係幫緊中共執行 II.3 喎。

如果你認為 2014/2016 兩次大型運動屬於「危機」,咁而家嘅香港就已經「正常化」咗,不可逆轉。咁,唔走,等咩?
你對「危機」+「正常化」嘅理解偏移咗,Bezmenov個lecture講得最後兩點清楚啲,個表冇列明:

「危機」係指令到社會運作嘅機器失效,唧係銀行停止發票,立法會停止會議,法院不能夠再審判。同時間,另類政府組織會冒起,如人民法院。

「危機」未到「正常化」之前有可能會instead就兩條路:國際介入,or內戰。但係如果冇呢兩樣嘢發生嘅話,就會:

「正常化」,係指「社會動盪被入侵者完全制止」,蘇聯嘅例子係俄羅斯坦克車入城,將原本親蘇聯嘅內奸、政客殺哂(因爲已經冇利用價值),由外內入城嘅俄羅斯人清除一切反抗,「正常化」個動盪。

===============================

另外,「老大哥」仲未完全出現,Bezmenov嘅Big Brother意思係言行上有一個主宰控制,人人自我審查到溝通都有問題。其實邁向緊,但係未算完成。

所以香港其實未到「危機」,宜家仲係「道德敗壞」緊。
留名等樓主開「開卷有益」post
1. 香港人依家根本處於價值真空既狀態, 滿腦得搵錢返工, 民主自由關我撚事。我地要做既係點樣去建構一套價值。

2. 高等五毛好撚多, 好似陳凱文呢D, 表面好似識好多咁, 實際就幫中共背書, 好似中史教科書單野咁, 佢就係度吹話咩「南方」同「南部」有歧義, 模糊焦點。 最弊係佢又呃到人, 唔諗真D係唔會知問題係邊。所以學樓上各位巴絲話齋, 真係唔好理佢地, 討論都唔好。哂時間的。

請各位巴絲指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞