香港冇救,做任何嘢都係on9,港女係雞,港男係毒,遊行唔夠激進,激進入獄抵死,港獨冇可能,要返工不了,快啲移民,香港冇救

1001 回覆
4475 Like 55 Dislike
推下先,希望多啲巴打絲打睇埋佢
遲啲覆你啦
你唔撚洗jer住我啦,
我唔會同你嘈,你話我冇point又好咩都好,
何況我扣你啲咩帽子呀,
話你扯開話題又扣帽子呀?
的確個po重點唔係討論肥絲同正字,
正字呢樣野只屬主題部分,
況且上面高學歷巴要講都講左,
你唔明唔知係你坐住個腦定有心剩係睇啲想睇ge野
同埋得你係到斟酌住呢樣黎講,
話你騎劫個post又扣你帽子呀?
話唔會同我嘈又回我post, 叫番我入黎
話正字屬主題部分,又話我離題
真係唔知邊個坐住個腦

況且少數人講既就錯,唔可以講,
大部分人討論就係啱?

無知如我既人都揾到咁多位入你,
你係咪應該反省吓自己啲邏輯思考?

btw我見有幾個巴打叫我都唔好講肥絲,
而樓主都冇再回我,
所以我之後都冇回過post.

如果你真係唔想我回post,
就唔好回我啦
1984年G. Edward Griffin與Yuri Bezmenov的對談 (翻譯節錄2a)

Y:
每一位蘇聯學生,都必須接受各項體能和軍事訓練以及民防訓練。那與美國幾乎不存在民防的情況不同;無論其主要科目為何,每個學生都必須接受為期四年的軍事和民防培訓。上圖中,你可以看到我和一群學生參與莫斯科附近的一場“戰爭遊戲”。當然,他們的目的是準備一支龐大的蘇聯後備軍。每個學生都必須以少尉的身份畢業。而我被分派到行政和軍事情報局。

我第一個任務是蘇聯經濟援助小組的翻譯,在印度比哈爾邦和古吉拉特邦建立煉油廠。那時我仍然充滿理想,天真地相信我所做的事情有助於國家之間的理解與合作。我花了很多年才意識到,我們為印度帶來的是一種新型的殖民主義,比人類歷史上的任何殖民主義和帝國主義更具壓迫性和剝削性。但當時我仍然覺得,也許它不是那麼糟糕,未來將會更好。我甚至試圖實現馬克思主義的格言:“所有國家的無產階級團結起來!”

我試著和一個漂亮的印度女孩在一起。事實上,我對印度文化,對這個國家的家庭生活非常著迷。但共產黨顯然對我的人生有著不同的計劃,所以我不得不娶這個美麗的俄羅斯姑娘:

在職業生涯中,我結了三次婚。這些婚姻大多是根據人事部建議提供的"便利婚姻"。這是蘇聯的正常做法。當蘇聯公民被分配到外國工作時,他必須結婚,要麼將他的家庭作為人質留在蘇聯,要麼就像我的便利婚姻一樣,以便丈夫和妻子互相監察對方。這是為了防止我們受到“腐朽的帝國主義或資本主義思想”污染。事實上,我非常討厭那個女孩,所以我回到莫斯科的那一刻就立即離婚了,我後來結了第二次婚。

完成印度的首個任務之後,我被擢升為公共關係官員。你可以在這裡(上圖)看到我,翻譯蘇聯老闆的演講......

G:
你在右邊?

Y:
是的。那時候是巴拉尼的比哈爾煉油廠的開幕禮。

(翻譯未完待續)

譯到結婚嗰段,真係忍唔住
1001 係咪要重開?
我唔知個自動沉嘅上限係咩
重開我就足本重貼對談翻譯內容。
你錯唔晒
但紅大字嘩眾取寵真係好L眼冤
郁下就斷言話人圍爐取暖,難道唔buy你既都係圍緊爐咩?
呢番言論同近日台灣網民經常話人:「鍵盤法官」、「鍵盤拯救孩」、「鍵盤XXX」一樣
即係係唔係都要貶
齋破壞無健設
貶完世界係咪美好左?
再推遠啲講,同睇馬唔講得馬有咩分別
冇用洗乜搵班柒頭鍵盤反港獨?
用實事出坦克車吖嘛中央
推推
推一推
1984年G. Edward Griffin與Yuri Bezmenov的對談 (翻譯節錄2b)

回到莫斯科後,我立即被Novosti 新聞社招募,這是KGB宣傳和顛覆意識形態的地下情報單位。 Novosti裡頭 75%的員工都是KGB出身。其餘的25%,像我這般,是被指派到特定任務的特派員。以下,你可以看到我和莫斯科盧蒙巴友誼大學的學生交談。

這是一所由KGB和中央委員會直接掌控的龐大學校,教育和挑選未來“民族解放運動”的領導人,

這是一群來自盧蒙巴的學生。他們看起來根本不像學生;他們看起來更像軍人,而這才是他們的本質。他們被派往所屬國家成為的“民族解放運動”的領導人,換句話說,就是國際恐怖主義組織的領導人。

當我為Novosti 新聞社工作時,經常陪同所謂的“進步知識分子”:作家、記者、出版商、教師和大學教授。

相片中你可以看到克里姆林宮,我是左邊的第二個,被一群巴基斯坦和印度的知識分子圍著。他們大多數都假裝不知道自己正為蘇維埃政府和KGB工作。他們偽裝成貴賓的樣子,以為政府看重學問和知識因而優待他們。可是對我們來說,他們只是一群政治妓女(編按:原文為Political Prostitutes) ,是各種宣傳和顛覆任務的工具。

因此,你可以看到我左邊的高階同僚臉上沒有任何尊重,而我則面露疑惑的微笑,典型KGB的諷刺笑容,等待著另一批意識形態洗腦的受害者

(翻譯未完待續)

終於開始入正題啦!
你好畀心機

我集合哂係Google Drive: https://docs.google.com/document/d/11b-0RiEaSKMRyRaU2PZpmRlzVMp9D3KBTOezezQ61bw/edit?usp=sharing

遲啲呢個post開#2嘅時候,你係咪想講多啲呢個訪問?
我本來想翻譯哂,修訂完先一次過Save上Google Drive。不過按照呢個速度,至少仲要兩星期。

呢篇對談有好多發人深省嘅地方,巴打可以開#2,續啲講解。
其實中共大敵就係一啲會諗野或者知識份子
從古至今打杖一定係先殺讀書人,教師,醫生等知識份子
所以大家務必渲染身邊嘅人成為一個有思考嘅人
力量一大就離成功不遠
同意用番同一條題開#2
我認為呢個post 仲可以發揮一定影響力
整合好開新post
呢類post要長期係到辟邪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞