( 崇拜撚入) 英國人真係全世界最撚仆街

763 回覆
1630 Like 305 Dislike
我呢個唔係host黎
啱啱又打電話去屌9佢,不過我過兩日都搬啦佢整唔整都唔關我事
最驚係啲牆濕哂爛哂有可能入我數,扣我按金
真係癡線比錢買難受,日日都勁嗅又乜都做唔到
唔好再屌佢啦 扣按金好濕濟
會唔會影返啲爛牆相打份report仔話明係佢自己爛希望唔好入你數
一句講晒
要英國護照定特區護照
樓豬係五毛 梗係要贏國護照
有影啊 由佢一開始漏已經有影到
巴打good luck
英國留學八年 - you can apply for Indefinite Leave to Remain (ILR - 永久居留) after 10 continuous years of legal residence in the UK. Having ILR is the first step towards British Citizenship.

https://www.gov.uk/long-residence
nicola sturgeon果啲高官都唔會話咁想公投獨立 - Sturgeon heads the SNP government in Edinburgh. The SNP - as a nationalist party, will always has Scottish independence in its DNA!

Scotland is getting more UK government spending per head thanks to the Barnett formula. In 2015/16, Scotland's government spending per head was £10,536 while in England, the figure was £8,816.
有心,本身已經係legal residence
負評係比你話移民去美國重好呢句說話
咁今日又收咁多難民 - I think Cameron said he will let 20,000 Syrians in over 5 years in 2015. 20,000 is a lot of people, but it is considerably less than the 1 million Germany got in a year when Mrs Merkel opened Germany in 2015.
佢叫你洗番自己隻碗定洗哂全部先?
洗自己就好基本 就算叫你洗埋佢果份 其實都唔過份at least人地煮左野比你食
除非佢真係勁冇禮貌咁叫你做野 如果唔係其實我覺得佢都冇咩問題
住homestay唔係住酒店 你用比左錢就係大爺既心態同大陸土豪有咩分別?
你直接租apt咪仲好

我都住過homestay 住過係aus同us 有去過uk旅行
從來冇experience過比人歧視 我覺得同衣著/個人修養都有小小關係
你打扮到成個難民咁 又隨地吐痰 係人都歧視你啦
就好似我地見到d行為打扮好似係鄉下黎既大陸人都會睇唔起佢咁
連登仔d奴性真係
It is in your own interest to apply for British Citizenship if you are currently not a British Citizen. ILR will be revoked if the holder stayed outside of the UK for more than two years. If you are a British National (Overseas), you can register for British Citizenship using form B(OTA), which is a cheaper method than naturalisation using form AN.

https://www.gov.uk/government/publications/application-to-register-as-a-british-citizen-form-bota
以我理解,只要係因為人地嘅種族身份而產生唔同嘅對待/睇法已經算係種族歧視,即使只係背後/心底裏
只不過你唔表現出嚟冇人會知
心理上嘅歧視好難改變,而且我相信每個人點都會有d,只係多與少嘅分別,同埋會唔會因為咁而影響個人嘅判斷同行為
英國d青少年 大部分都痴撚線又racist 樓主一d都無錯
係澳洲住過homestay好好彩佢哋都非常nice 因為有洗碗機 得幾隻碟要洗 食完飯都會扮吓嘢問吓洗唔洗幫手洗 但佢哋都好好唔洗我幫手
但其他fd嘅host就未必個個都咁好 有啲set好多rule 有啲又唔太理佢哋
但有時歧視啲啲嘢無係外國住過真係好難講 我之前都覺得有機會去到就唔好淨係同返亞洲人一齊
但試過去一個全部都係歐洲人嘅環境 淨係得我一個亞洲人 就會覺得好孤獨
有時佢哋唔係真係有心歧視你笑你 但當你係minority 佢哋未必會咁細心講嘢 可能有時係講笑 但我聽落都有啲唔開心
英國班中學雞大部分都係唔撚識死嘅racist垃圾
記得果陣脫歐冇耐就係fb見到人講有巴基斯坦人比人叫返去自己國家

白人rightist偏向支持脫歐,leftist同其他種族就偏向支持留歐,咁嘅情況下脫歐會助長d白人氣焰係預料之內,正如樓上都有人講美國歧視都多咗(其實我覺得美國社會矛盾應該會仲大)

我就快讀完返香港所以脫歐唔太關我事 詳細影響我冇深究,但我覺得如果我會繼續留英而當時有資格投票,我應該都會揀留歐,作為minorities比班右撚贏咗對自己點都唔會係好事 除非研究過覺得脫歐會明顯改善生活
no offence
我一直都覺得英國會好過澳洲
最主要因為澳洲嘅種族多元性差好遠,d歐裔白人未必習慣同其他種族平等相處,而且佢地要惡要排外果陣又真係大哂
其實係咪同人唔同命
我同樓主嘅遭遇相反
我係Devon嗰頭讀書
嚟咗差唔多一年就嚟放暑假放香港
1.呢度我同樓主唔同,我話就話係Local house,個包租婆係珠海移民,講純正廣東話,老公係英國人仲有個讀緊小學嘅仔,佢鍾意租比香學生多過大陸人,話我地易溝通啲,我地成日去佢地傾偈,同佢個仔玩。

2. 我唔知樓主嚟咗幾耐,我只係嚟咗一年幾,以前讀IVE去過Birmingham附近兩個星期,都試過比人岐視,起碼我依家讀緊書呢度,好撚多人學中文(當然係支那語),好鬼鐘意同我練講,我係慢慢同佢解釋我講嘅係廣東話Cantonese同Mandarin嘅分別,仲有識兩個鬼仔女朋友仲要係Chinese。

3.起碼去餐廳食嘢我覺得個feel好撚香港好多,假唔假另一回事,起碼人地唔會當你阻頭阻勢,想你快啲食完快啲走,啲侍應冇香港咁冇神采。同啲鬼仔玩得熟會發現佢地講嘢可以好仆街,係真嘅,好似問候你老母嗰啲咁,但係我嗰啲係同我熟先咁樣玩,而我自己都玩鳩埋一份

4. 又係同人唔同命,我身邊年輕一代未必識分香港同中國,同樣要慢慢解釋,起碼我啲同學朋友會聽,啲年紀大啲會知道。但係我試過同另一個香港朋友吹住水咁行入便利店,個鬼仔(目測廿尾三十頭)問我地係咪講緊Cantonese,我地當堂嚇一跳,仲同佢吹左陣水。我個Programming個Lecturer自己都話英文話就話係世界語言,但係都承認其實美式英文係近代先係主要influencer,所以我印象佢地唔自大。

5. 同意,Hong Kong Food萬歲

2. 我唔知樓主嚟咗幾耐,我只係嚟咗一年幾,以前讀IVE去過Birmingham附近兩個星期,都試過比人岐視,起碼我依家讀緊書呢度,好撚多人學中文(當然係支那語),好鬼鐘意同我練講,我係慢慢同佢解釋我講嘅係廣東話Cantonese同Mandarin嘅分別,仲有識兩個鬼仔女朋友仲要係Chinese。

Sor手機打字濕鳩
比人岐視
識好多英國人都係好仆街好勢利,有幾個同學英國過嚟,自以爲高人一等,懶係有manner, 但其實係假到仆街⋯ 經常圍爐自high, 我哋non-eng 嘅人都暗地唔妥佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞