( 崇拜撚入) 英國人真係全世界最撚仆街

763 回覆
1630 Like 305 Dislike

其實呀joe仔你係住東北部定倫敦姐
關你撚事
睇樓主都係矮仔黎
你睇多 d la

仲有你讀嗰間Bethany School曼市有分校咩
原來ON9仔, ON9到你咁, 唔好話UK, 香港都恰鳩死你la.
上次倫敦住個間酒店都係華人reception
仲要mon到佢睇緊gem
都唔係咁

btw agger英國冇嘢好食
根本上Brexit公投之後感覺社會怨氣大咗好多
負皮比睇利物浦
你味蕾一定有問題
樓豬係米毒撚呀 唔樓俾人bully咪你bully番人囉
越北越好喎
我覺得ok啵,定係巴打你食開好嘢share下好啵
好贊成 不過英國對學者係百份之一千尊重 就算聚會都會對你好友善 前題你要係有學術成就
同埋美國都好歧視
咁你下餐點食
你唔係窮你都唔會留係香港讀啦
英國人好就好在制定國家政策時真係全面d
但佢地覺得自己高高在上就真嘅
番大學時一定會感覺到
有好多探究西方教育嘅 article曾經論述過, 大學本身自己係一個社會. 所以你係英國嘅大學入面遇到嘅 文化好難反映到英國社會既文化. 的確, 有英國社會先有英國嘅大學( 正如有雞先有蛋).不過雞又點會等於蛋呢. 英國嘅大學結構上已經唔再行精英主義制度, 姑勿論市場化的利與弊, 我同意大學普及化可以塑造一個更包容既社會. 不過, 我亦會同意英國社會本身就係白人主義, 同埋有時候種族真係一個根深蒂固既問題.

當你捉到十個人懷疑佢哋買嘢特登唔比錢. 其中兩個白人聲稱唔記得, 不斷講埋啲例如sorry, how stupid I am, it is easy to forget 呢類magic words. 而其餘八個黑人就當作若無其事咁, 畀返錢就走人. 本質上十個人做嘅嘢都係偷野, 但係英國社會唔會接受到後面嗰八個人, 因為佢地'扮都無扮' 嘅態度人哋會覺得佢有intention去偷野.

日子耐咗, 我發現黑人的確有呢個唔畀錢既傾向. 當下一次見到黑人既時候, 我會internalize左佢同之前嘅黑人一樣會有呢個傾向. 換句而言, 我會潛意識地先假設佢會偷野, 然後主觀地interpret行為表情黎說服自己佢唔會咁做. 而唔係先假設佢哋冇做, 然後當有證據可以說服自己佢有做既意圖, 才客觀地分析佢既行為表情.

我當然唔會畀你睇得出我假設咗你會偷嘢, 但我呢個行為正正係as a result of 你既膚色. 至於係咪歧視, 我覺得最後都係取決於你點樣定義.

利申: 英國服務業撚
Agree
你咪洗返自己隻碗囉 唔洗張件事放大 比個幾百又要人地當你大爺。 唔鍾意可以搬,睇死你都係唔夠膽講然後自己走左去洗。

利申:之前有住開homestay
喂你話自己住曼市上少少嘅東北部
曼市就喺西北面嘅
我想問下要上幾多少少先去到你住嘅東北部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞