香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
佢自己吹噓自己個人名聲,係個問題根源
其他人再條件式反射反佢,係灌溉。

兩者都要制止。
多謝爸把share 個 lecture! 純粹大家交流下,我都希望同大家分享知識,介唔介意share by tg? 我唔想比啲有心篡改文件
你寄去我之前寫「紅色背景偵測器」個email?
RedDetector@airmail.cc
你咁講,因為佔中出名嘅人你都要反?
佔中三子, 梁天琦,學聯等人,
佢哋都係因佔中而得到個人名聲,
反佔中嘅人一見到佢哋就唔會投票,
唔會支持佢地, 所以要制止?

肥絲只係你經常見到佢,
而且要反佢留個言就得,
所以你好容易覺得佢嘅出現,
令討論離題。

但其實令討論離題嘅人,
根本就唔係佢,
而係之後要反佢,
要玩左, 講埋右呢啲白痴嘢嘅人。

本身件事係啱, 但俾部分人歪曲,
咁件事係咪就變咗唔啱呢?
你反佢嘅話,會唔會都係俾歪曲肥絲嘅人洗咗腦?
你扭曲咗
當一個人捉錯字嘅時候要加埋成堆個人簽名
就已經係離咗題啦
由個根源已經係離題嘅嘢,點解要縱容呢

捉錯字完全冇錯
有會員係會捉錯字,但係唔會當成件事係個人表演咁㗎嘛
我唔明白你講嘅加個人簽名,
就係離左題,
咁我依家每個reply加個簽名,
又叫做離題?

加個人簽名我理解為該會員嘅特色,
如腦魔標題會打星,
龜頭小嘴有肥婆icon玩,
無傷大雅喎
你有冇睇過佢個簽名㗎
個簽名、「具備會員特色嘅評語」嘅牌面仲大過、搶眼過啲錯字喎
個問題正正在於個magnitude同埋個proportion,又點會「無傷大雅」呢?
大唔大過係睇佢捉到幾多隻錯字,
佢個簽名又唔係以前洗版金剛棒張圖,
碌極都碌唔走,所以我先話無傷大雅。

噉如果肥絲改細個簽名你就接受到 ?
但只係因為簽名大小而反佢,
我覺得站唔住腳喎

重申一點,
我讚同你頭post大部分嘅說法,
亦都講得唔錯,
但我好奇條理清析,
冇俾人洗腦嘅人, 點解會反肥絲啫
算啦,講返主題啦好嗎
開始比個白楊木扯開去
高學歷巴都重申左條友已經本末倒置左
況且加個人簽名從來到舊登到衣瘃都冇呢樣野
要玩呢啲咪死返香討同u汪Lo
開始比個白楊木扯開去
高學歷巴都重申左條友已經本末倒置左
況且加個人簽名從來到舊登到衣都冇呢樣野
要玩呢啲咪死返香討同u汪Lo
真心覺得最好有個希特拉殺鳩哂港豬

睇到上面呢個comment 有感而發

無力感出現既其中一個原因係因為想做既野做唔到
我諗緊假如我被引導去代入好多呢D對立既情緒 而無realize 呢D係有心人製造出黎既泥沼
我都會好似呢位巴打咁 成日諗住好多看似痛快既解決方法
咩野殺哂D狗官呀 殺哂D狗共呀 幻想一下都可以好暢快

FF一下唔會傷身既
但係呢個係無力感出現既一個好大既特徵 因為你開始唔諗實際自己能力範圍以內做到既小事
而係走左去幻想有個英雄/天災/戰爭 去幫你脫離呢個情緒
將問題非黑即白 簡化做好似有粒制 禁落去就一了百了既一種情況
但你愈去諗呢D另類既精神毒品 就只會愈係發現現實唔可能
自此就充滿一種無力感 衍生出黎既 可能係好多唔同種類既"弱點"

1. 更容易被個人崇拜吸引 (personal cult): 迷信某君可以帶領你走出絕望, 因此感性上完全依賴此人, 誓死擁護某人, 所有思想稍有不同的派別皆為敵人. 如果你既偶像有心利用 你就變成一隻免費既五毛 你以為係到幫緊佢手 但其實擾亂討論既程度比五毛都不遑多讓

2. 更容易簡易化所有社會問題做敵我問題, 沉迷鬥爭, 培育仇恨: 習慣二元思維模式,而且將自己陷入其中, 無視現實中必然存在既灰色地帶 e.g. 我要殺哂所有新移民<-> 梁天琦係大陸出世=> 思維hang 機: 我要殺埋梁天琦?

3. 更甚者 你發現你幻想既敵人不可摧毀 你就會走去摧毀自己: 禁粒制去一了百了敵人係唔可行 咁你就去一了百了你自己
..

我以前都有差唔多既諗法 但係可能因為身邊呢幾年望住D朋友意志消沉 又咁多同齡人睇唔開 自己了結自己既生命 所以有少少改變左
好多年輕人有心關心社會既時候 唔知係咪接觸多左 好容易get trapped by emotion-> anger-> destructive thought-> realize helplessness-> give up/ apathetic or destructive behaviour to self/society/online forum
直至有一日你覺得攰 完全唔睇唔理 或者完全放棄自己

我最後想講 如果你睇完呢個post 你心入面既諗法係充滿呢種要殺哂港豬/ 點解佢地咁撚蠢要拖累我/ 可唔可以禁個制令佢地消失
咁睇黎樓主呢個POST 係你心目中都只係一篇二元思維既肥料
但高學歷巴都有話正字係要做喎,
而我係問緊嘅然正字要做,
噉點解要反肥絲?
同埋我講緊嘅係,
本末倒置嘅人係響啲post 入面反肥絲,
玩左, 講埋右嘅人,
想反駁我可唔可以睇吓我上面啲論點先?
唔係一味扣人帽子然後無視
推下先 我都有同感
不如唔好離題,肥絲捉字問題可以另開post
香港好多兩極化嘅矛盾係共匪有意為之,然後就會變成呢個狀態:斥責問題所在/有關人等係正中共匪下懷,佢地就係想你嗌交,真係邊個最開心 到你選擇無視,個問題一樣越黎越嚴重,一樣死,真係公佢贏字你輸

樓主高質,劉明
連登終於有高質po
中共算係好高手,集體智慧
多謝樓主咁有心

呢幾年有堆人做咩都話冇用 用"看破紅塵"嘅嘴臉去話啲有心想香港好嘅人on9
但好多時改革甚至革命嘅成功都係由呢啲"冇用嘅野"累積而成
大家諗下只係網絡輿論都可以令成個香港充斥住無力感(其實好多時一啲另有企圖嘅人喺連登佔據頭幾頁comment去散播極端地負面/分化/帶領離題嘅言論 已經可以令唔少人產生無力感而唔出聲 即使原本有心改善香港現況嘅人係大多數 最後睇落就好似個個都已經絕望咁)
其實我地係咪可以掉番轉用網絡輿論做相反嘅事,而唔係俾啲負面言論同化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞